Το ευρωπαϊκό σχέδιο αφορά την συμμετοχή ΗΠΑ, Νορβηγίας και Καναδά σε ένα project για να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στις μετακινήσεις των στρατευμάτων εντός της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει σε ΗΠΑ, Νορβηγία και Καναδά να συμμετάσχουν σε ένα αμυντικό project προκειμένου να υπερβληθούν οι καθυστερήσεις στη μετακίνηση στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη, δήλωσαν διπλωματικοί κύκλοι την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 - καθώς το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Γηραιά Ήπειρο ζωτικής σημασίας σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Την ώρα που το ΝΑΤΟ ηγήθηκε των προσπαθειών για τη σύγκλιση των αντικρουόμενων κανονισμών σε 27 χώρες της ΕΕ όσον αγορά τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων, η ΕΕ διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση γεφυρών ικανών για να μετακινηθούν τα άρματα μάχης και έχει τη δυνατότητα να επιτύχει την αναθεώρηση των κανόνων που ισχύουν στην Ευρώπη.
Σύμφωνο Συνεργασίας
Η απόφαση, που θα ληφθεί επίσημα από τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ την Πέμπτη 6 Μαΐου, σημαίνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ Νορβηγία, Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται επίσης οι πρώτες ξένες χώρες που συνεργάζονται στο πλαίσιο του Συμφώνου Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ, το οποίο στοχεύει στην εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών.
Το σύμφωνο υιοθετήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2017 μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση και την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.
Κινητικότητα στρατευμάτων
Η ΕΕ έκτοτε δαπάνησε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον κοινό προϋπολογισμό έως το 2028 για τη βελτίωση της λεγόμενης στρατιωτικής κινητικότητας προς υποστήριξη του ΝΑΤΟ, και στο εν λόγω project υπό την Ολλανδία συνεργάζονται 25 κράτη – μέλη της ΕΕ - όλα πλην Μάλτας και Δανίας.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ή ΝΑΤΟ έχει 30 μέλη, πολλά εκ των οποίων είναι ταυτόχρονα μέλη της ΕΕ .
Η στρατιωτική κινητικότητα στοχεύει στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών της ΕΕ και στη μείωση της γραφειοκρατίας στις διασυνοριακές μετακινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εναρμόνισης των τελωνειακών κανόνων που επιτρέπουν την ταχεία ανάπτυξη και την ευκολότερη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλείται το δημοσίευμα.
Ενταξη
Αν και δεν υπήρξαν συγκεκριμένες συνομιλίες με τη Βρετανία,η οποία μαζί με τη Γαλλία ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ, περισσότερες ξένες χώρες μπορούν να επιδιώξουν να ενταχθούν στο project, πρόσθεσαν.
«Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τη διατλαντική συνεργασία, την καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσαν
Αμυντική συμφωνία
Τα σχέδια για ένα κοινό δόγμα της ΕΕ κέρδισαν έδαφος καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ επειδή δεν πραγματοποιούν τις κατάλληλες αμυντικές δαπάνες.
Το παραπάνω γεγονός ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διεκδικήσει «στρατηγική αυτονομία» όσον αφορά τη δική της πολιτική ασφάλειας.
Οι εγγυήσεις ασφάλειας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής ασφάλειας για πολλές χώρες της ΕΕ, ωστόσο, ειδικά για εκείνες στην ανατολική πλευρά της που ανησυχούν για τις απειλές από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα το εμβληματικό αμυντικό σύμφωνο της ΕΕ παρότι στοχεύει να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει και εξοπλίσει κοινές στρατιωτικές δυνάμεις αυτό δεν ισοδυναμεί με τη διαμόρφωση ευρωπαϊκού στρατού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών