Το συνολικό παγκόσμιο χρέος μειώθηκε κατά 1,7 τρισ. δολάρια, στα 289 τρισ. δολ. ενώ το κρατικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται
Μειώθηκαν για πρώτη φορά στο διάστημα των τελευταίων 2,5 ετών τα επίπεδα του παγκόσμιου δημόσιου και ιδιωτικού χρέους κατά το πρώτο τρίμηνο 2021, εξαιτίας κυρίως των ανεπτυγμένων αγορών, ενώ την ίδια ώρα το χρέος μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών κατέγραψε νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.
Την ίδια ώρα, τα επίπεδα χρέους των αναδυόμενων οικονομιών αυξήθηκαν κατά 600 δισ. δολάρια σε νέο ρεκόρ, στα 86 τρισ. δολ., αν και με σημαντικά βραδύτερο ρυθμό τα προηγούμενα τρία τρίμηνα.
Αυτό οφειλόταν στη βραδύτερη αύξηση του δημόσιου χρέους των αναδυόμενων οικονομιών, κυρίως λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω χώρες.
«Οι αναδυόμενες αγορές έχουν απλώς σχετικά λιγότερη δημοσιονομική ισχύ» δήλωσε ο Emre Tiftik, διευθυντής της έρευνας αειφορίας του IIF.
«Με το δημόσιο χρέος της ομάδας αυτών των χωρών να είναι γενικά σταθερό, οι εταιρικοί μη χρηματοοικονομικοί και χρηματοοικονομικοί τομείς υπήρξαν οι κύριοι παράγοντες για τη συσσώρευση χρέους».
Προς το ΑΕΠ
Παρά τα χαμηλότερα επίπεδα του παγκόσμιου ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, οι δείκτες χρέους συνέχισαν να αυξάνονται καθώς οι οικονομίες σε πολλά μέρη του κόσμου επιστρέφουν στα επίπεδα ανάπτυξης της περιόδου πριν από την πανδημία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις μία εκατοστιαία μονάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε λίγο περισσότερο από 360%, και ο δείκτης αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς φέτος λόγω του ότι οι παγκόσμιες εκδόσεις χρέους αναμένεται να πέσουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία και η προβλεπόμενη οικονομική ανάκαμψη.
Πέρυσι, ο παγκόσμιος λόγος χρέους προς το ΑΕΠ είχε αυξηθεί περισσότερο από 36%, δήλωσε το IIF.
Σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκε στο 60% από 52% πριν από την πανδημία.
Πανδημία και έσοδα
«Ενώ οι παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν έντονα υποστηρικτικές, οι αυξήσεις των δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία και οι απώλειες εσόδων έχουν καταστήσει την εξυπηρέτηση του χρέους μεγαλύτερη επιβάρυνση για πολλές αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, της Νότιας Αφρικής, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Τουρκίας», δήλωσε ο Tiftik.
Οι αναδυόμενες οικονομίες δέχθηκαν επίσης αυξανόμενη πίεση για να επιταχύνουν τη μετάβασή τους σε οικονομίες χαμηλότερου άνθρακα και η αποτυχία τους θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων, σημειώνει το IIF.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών