Αυξάνεται η συχνότητα ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών στους εμβολιαζόμενους
Η μελέτη αυτή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι η πρώτη παγκοσμίως που μελετά την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου «παντρέματος» εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι παρενέργειες (συνήθως ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρός πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι) μετά μια τέτοια ανάμιξη είναι βραχείας διάρκειας και δεν αποτελούν επουδενί πηγή ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται.
Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας, καθώς αναμένονται τα σχετικά στοιχεία της ίδιας μελέτης Com-CoV, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και η οποία έγινε αρχικά σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών.
Αντιδράσεις
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα δύο ανάμικτα δοσολογικά σχήματα (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο.
Η αναφορά των συμπτωμάτων έγινε από τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους στο διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση.
Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer.
Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στη συχνότητα των άλλων ακίνδυνων παρενεργειών.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτές οι αντιδράσεις είναι λίγο πολύ αναμενόμενες στα εμβόλια, ενώ επισημαίνουν πως είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφαλείας
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών