Μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού, χαρακτηρίζει το πρακτορείο Bloomberg την επένδυση του Ελληνικού.
«Λίγα χιλιόμετρα νότια από την Ακρόπολη, βρίσκεται μια αχανής παράκτια έκταση που θα αποτελέσει το κρίσιμο τεστ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία», σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Στο παροπλισμένο αεροδρόμιο του Ελληνικού, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας ετοιμάζεται να προχωρήσει. Το σχέδιο των 8 δισ. ευρώ προσφέρει έναν δελεαστικό συνδυασμό δημόσιων πάρκων, παράκτιων κατοικιών και υψηλού επιπέδου χώρων αγορών και γραφείων.
Η συνεισφορά του project
Το project που εκτείνεται σε μια έκταση τρεις φορές το μέγεθος του Μονακό, θα μπορούσε να συνεισφέρει έως 4,4% στην οικονομία της χώρας και 75.000 θέσεις εργασίας με την ολοκλήρωσή του.
Αλλά το εγχείρημα του Ελληνικού -όπως και διάφορα άλλα project στην παράκτια ζώνη των Αθηνών- εξαρτάται από το να επανέλθει ο κόσμος στην προ πανδημίας κανονικότητα. Με τιμές στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι περισσότεροι Έλληνες, η χώρα ποντάρει στο ότι ο ήλιος και η θάλασσα μπορούν να προσελκύσουν Σουηδούς συνταξιούχους, Σαουδάραβες επιχειρηματίες και ψηφιακούς νομάδες να επενδύσουν μακριά από την πατρίδα τους, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
«Ο χάρτης πρόκειται να αλλάξει» δηλώνει ο Γιάννης Κωνσταντάτος, δήμαρχος του γειτονικού δήμου του Ελληνικού. «Αυτό θα δώσει στην περιοχή τεράστια ώθηση - για το εισόδημα, για θέσεις εργασίας και για μας ώστε να διεκδικήσουμε έναν χώρο στον κόσμο του τουρισμού».
Η τοπική κοινωνία περίμενε πολύ καιρό γι’ αυτή την εξέλιξη. Το αεροδρόμιο έκλεισε το 2001 και πέραν του ότι χρησιμοποιήθηκε για τους πρόσφυγες μέχρι το 2017, η έκταση παραμένει έκτοτε κενή. Πέρα των πολιτικών διαφωνιών για την έκταση, η επένδυση πήγε πίσω από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της χώρας το 2010.
Τα πρώτα σημάδια είναι πολλά υποσχόμενα. Οι τιμές των κατοικιών έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν προς τα πάνω, σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο - πάνω από διπλασιασμός από τα προηγούμενα επίπεδα- σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάτο.
«Οι ιδιοκτήτες είναι ικανοποιημένοι με την άνοδο των τιμών» λέει. «Το νότιο Ελληνικό μπορεί να είναι η πιο ακριβή περιοχή για αγορές αυτή τη στιγμή».
Στόχος η προσέλκυση επενδυτών
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βοήθησε το ξεμπλοκάρισμα του project.
Η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει επενδυτές πίσω στη χώρα με φορολογικές ελαφρύνσεις για αλλοδαπούς που είναι πρόθυμοι να επανεγκατασταθούν. Η αντιστροφή του brain drain της χώρας θεωρείται σημείο κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας την επαύριο της δεκαετούς πιστωτικής κρίσης, που μείωσε την παραγωγή κατά περίπου 25%.
Με το Ελληνικό να πλησιάζει στην έναρξη των εργασιών, άλλοι επενδυτές σχεδιάζουν project σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν παλιά και μη ελκυστικά κτίρια.
«Δεν υπάρχουν πολλές πόλεις όπως η Αθήνα που συνδυάζουν έναν τόσο πλούσιο πολιτισμό και κληρονομιά και συνδέονται με τις ανέσεις μιας μεγάλης πόλης και ένα γοητευτικό παραλιακό μέτωπο» λέει ο Παύλος Γομόπουλος, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος για την Ελλάδα για την κατασκευαστική Hines. «Από άποψη δυνατοτήτων, η Αθήνα είναι μοναδική».
Στην ακτή του Ελληνικού, η Hines και η ευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα Henderson Park σχεδιάζουν να κατασκευάσουν 400 μονάδες κατοικίας σε μια έκταση 71.000 τετραγωνικών μέτρων στο προάστιο της Βούλας. Μόλις πάνω από την ακτή, η City 1 Group, έχει ήδη πουλήσει τις 15 οικιστικές μονάδες στο υπερσύγχρονο κέντρο κατοικιών Icon, που θα βλέπει το γκολφ κλαμπ της Γλυφάδας όταν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αλλά θα χρειαστούν περισσότερα για να αναμορφωθεί η περιοχή.
«Η λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα δεν είναι και τόσο Ριβιέρα» λέει ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, αρχιτέκτονας της Icon. «Το παράκτιο μέτωπο της Ελλάδας δεν είναι όσο όμορφο θα μπορούσε να είναι».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών