Ενώ στην Ελλάδα, δεν φαίνεται για την ώρα κάποια αιτία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση – οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες δεν θα φέρουν διόρθωση – στις ΗΠΑ και στην Wall Street πυκνώνουν τα σημάδια για διόρθωση στους βασικούς δείκτες… ωστόσο δυστυχώς η φούσκα θα συνεχίσει να φουσκώνει ακόμη.
Παρά τα σημάδια για διόρθωση, η FED δεν θα αφήσει ακόμη την Wall Street να ξεφουσκώσει και με πρόσχημα τα στοιχεία για την εργασία… η νομισματική πολιτική δεν θα αλλάξει.
Επίσης φαίνεται ότι η κορύφωση του πληθωρισμού δεν θα έρθει νωρίτερα από τα τέλη του 2021 ή αρχές 2022.
Υπό αυτό το πρίσμα ενώ τα σημάδια της φούσκας στην Wall αυξάνονται επικίνδυνα για την ώρα η διόρθωση δεν θα έρθει άμεσα… δυστυχώς.
Ότι συμβαίνει στην Wall Street είναι παραλογισμός.
Ποια είναι τα σημάδια;
1)Ο δείκτης S&P 500 o δείκτης βαρόμετρο των 500 ισχυρότερων εταιριών στο αμερικάνικό χρηματιστήριο έχει φθάσει στα 33,7 τρισεκ. δολάρια δηλαδή πλησιάζει τα 35 τρισεκ. δολάρια και με βάση τον Buffet indicator δηλαδή τον δείκτη Buffet την συνολική κεφαλαιοποίηση του S&P 500 στα 33,6 τρισεκ. δολάρια, έναντι του αμερικανικού ΑΕΠ στα 21,9 τρισεκ. αναλογεί στο 1,53 φορές…
Σε αυτή την κλίμακα η Wall Street θεωρείται ακραία υπερτιμημένη.
2)Το 2020 και 2021 η χρηματιστηριακή έκρηξη ήταν απότοκος της ακραία πλεονάζουσας ρευστότητας.
Το 2020 τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα ήταν 22 τρισεκ. και το 2021 θα φθάσουν στα 7 τρισεκ. με προοπτική μηδενισμού έως το τέλος του 2021.
Οι αγορές φούσκωσαν παράταιρα επειδή υπήρχε πλεονάζουσα ρευστότητα η οποία θα μειωθεί δραστικά προσεχώς.
3)Μόνο στην Wall Street άνοιξαν το διάστημα 2020 και 2021 περίπου 13,4 με 14,1 εκατ νέοι κωδικοί κυρίως μικρομετόχων.
Τα χρήματα από τα δημοσιονομικά κίνητρα σε μεγάλο βαθμό κατέληξαν σε αμερικανικές μετοχές και σε κρυπτονομίσματα.
4)Ο παροδικός υπερπληθωρισμός αποτελεί ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στις αποτιμήσεις των μετοχών και των χρηματιστηριακών δεικτών και αυτό το φαινόμενο ήδη έρχεται θα εμφανιστεί λίαν συντόμως…
5)Το μέσο P/E δηλαδή πόσες φορές τα κέρδη διαπραγματεύεται μια μετοχή… φθάσαμε στην Wall Street στο 23 και σε ορισμένες περιπτώσεις στο 42 ή και στο 900 σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Ας ληφθεί υπόψη ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς κέρδη (P/E) περίπου 5,5… τι είναι το 5,5 εμπρός στο 23;
Αναλογιστείτε π.χ. την Eurobank με P/E… 23 αυτό σημαίνει 23 φορές τα κέρδη του 2022 δηλαδή 500 εκατ ευρώ = 11,5 δισεκ. ευρώ δηλαδή τετραπλασιασμός της αποτίμησης…
6)Ο δανεισμός σε margin βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και ήδη πραγματοποιούνται ενέργειες για να μετριαστεί αυτός ο ακραίος κίνδυνος.
Εάν καταρρεύσουν τα margin το χρηματιστήριο δεν μπορεί να μαζευτεί.
7)Η φορολόγηση των πλουσίων δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην Wall Street, ωστόσο οι επενδυτές έχουν ξεκινήσει τα rotation δηλαδή τις εναλλαγές στις μετοχές.
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε και σε ερώτηση εάν θεωρείται υπερτιμημένη την Wall Street… το ποσοστό όσων απάντησαν ναι είναι υπερτιμημένη έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Και οι επενδυτές το αναγνωρίζουν.
8)Οι περισσότεροι funds managers πιστεύουν ότι η Wall Street είναι ακραία φούσκα.
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν ότι «δεν είναι καθόλου φούσκα και έχει ακόμη ανοδικά περιθώρια»
Συμπέρασμα
Ορισμένα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Wall Street είναι μια ακραία φούσκα που χρήζει μεγάλης προσοχής.
Εάν η φούσκα αυτή ξεφουσκώσει 10%... θα απορροφηθεί εύκολα η διόρθωση εάν είναι μεγαλύτερη θα υπάρξει πρόβλημα…
Χρονικά η διόρθωση μπορεί να μην απέχει πολύ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών