Νευρικότητα στη Wall Street - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα
Η ταλάντευση των επενδυτών το τελευταίο διάστημα οφείλεται κυρίως σε φόβους για τον πληθωρισμό, ανησυχίες για πιθανή ανάγκη η Fed να συσφίξει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, καθώς και στις διακηρύξεις του προέδρου των ΗΠΑ J. Biden για αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πλέον εύπορους Αμερικανούς και τις επιχειρήσεις.
Αρνητικό ρόλο στην ψυχολογία της αγοράς έπαιξαν και δηλώσεις της Αμερικανής υπουργού Οικονομικών J. Yellen ότι τα επιτόκια θα πρέπει «κάποια στιγμή» να αυξηθούν προκειμένου να αποτραπεί η «υπερθέρμανση» της οικονομίας.
Αργότερα η υπουργός, που έχει διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος της Fed, τόνισε ότι σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και δεν προσπαθεί να επηρεάσει κατά κανέναν τρόπο τις αποφάσεις της.
«Δεν είναι κάτι που προβλέπω ούτε που το προτείνω», εξήγησε.
Στο ταμπλό, ο δείκτης Dow Jones σημείωε κέρδη +0,29% στις 34.230,34 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,09% στις 4.168,46 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,37% στις 13.582,42 μονάδες
Οι μετοχές των Apple και Tesla καταγράφουν κέρδη περί το 1%.
Τα εταιρικά αποτελέσματα στον κλάδο υποβοηθούν τις μετοχές, με την Activision Blizzard να ενισχύεται κατά άνω του 5%, ενώ η εταιρεία μεταφορών με ιδιωτικά οχήματα Lyft σημείωσε κέρδη +4%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσε για το περασμένο τρίμηνο.
Η μετοχή της General Motors σημείωσε άνοδο άνω του +3%, επίσης με τον «αέρα» των αποτελεσμάτων τριμήνου της.
ΗΠΑ: 742.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο
Κατά 742.000 αυξήθηκε ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, σε σύγκριση με ένα μήνα πριν.
Το αποτέλεσμα ήταν πιο μικρό από τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία ADP που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Η απασχόληση σε μεγάλες επιχειρήσεις συνέβαλε περισσότερο στην άνοδο, με 277.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 230.000 και 235.000 νέες θέσεις εργασίας αντίστοιχα.
Ο τομέας παροχής υπηρεσιών κατέγραψε για άλλη μία φορά τη μεγαλύτερη αύξηση, με 636.000 νέες θέσεις εργασίας.
Covid: Παγκόσμια απειλή η Ινδία, το παράδοξο με τις Σεϋχέλλες - Τρίτη δόση εμβολίου στη Μ. Βρετανία
Την απόλυτη απειλή για τον πλανήτη όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού συνιστά η Ινδία, όπου εδώ και εβδομάδες ο ιός διασπείρεται ανεξέλεγκτα.
Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως εάν δεν βοηθηθεί άμεσα η Ινδία και δεν αντιμετωπιστεί η έξαρση της επιδημίας, τότε οι επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι καταστροφικές, μια και ο κυριότερος φόβος είναι να εμφανιστούν νέες παραλλάξεις, τις οποίες δεν θα μπορούν να καλύψουν τα εμβόλια.
Όπως αναφέρεται, αυτό που προέχει, είναι πέρα από τη στήριξη της Ινδίας με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, να της σταλούν εκατομμύρια δόσεις εμβολίων προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανοσοποίησης του πληθυσμού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα προβληματική.
Και ενώ όλοι δίνουν τη μέγιστη προσοχή στους εμβολιασμούς – στις ΗΠΑ ο νέος στόχος είναι έως τις 4 Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενήλικων Αμερικάνων, ενώ στη Μ. Βρετανία προγραμματίζουν και μια τρίτη δόση εμβολίου εντός του φθινοπώρου στους άνω των 50 ετών – προβληματισμό προκαλεί και το παράδοξο στις Σεϋχέλλες.
Εκεί, αν και έχει εμβολιαστεί το 85% του πληθυσμού, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με άνοδο έκλεισαν τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ενσωματώνουν στις κινήσεις και εκτιμήσεις τους τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και νέα μακροοικονομικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο +1,82%, στις 441,55 μονάδες, με τον κλάδο βασικών πόρων να ηγείται των κερδών με 3,2% και όλους τους βασικούς κλάδους και χρηματιστήρια σε θετικό πρόσημο.
Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης, σημείωσε κέρδη +1,99%, στις 4.002,79 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε +2,12%, στις 15.170,78 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει άνοδο +1,40%, στις 6.339,47 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο +1,68%, στις 7.039,30 μονάδες.
Tο ποσό των 69,5 δισ. ευρώ από του πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ πρόκειται να λάβει η Ισπανία τα τρία επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας Nadia Calvino, όπως μεταδίδει το Reuters την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021.
Η υπουργός έκανε τις δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για να παρουσιάσει το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Πρόκειται για το μισό περίπου ποσό του συνολικού πακέτου των 140 δισ. ευρώ που κατανέμεται στην Ισπανία.
Στο ταμπλό, κέρδη άνω του +2% σημειώνουν οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου όπως η Rio Tinto, η BHP Group και η Anglo American, με την τιμή του χαλκού να ξεπερνά τα 10.000 δολ. ο τόνος.
Ανακάμπτουν και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου με άνοδο +1,4%.
Η γερμανική Hugo Boss ενισχύεται +2,9%, καθώς οι πωλήσεις του α΄τριμήνου στην Κίνα σχεδόν διπλασιάστηκαν.
Η γερμανική Deutsche Post αναβάθμισε το outlook, καθώς υπερδιπλασίασε τα λειτουργικά της κέρδη το πρώτο τρίμηνο, προβλέποντας ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να αυξάνεται και το παγκόσμιο εμπόριο θα ανακάμψει.
Η Deutsche Post DHL αύξησε την πρόβλεψή της για λειτουργικά κέρδη σε πάνω από 6,7 δισ. ευρώ το 2021 και πάνω από 7 δισ. το 2023, από προηγούμενη προσδοκία άνω των 5,6 δισεκατομμυρίων και άνω των 6 δισεκατομμυρίων, αντίστοιχα.
Η Deutsche Post, ανέφερε ότι τα λειτουργικά της κέρδη κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ με έσοδα 22% στα 18,9 δισ.
Ευρωζώνη: Άνοδος 1,1% στις τιμές παραγωγού τον Μάρτιο 2021
Άνοδο 1,1% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης στη βιομηχανία τον Μάρτιο του 2021, έναντι του Φεβρουαρίου.
H ετήσια άνοδος ανέρχεται στο 4,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Τον Φεβρουάριο του 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,6% στην ΕΕ.
Τον Μάρτιο του 2021, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020, οι τιμές των βιομηχανικών παραγωγών αυξήθηκαν κατά 4,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 4,5% στην ΕΕ.
Στην ΕΕ, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,9% στον ενεργειακό τομέα, κατά 1,5% στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 0,8% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,3% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 0,2% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Οι συνολικές τιμές εκτός της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Οι υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (+7,9%), στην Ισπανία (+ 2,5%) και στην Πορτογαλία (+ 2,3%), ενώ η μοναδική μείωση παρατηρήθηκε στην Εσθονία ( -1,6%).
Απώλειες στην Ασία, κλειστά τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία και Κίνα
Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολουθώντας τις χθεσινές απώλειες στη Wall Street, με τις αγορές πάντως σε Κίνα και Ιαπωνία να παραμένουν σήμερα κλειστές λόγω τοπικών αργιών.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε -0,5%.
Στην Αυστραλία ο S&P-ASX 200 σημείωσε άνοδο +0,4%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο NZ50 υποχώρησε -0,5%.
Ο STI στη Σιγκαπούρη σημείωσε πτώση -1,1%, ενώ στη Ταϊβάν ο TAIEX υποχώρησε -0,5%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών