Συνεχίζεται η πτώση στη Wall υπό τον φόβο του πληθωρισμού
Τα στοιχεία για το πληθωρισμό επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η αμερικανική Federal Reserve να αναγκαστεί να εγκαταλείψει νωρίτερα από το αναμενόμενο την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών.
Παρότι δε οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν προσπαθήσει να αμβλύνουν αυτές τις ανησυχίες, επαναλαμβάνοντας στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών αναμένεται να είναι προσωρινή, δεν φαίνεται να έχουν πείσει τους επενδυτές.
Ούτε όμως και οι αναλυτές, που επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι η μεγάλη ετήσια αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές κατέρρεαν εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, οπότε είναι φυσιολογικό να καταγράφει τόσο μεγάλη άνοδος το επόμενο.
Κι αυτό γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή μπορεί να επηρεάσει τα περιθώρια εταιρικού κέρδους εάν οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.
Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις αποτιμήσεις των μετοχών, οι οποίες τείνουν να είναι χαμηλότερες όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός.
Οι μετοχές τεχνολογίας, ιδίως, είναι ευάλωτες λόγω των υψηλών αποτιμήσεών τους και του ρυθμού ανάπτυξης που αναμένεται στο μέλλον.
O αμερικανικός όμιλος της Tesla «παγώνει» τα σχέδιά του για την επέκταση των εγκαταστάσεών του στη Σαγκάη στην Κίνα, με στόχο να την καταστήσει κόμβο διεθνών εξαγωγών, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.
Ο λόγος είναι ότι παρατηρείται αβεβαιότητα στις σινοαμερικανικές σχέσεις σύμφωνα με το Reuters.
Αλλωστε, αυτήν τη στιγμή ισχύουν δασμοί 25% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατασκευάστηκαν στην Κίνα, πέραν των όσων ήδη είχε επιβάλει επί προεδρίας του ο Trump.
Οπότε τώρα η αμερικανική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκοπεύει να περιορίσει το μερίδιο της κινεζικής παραγωγής της επί της συνολικής, όπως τόνισαν οι προαναφερθείσες πηγές.
ΗΠΑ: Άλμα στο 4,2% για τον ετήσιο πληθωρισμό - Σε υψηλά 13 ετών
Στο 4,2% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2021, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 4,2% τον Απρίλιο έναντι εκτίμησης για άνοδο κατά 3,6%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί 2,6% σε ετήσια βάση.
Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,8%, έναντι εκτίμησης για άνοδο 0,2%.
Τον Μάρτιο ο δείκτης είχε ενισχυθεί 0,6% σε μηνιαία βάση.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 3% υψηλότερα σε ετήσια βάση και 0,9% σε μηνιαία.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο 2,3% και 0,3% αντίστοιχα.
Θερίζει την Ινδία η covid, ανησυχία στη Μ. Βρετανία – Εμβολιάζονται οι 12 – 15 ετών στις ΗΠΑ
Ένα ακόμα παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, η οποία εξακολουθεί να δοκιμάζεται σφόδρα από το «χτύπημα» του β’ κύματος του κορωνοϊού, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει κανείς για κορύφωση της επιδημίας.
Και ενώ έχει σημάνει συναγερμός για την εξάπλωση της επιδημίας στην αγροτική Ινδία, εκεί όπου υπάρχει παντελής έλλειψη μέσων, εξοπλισμού και προσωπικού για να αντιμετωπιστεί ο ιός, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η ινδική παράλλαξη του ιού, την οποία ενέταξε στις παραλλάξεις που αποτελούν πηγή ανησυχίας, έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες, με τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων να εντοπίζονται μετά την Ινδία, στη Μεγάλη Βρετανία.
Μάλιστα Βρετανοί επιστήμονες έσπευσαν να προειδοποιήσουν πως τα κρούσματα της ινδικής παράλλαξης απειλούν το επικείμενο άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας και κοινωνίας που είναι προγραμματισμένo για την ερχόμενη Δευτέρα 17/5, τη στιγμή που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν τα εμβόλια προστατεύουν από την εν λόγω παράλλαξη.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές είναι έτοιμες να αρχίσουν από αύριο Πέμπτη 13/5 τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας των 12 – 15 ετών, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν πως τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Antony Fauci υποστηρίζει πως η Ινδία αποτελεί μια «προειδοποίηση» για τι το μπορεί να συμβεί στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, εάν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.
Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα σε μάκρο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και σε εταιρικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις του 2021 της Κομισιόν, η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 4,2 % το 2021 και κατά 4,4% το 2022.
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,3 % φέτος και κατά 4,4% το επόμενο έτος.
Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης σε σύγκριση με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του 2021, τις οποίες παρουσίασε η Κομισιόν τον Φεβρουάριο.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εξακολουθήσουν να διαφέρουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά οι οικονομίες όλων των κρατών μελών αναμένεται να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2022.
Στα επιχειρηματικά νέα, η Allianz ανακοίνωσε ότι τα έσοδα κινήθηκαν χαμηλότερα στο α΄ τρίμηνο ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ασφαλειών ζωής-υγείας, ατυχημάτων και ακινήτων.
Η γερμανική ασφαλιστική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,57 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 1,40 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2020, και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 45% στα 3,34 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα μειώθηκαν στα 41,4 δισ. ευρώ, από τα 42,6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η Bayer AG ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών παρά τις ελαφρώς χαμηλότερες πωλήσεις ενώ υποστήριξε τις προοπτικές της για το έτος.
Ο γερμανικός όμιλος φαρμακευτικών και χημικών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,09 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 1,49 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.
Η Commerzbank από τη μεριά της βελτίωσε τις προοπτικές εσόδων της για το έτος, μετά από τα απροσδόκητα κέρδη που κατέγραψε στο α΄ τρίμηνο, υποστηριζόμενα από τα ισχυρά έσοδα και τις χαμηλότερες προβλέψεις.
Η τράπεζα τόνισε πως τα κέρδη της στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 133 εκατ. ευρώ, έναντι των ζημιών 291 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.
Στο 2% ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Απρίλιο (2021) - Επίπεδα ρεκόρ και στην Ευρωζώνη
Στο 2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2021, συμπαρασύροντας τις τιμές καταναλωτή επιβεβαιώνοντας τα δυσοίωνα αρχικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis σύμφωνα με το Reuters.
Να σημειωθεί ότι ο Απρίλιος, ήταν ένας δύσκολος μήνας συνολικά για την Ευρωζώνη καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε από τον Μάρτιο φτάνοντας στο 1,6% από 1,3%.
Η ΕΚΤ είχε προβλέψει την άνοδο, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος από τον στόχο της (λίγο κάτω από το 2%) στο τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί την αύξηση αυτή προσωρινή και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο τα επόμενα χρόνια.
Η πανδημία και οι επακόλουθοι περιορισμοί προκάλεσαν πρόβλημα στη συγκέντρωση των τιμών ξανά τον Απρίλιο, καθώς αρκετά προϊόντα δεν ήταν διαθέσιμα στην αγορά.
Άνοδος μόλις 0,1% για τη βιομηχανική παραγωγή ευρωζώνης τον Μάρτιο του 2021
Κατά 0,1% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.
Σε ετήσια βάση έκανε άλμα 10,9%.
Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, η παραγωγή υποχώρησε 0,6% σε μηνιαία βάση και ενισχύθηκε 11% σε ετήσια.
Οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Δανία και τη Λιθουανία, ενώ το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο ανέφεραν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Στο 2,1% ανέβασε ταχύτητα η βρετανική οικονομία τον Μάρτιο του 2021
Με το πιο ισχυρό από το αναμενόμενο 2,1% έτρεξε η βρετανική οικονομία τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας ταχύτητα στην αναμενόμενη φετινή ανάκαμψη.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία ανάπτυξη κατά 1,3%.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η ανάπτυξη οδηγήθηκε από τον τομέα λιανικής, την επανέναρξη των σχολείων και τον κατασκευαστικό τομέα καθώς η χώρα άρχισε να βγαίνει από το «λουκέτο» του χειμώνα λόγω πανδημίας κορωνοϊού.
Τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,5, καθώς το εθνικό lockdown συνέχισε να επιβαρύνει τη δραστηριότητα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Μεικτό κλίμα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια με τις αγορές στην Ταϊβάν να σημειώνουν «βουτιά» άνω του -4%, καθώς οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού Covid-19 μετά την αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted διολίσθησε -4,11%.
Μέχρι στιγμής η χώρα είχε κρατήσει υπό έλεγχο την πανδημία.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση -1,59%.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε -1,52% ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημείωσε άνοδο +0,39%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, οι Shanghai composite και Shenzhen component κατέγραψαν άνοδο +0,53% και 0+,25% αντίστοιχα.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση -0,73%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών