Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.372.019 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα έκανε γνωστή την εμφάνιση της ασθένειας, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, ενώ πάνω από 162.644.373 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας.
Οι προσπάθειες να ενταθούν οι εμβολιασμοί είναι συνεχείς αλλά δύσκολες με κάποιες χώρες που πλήττονται βαριά όπως η Ινδία και η Βραζιλία να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια με τη καθυστέρηση των εμβολιασμών να αποδεικύεται μοιραία.
Την ίδια ώρα μετά τον δοκιμαστικό εμβολιασμών των παιδιών από 6 μηνών ως 12 ετών, το πράσινο φως δίνουν ήδη κάποια κράτη και στον εμβολιασμό των εγκύων.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 585.921 θανάτους για 32.932.658 καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 434.715 νεκρούς και 15.586.534 μολύνσεις, η Ινδία με 270.284 θανάτους (24.684.077 κρούσματα).
Στο μεταξύ, παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η ινδική μετάλλαξη και μάλιστα, στη Μεγάλη Βρετανία δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων.
Η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το σφοδρότερο παγκοσμίως κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και ανακοινώνει επισήμως περίπου 4.000 θανάτους από covid-19 καθημερινά εδώ και περίπου δύο εβδομάδες , με τους υγειονομικούς να προειδοποιούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι δεν διενεργούνται αρκετά διαγνωστικά τεστ στις περιοχές της υπαίθρου.
Παγκόσμια ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη
Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση ανά τον κόσμο της ινδικής παράλλαξης του ιού επικρατεί, την ώρα που οι επιστήμονες ανά τον κόσμο υποστηρίζουν πως παρότι έχει περάσει ενάμισης χρόνος από την εκδήλωση της επιδημίας της covid, δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο ή εάν αποτελεί διαρροή από εργαστήριο.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η ινδική παράλλαξη είναι όντως πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού, αλλά ακόμα δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το εάν είναι πιο θανατηφόρα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις, καθώς και για τα κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια την καλύπτουν.
Την ίδια στιγμή, η ινδική παράλλαξη του ιού εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, με τον ΠΟΥ να αναφέρει πως κρούσματα της εν λόγω παράλλαξης έχουν βρεθεί ήδη σε οκτώ κράτη της αμερικανικής ηπείρου, ανάμεσα στα οποία ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, ο Παναμάς και η Αργεντινή.
Κρούσματα της ινδικής παράλλαξης έχουν εντοπιστεί επίσης στην Καραϊβική αλλά και σε πολλά ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ινδική παράλλαξη του ιού είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αλλά όχι πιο θανατηφόρα τουλάχιστον σε σύγκριση με τις υπόλοιπες παραλλάξεις.
Ινδία: Πάνω από 24,7 εκατ. τα κρούσματα, ξεπέρασαν τους 270.000 οι θάνατοι
Το επίπεδο των 4.000 θανάτων ξεπέρασε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, όπου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αν και μειώθηκε, παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 310.000.
Πλέον, τα θύματα της πανδημίας στην Ινδία ξεπερνούν το όριο των 270.000 νεκρών.
Τις προηγούμενες 24 ώρες οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4.077 και οι νέες μολύνσεις κατά 311.170, αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και πλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Την τελευταία εβδομάδα οι θάνατοι πλησίασαν τους 28.000 αθροιστικά και τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έχει φθάσει τα 3,6 εκατομμύρια.
Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτούς των ΗΠΑ (585.702 θύματα) και της Βραζιλίας (434.715 θάνατοι), και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, έπειτα από αυτόν των ΗΠΑ (32,95 εκατ.).
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υγείας ανέφεραν στις 15/5 ότι ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε αυτή την εβδομάδα στο 19,8% από το 21,9% στα τεστ που είχαν διενεργηθεί την περασμένη, κάτι που δημιουργεί λπίδες ότι ο ρυθμός εξάπλωσης σταθεροποιείται.
H Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον Φεβρουάριο, γεγονός που έθεσε υπό ασφυκτική πίεση τα νοσοκομεία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, περίπου 182 εκατ. πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου από την 16η Ιανουαρίου, ενώ έχει ανοσοποιήσει πλήρως μέχρι σήμερα 40,4 εκατ. ανθρώπους, ήτοι μόλις το 2,9% των 1,35 δισεκ. κατοίκων της.
Την 1η Μαΐου η κυβέρνηση ανέφερε ότι άρχισε ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων άνω των 18 ετών, ωστόσο σε πολλά ομόσπονδα κράτη δεν έχει συμβεί αυτό εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης δόσεων.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Ινδίας διαβεβαίωσε στις 15/5 ότι ως τον Ιούλιο η Ινδία θα έχει διαθέσιμες 516 εκατ. δόσεις εμβολίων.
Και ενώ η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ν. Modi αποκλείει την επιβολή εθνικού lockdown, ενώ τοπικές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση, όπως στη Δυτική Βεγγάλη.
Πτώματα σε ποταμούς
Πεταμένα σε ποταμούς της Ινδίας βρέθηκαν πτώματα ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19, όπως αναφέρει επιστολή της κυβέρνησης ομόσπονδου κράτους που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που αποτελεί και την πρώτη επίσημη παραδοχή ότι εφαρμόζεται αυτή η ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική, η οποία ίσως να οφείλεται στη φτώχεια και το φόβο για την ασθένεια που επικρατεί στα χωριά.Σοκ προκαλούν στην Ινδία οι εικόνες πτωμάτων να παρασέρνονται από το ρεύμα στον ποταμό Γάγγη, τον οποίο οι ινδουιστές θεωρούν ιερό, αν και τα μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει την πρόσφατη αύξηση των πτωμάτων που εντοπίζονται στους ποταμούς με την πανδημία, το βόρειο κρατίδιο Uttar Pradesh (Ουτάρ Πραντές) με 240 εκατομμύρια κατοίκους, δεν είχε σχολιάσει δημοσίως το θέμα μέχρι τώρα.
"Η κυβέρνηση διαθέτει πληροφορίες ότι τα πτώματα όσων υποκύπτουν στην covid-19 ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια ρίχνονται σε ποταμούς, αντί να ταφούν με τον σωστό τρόπο", σημείωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος Manoj Kumar Singh σε επιστολή του με ημερομηνία 14 Μαΐου προς τους επικεφαλής των περιφερειών της Uttar Pradesh .
"Ως αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής, πτώματα έχουν εντοπιστεί σε ποταμούς σε πολλές περιοχές", πρόσθεσε ,ενώ επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η επιστολή είναι αυθεντική, αν και πρόσθεσε ότι στις νεκροψίες που διενεργήθηκαν σε τέσσερα ή πέντε πτώματα στην περιφέρεια Γκαζιπούρ του κρατιδίου δεν εντοπίστηκε μόλυνση από τον κορωνοϊό.
"Τα πτώματα έχουν αποσυντεθεί, οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούσε να εντοπιστεί ο κορωνοϊός στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται", σχολίασε ο ίδιος.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Modi κάλεσε τους αξιωματούχους το Σάββατο 15/5 να αυξήσουν τους πόρους που διαθέτουν για την υγεία στις περιοχές της υπαίθρουόπου ζει το 70% του πληθυσμού της χώρας και να ενισχύσουν την εποπτεία τους, καθώς η covid-19 εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στα χωριά της Ινδίας, αφού ρήμαξε τις πόλεις.
Το κρατίδιο Uttar Pradesh που έχει περισσότερους κατοίκους από όσους η Βραζιλία ή το Πακιστάν, έχει πληγεί σφοδρά και μάλιστα, υγειονομικοί αναφέρουν ότι πολλά κρούσματα στα χωριά του κρατιδίου δεν αναφέρονται ποτέ.
Στην επιστολή του ο Manoj Kumar Singh κατήγγειλε ότι η έλλειψη πόρων για την αγορά υλικών, όπως ξύλων για τις αποτεφρώσεις, οι θρησκευτικές δεισιδαιμονίες σε κάποιες κοινότητες και το γεγονός ότι οι οικογένειες εγκαταλείπουν τους ασθενείςν καθώς φοβούνται την ασθένεια είναι μεταξύ των πιθανών λόγων που έχει αυξηθεί ο αριθμός των πτωμάτων που πετιούνται στα ποτάμια.
Ο ίδιος ζήτησε από αξιωματούχους των χωριών να διασφαλίσουν ότι δεν θα ρίχονται πτώματα στους ποταμούς και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του κρατιδίου θα πρέπει να καταβάλει στις φτωχές οικογένειες 5.000 ρουπίες (περίπου 56 ευρώ) για να αποτεφρώνουν ή να θάβουν τους νεκρούς τους.
Παράλληλα οι αρχές του Uttar Pradesh (Ουτάρ Πραντές) έχουν ζητήσει από την αστυνομία να πραγματοποιεί περιπολίες στους ποταμούς.
Πάντως, η αύξηση του αριθμού των νεκρών έχει φέρει στα όριά τους τα αποτεφρωτήρια σε πολλές περιοχές και έχει αυξήσει το κόστος της ταφής.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Uttar Pradesh, ο Navneet Sehgal , στις 15/5 διέψευσε τις πληροφορίες του Τύπου ότι έως και 2.000 πτώματα πιθανών θυμάτων του κορωνοϊού έχουν ανασυρθεί από τους ποταμούς του κρατιδίου και του γειτονικού Bihar τις τελευταίες ημέρες.
"Εξακολουθούμε να ανασύρουμε 10 με 20 πτώματα κατά καιρούς", δήλωσε ο Navneet Sehgal στο Reuters και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι κάποιων χωριών που βρίσκονται δίπλα σε ποταμούς δεν αποτεφρώνουν τους νεκρούς τους λόγω των ινδουιστικών παραδόσεων που ισχύουν στη διάρκεια θρησκευτικών γιορτών.
Σε πολλές χώρες συστήνεται o εμβολιασμός των εγκύων με εμβόλια τεχνολογίας mRNA - Ναι στον εμβολιασμό εγκύων λένε Γαλλία και Αυστρία - Όχι στη Γερμανία
Στο Ισραήλ ο σύλλογος ιατρών γυναικολόγων εξέδωσε σύσταση, ήδη τον Ιανουάριο, ώστε να εμβολιάζονται οι έγκυες.
Το Ισραήλ έχει τον υψηλότερο αριθμό γεννήσεων στο δυτικό κόσμο.
Αντιστοιχούν περίπου τρία παιδιά ανά γυναίκα.
Μετά τον εμβολιασμό οι γυναίκες μεταφέρουν τα αντισώματα και στα έμβρυα.
Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί πάνω από 100.000 έγκυες.
Στη Γερμανία ωστόσο επικρατεί σκεπτικισμός.
Ωστόσο, ο εντατικολόγος Stefan Kluge αλλά και ο λοιμωξιολόγος Alexander Kekule δηλώνουν πως οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν πιο δύσκολες, πιο περίπλοκες καταστάσεις εφόσον νοσήσουν.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, την οποία αναφέρει η Deutsche Welle μια έγκυος με κορωνοϊό διατρέχει πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξει στην εντατική από μια έγκυο χωρίς κορωνοϊό.
Επίσης η πιθανότητα να πεθάνει από επιπλοκές, εάν έχει μολυνθεί με κορωνοϊό, είναι 22 φορές μεγαλύτερη.
Μια ερευνητική ομάδα από 18 χώρες παρουσίασε αυτές τις παρατηρήσεις στο περιοδικό Jama Pediatrics.
Στην έρευνα πήραν μέρος 2.100 γυναίκες έγκυες, κάποιες είχαν μολυνθεί από κορωνοϊο και κάποιες δεν είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό.
Στη Γερμανία πάντως στην πλειονότητα τους οι έγκυες που νόσησαν από κορωνοϊό, η κατάστασή τους είχε καλή έκβαση.
Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Ärzteblatt μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 είχαν καταγραφεί 71 βαριές περιπτώσεις από τις συνολικά 1.900.
Ο πρόεδρος του γερμανικού συλλόγου γυναικολόγων Christian Albrig συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό όλων των εγκύων.
Η Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογίας συστήνει επίσης τον εμβολιασμό με σκευάσματα που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA.
Τέλος, ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Christian Dorsten, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, δηλώνει πως ο εμβολιασμός δεν αποτελεί κίνδυνο για τις εγκύους.
Η έρευνα περιέχει στοιχεία που βασίζονται σε περισσότερες από 35.000 γυναίκες.
Οι έγκυες ωστόσο που εμβολιάζονται εμφανίζουν περισσότερες παρενέργειες σε σχέση με γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως είναι για παράδειγμα ο πόνος στο μπράτσο.
Ο Christian Dorsten στηρίζει την άποψη πως η Γερμανία θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Γαλλίας.
Δηλαδή οι έγκυες να ανήκουν στα άτομα που μπορούν να εμβολιαστούν.
Και η Αυστρία φαίνεται να ακολουθεί αυτό το δρόμο.
Μεγάλη Βρετανία - Πιθανή η επιβολή νέων περιορισμών
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι που δεν απέκλεισε σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός της χώρας, Boris Johnson.
Μάλιστα, υποστήριξε πως η ινδική παράλλαξη, που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να εκτροχιάσει τη δημόσια υγεία, αλλά και την εν γένει κοινωνική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση ανά τον κόσμο της ινδικής παράλλαξης του ιού.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η ινδική παράλλαξη είναι μεν πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού, όμως δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το εάν είναι πιο θανατηφόρα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις, καθώς και εάν τα υπάρχοντα εμβόλια την καλύπτουν.
Και ενώ στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες και να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις στους εξωτερικούς χώρους, στην Ιαπωνία διατυπώνονται έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό τελικά να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο τον ερχόμενο Ιούλιο.
ΗΠΑ: Πρέπει να συνεχιστεί η χρήση μάσκας στα σχολεία φέτος – Δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι οι μαθητές
Θα πρέπει οι μάσκες στα σχολεία των ΗΠΑ να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 όλοι οι μαθητές, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις 15/5.
Τα CDC ανέφεραν ότι όλοι όσοι βρίσκονται στις σχολικές εγκαταστάσεις και τα σχολικά λεωφορεία θα πρέπει να φορούν πάντα μάσκα, ενώ θα πρέπει να τηρείται και απόσταση περίπου δύο μέτρων μεταξύ καθηγητών και μαθητών.
Οι μαθητές από το νηπιαγωγείο ως την τρίτη λυκείου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες των CDC, «θα πρέπει να εφαρμόζουν στρατηγικές πρόληψης και να δίνουν προτεραιότητα στη γενικευμένη και σωστή χρήση της μάσκας και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης».
Η συγκεκριμένη σύσταση γίνεται, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της υπηρεσίας την Πέμπτη που ανέφερε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19 δεν χρειάζεται να φορούν πλέον μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να τις αποφεύγουν και στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ έχει εγκριθεί η χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά covid-19 για όλους από 12 ετών και άνω.
Η επιδημία με μια ματιά:
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 162.644.373 και οι νεκροί 3.372.019
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.932.658 κρούσματα και 585.921 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 24.684.077 και τρίτη σε νεκρούς με 270.284
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 434.715 και τρίτη σε κρούσματα με 15.586.534
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.925.071
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.106.862 και έκτη η Ρωσία με 4.875.308
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.464.663 και όγδοη η Ιταλία με 4.153.374
• Ένατη η Ισπανία με 3.604.799 και δέκατη η Γερμανία με 3.595.963
Άγνωστη η προέλευση της covid
Άγνωστη παραμένει η προέλευση του κορωνοϊού καθώς κορυφαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για να πει κανείς με σιγουριά το εάν ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο ή εάν οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο.
«Εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιορισθεί η προέλευση της πανδημίας.
Θεωρίες περί τυχαίας απελευθέρωσης του ιού από εργαστήριο ή περί ιού που μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα παραμένουν αμφότερες βιώσιμες» αναφέρουν σε επιστολή τους προς το περιοδικό Science 18 κορυφαίοι επιστήμονες.
Προς ακύρωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες;
Η έξαρση κρουσμάτων στην Ιαπωνία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να ισχύουν περιοριστικά μέτρα στις 19 από τις 47 νομαρχίες της χώρας όπου και ζει το 70% του πληθυσμού, εντείνει τον προβληματισμό σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να αρχίσουν στις 24 Ιουλίου.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι στα όριά του, ενώ με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εξελίσσεται και το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού, καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 3% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η αντίθεση της κοινής γνώμης στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία, μετά την αναβολή τους πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 352.000 άνθρωποι που αντιτίθενται στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων κατέθεσαν αίτηση με αίτημα την ακύρωσγ των Αγώνων, η οποία αίτηση εστάλη στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Διεθνή Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων, σε διεθνείς οργανισμούς, στην ιαπωνική κυβέρνηση σκαι την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% με 70% των Ιαπώνων είναι αντίθετο στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος το καλοκαίρι.
Ευρύ φάσμα συμπτωμάτων εμφανίζουν τα μολυσμένα με covid παιδιά
Στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από τον κορωνοϊό δεν εμφανίζουν μόνο τα τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, αλλά ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων καταλήγει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δείχνει ότι αν και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αρρωστήσουν βαριά από Covid-19 και να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ, συνήθως έχουν μία πιο ήπια εξέλιξη της νόσου σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς και χαμηλότερη θνητότητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συχνή απουσία τυπικών συμπτωμάτων στα παιδιά απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, καθώς και συχνή διενέργεια τεστ στους μαθητές.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν στοιχεία για 12.306 παιδιά με διαγνωσμένη Covid-19.
Τα 672 (ποσοστό 5,5%) χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και από αυτά τα 118 (18%) εισήχθησαν σε ΜΕΘ, ενώ τα 38 (4%) διασωληνώθηκαν.
Ο κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωλήνωσης ήταν ίδιος για τα αγόρια και τα κορίτσια.
Διαπιστώθηκε ότι το 18,8% των παιδιατρικών ασθενών ανέφεραν συμπτώματα πυρετού, κόπωσης, πόνων στους μυς ή στις αρθρώσεις, καθώς και διαταραχών όσφρησης ή γεύσης.
Το 16,5% είχαν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα, δύσπνοια κ.ά.), το 14% γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, εμετό, διάρροια κ.ά.), το 8% δερματολογικά συμπτώματα όπως εξανθήματα και το 4,8% νευρολογικά (κυρίως πονοκεφάλους).
Βραζιλία: Καθυστερεί η εκστρατεία εμβολιασμού - Το 16% του πληθυσμού έλαβε την πρώτη δόση
Με αργούς ρυθμούς κινείται η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στη Βραζιλία, μετά την καθυστερημένη έναρξή της πριν από τέσσερις μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει νέα εμπόδια εξαιτίας των προβλημάτων στην εισαγωγή βασικών συστατικών για την παρασκευή νέων δόσεων εμβολίων.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία ερευνάται από επιτροπή της Γερουσίας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, δέχεται επικρίσεις ότι ευθύνεται μερικώς για τις καθυστερήσεις λόγω των διπλωματικών εντάσεων με την Κίνα και της άρνησής της να αποδεχθεί προτάσεις φαρμακοβιομηχανιών για την αγορά εμβολίων κατά της covid-19.
Ήδη, περίπου 35 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, δηλαδή το 16% του πληθυσμού της χώρας.
Και ενώ οι δόσεις των εμβολίων που παραδίδονται δεν είναι αρκετές, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι όλοι οι ενήλικες στη χώρα θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του 2021.
Σημειώνεται ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, το υγειονομικό προσωπικό και οι αυτόχθονες.
Οι ελπίδες να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης ενισχύθηκαν με την άφιξη των πρώτων παρτιδών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, αν και πρόκειται για περίπου 2 εκατομμύρια από τα συνολικά 100 εκατομμύρια που παραγγέλθηκαν τον Μάρτιο.
Υπενθυμίζεται ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης στη Βραζιλία ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, ένα μήνα μετά τις ΗΠΑ και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με δύο εμβόλια: της AstraZeneca και το CoronaVac του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac.
Τα συγκεκριμένα εμβόλια παράγονται στη Βραζιλία, αλλά η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται από την εισαγωγή βασικών συστατικών από την Κίνα, οι παραδόσεις των οποίων καθυστερούν.
Η εξάρτηση της Βραζιλίας από την Κίνα θα τερματιστεί τον Σεπτέμβριο όταν τα εμβόλια κατά της covid-19 θα μπορούν να παρασκευάζονται από συστατικά που παράγονται τοπικά.
Ήδη, πάντως, το ινστιτούτο Butantan του Σάο Πάολο, που είναι αρμόδιο για την παρασκευή και τη διανομή του CoronaVac, με το οποίο έχει γίνει το 70% των εμβολιασμών στη Βραζιλία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει την παραγωγή του εμβολίου επειδή έχουν εξαντληθεί τα αποθέματά του σε βασικά συστατικά, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι “διπλωματικά προβλήματα” θα εμποδίσουν την παράδοση νέων δόσεων τον Ιούνιο.
Επίσης, το Fiocruz, που παράγει στο Ρίο ντε Ζανέιρο το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα από την επόμενη εβδομάδα.
Αργεντινή: Πάνω από 70.000 οι θάνατοι και σχεδόν 3,3 εκατ. κρούσματα
Ξεπέρασε η Αργεντινή ξεπέρασε το όριο των 70.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στις 15/5, ενώ καθημερινά καταγράφει πάνω από τα 20.000 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τις αρχές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, άλλοι 400 ασθενείς υπέκυψαν στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 70.253 νεκρούς.
Παράλληλα, καταγράφηκαν ακόμη 21.469 μολύνσεις, εκτοξεύοντας το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 3.290.935 στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ωστόσο, ο πιο ανησυχητικός δείκτης παραμένει αυτός της πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ.
Πλέον, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων όλης της χώρας νοσηλεύονται 5.517 ασθενείς με την COVID-19 και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των κατειλημμένων κλινών στις ΜΕΘ αυξήθηκε στο 70,1% σε εθνική κλίμακα, ενώ φθάνει το 76,5% στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες, όπου ζουν 15 εκατ. άνθρωποι.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν κρούσματα της ινδικής και της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής του SARS-CoV-2 για πρώτη φορά στην Αργεντινή.
Φορείς τους τρεις ταξιδιώτες από τη Γαλλία και την Ισπανία.
Πάντως, τα σύνορα παραμένουν κλειστά και δικαίωμα να εισέρχονται στην επικράτεια έχουν μόνο υπήκοοι της Αργεντινής και αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι, ενώ από τα μέσα Απριλίου η κυβέρνηση ενίσχυσε τα μέτρα που περιορίζουν τις μετακινήσεις.
Στο μεταξύ, 9,9 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων κατά της COVID-19 που είναι διαθέσιμα στη χώρα, ενώ 1,8 εκατ. έχουν λάβει και τη δεύτερη.
Μεξικό: Ακόμη 225 θάνατοι και σχεδόν 2.700 κρούσματα σε 24 ώρες
Ακόμη 225 ασθενείς με την COVID-19 κατέληξαν τις προηγούμενες 24 ώρες στο Μεξικό, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.695 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Κατά τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 220.384 νεκρούς επί συνόλου 2.380.690 μολύνσεων.
Πάντως, η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ινδία, είναι υποτιμημένος.
Στα τέλη Μαρτίου, δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα υπέδειξαν ότι οι θάνατοι από την COVID-19 είναι κατά 60% περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους.
Τουρκία: Χαλάρωση των μετρων από τις 17/5
Στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, προχωρά από τη Δευτέρα 17/5 η Τουρκία, επιτρέποντας τις μετακινήσεις την ημέρα.
Ωστόσο, θα διατηρήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 16/5 το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας.
Μέχρι την 1η Ιουνίου στην Τουρκία ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 5:00 τις καθημερινές και από το βράδυ της Παρασκευής ως το πρωί της Δευτέρας, με εξαίρεση την αγορά βασικών προϊόντων.
Από τις 17/5 , σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μέσα στις πόλεις, με εξαίρεση τις ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Πάντως, τα εστιατόρια και τα καφέ θα λειτουργούν μόνο για κατανάλωση εκτός καταστήματος, ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά κέντρα τις καθημερινές, ενλώ κλειστά θα παραμείνουν τα γυμναστήρια και οι κινηματογράφοι.
Η εικόνα της πανδημίας
Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έχει πέσει στις 11.000, σημειώνοντας μεγάλη μείωση σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παραμένει πάνω από το όριο των 5.000 που είχε θέσει ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan στην αρχή του lockdown.
Ήδη, περίπου 10,8 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, ποσοστό 13% του πληθυσμού, ενώ 14,9 εκατομμύρια άτομα έχουν λάβει μία δόση εμβολίου.
Σημειώνεται ότι ο Erdogan ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά το lockdown που επιβλήθηκε πριν δυόμιση εβδομάδες και θα άρει ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς τον Ιούνιο.
Οι τουρκικές αρχές είχαν αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα, καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων covid-19 ξεπέρασε τις 60.000 τον Απρίλιο και οι θάνατοι πλησίασαν τους 400.
Και ενώ στην Τουρκία ισχύουν περιοριστικά μέτρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, ο Erdogan προσπάθησε να διατηρήσει την οικονομική δραστηριότητα επιτρέποντας στα εργοστάσια να λειτουργούν κανονικά, παρά το lockdown.
Πάντως, η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου απείλησε την τουριστική περίοδο της Τουρκίας, ενώ ο τελικός του Champions League μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Πόρτο, ενώ πρόσφατα η Formula One ακύρωσε το φετινό γκραν πρι της Τουρκίας.
Ταϊβάν: Περιοριστικά μέτρα για δυο εβδομάδες μετά την αύξηση τω κρουσμάτων
Σε ισχύ για δύο εβδομάδες βρίσκονται νέα περιοριστικά μέτρα στις δημόσιες συναθροίσεις και τις μετακινήσεις στην Ταϊβάν, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19 μετά την άνοδο των εγχώριων κρουσμάτων.
Η Ταϊβάν, που αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κορωνοϊό στην πρωτεύουσα Ταϊπέι και τα περίχωρά της το Σάββατο 15/5, ισχύουν νέα περιοριστικά μέτρα και αναγκάζουν πολλά καταστήματα να κλείσουν.
Την Κυριακή 16/5 η Ταϊβάν ανακοίνωσε 206 νέα κρούσματα της νόσου , αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο συνολικός αριθμός μολύνσεων.
Η κυβέρνηση, αν και δεν επέβαλε πλήρες lockdown, καλεί τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών