(upd5) Σε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας προχώρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός, με τις συγκρούσεις στο Ισραήλ να εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα και ενώ πυκνώνουν οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ωστόσο να αδυνατεί να καταλήξει σε μια κοινή απόφαση που θα έβαζε τέλος στις πλέον αιματηρές εχθροπραξίες των τελευταίων 7 ετών.
Από τις 10/5, όταν και άρχισαν οι εκτεταμένες συγκρούσεις, οι Παλαιστίνιοι μετρούν τουλάχιστον 198 νεκρούς, ανάμεσα τους και 58 παιδιά, και περισσότερους από 1.200 τραυματίες ενώ οι Ισραηλινοί μετρούν 10 νεκρούς – ανάμεσα τους δύο παιδιά – και 282 τραυματίες.
Ανηλεές σφυροκόπημα
Παρά τις εκκλήσεις για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης της έντασης, με τον ισραηλινό στρατό μάλιστα να προχωρά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα ανηλεές σφυροκόπημα της Γάζας, βάζοντας στο στόχαστρο υποδομές, κτήρια, σπίτια και κέντρα εκπαίδευσης μαχητών, όπως ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες βομβαρδισμούς σε διάστημα λίγων λεπτών που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί και διακοπή της ηλεκτροδότησης, με τους κατοίκους της Γάζας να υποστηρίζουν πως δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν «χτυπήματα τέτοιας κλίμακας».
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε ακίνητα του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας του Yahya Sinouar, και του αδελφού του, τους οποίους το Ισραήλ χαρακτηρίζεται «τρομοκράτες».
Ο στρατός «επιτέθηκε στην οικία του Yahya Sinouar και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, όπου δημοσίευσε και βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών έπληξε ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων μήκους 15 χιλιομέτρων που χρησιμοποιεί η Hamas για να πλήξει ισραηλινές πόλεις.
Βαρύς φόρος αίματος
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, οι βομβαρδισμοί των τελευταίων 24ωρων είχαν ως αποτέλεσμα χθες Κυριακή 16/5 να καταγραφεί και ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός των έως σήμερα εχθροπραξιών, καθώς αναφέρθηκαν 42 νεκροί Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους 10 παιδιά και 2 γιατροί.
Εκτιμάται πως περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών ενώ περισσότεροι από 2.5000 έχουν μείνει άστεγοι, επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.
Πάνω από 3.100 ρουκέτες έχει εκτοξεύσει η Hamas
Από την πλευρά της η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Hamas αναφέρεται πως έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 3.100 ρουκέτες στοχεύοντας κυρίως τις πόλεις Μπεερσεμπά και Άσκελον.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ρουκετών που έχουν εκτοξευτεί έως σήμερα.
Ωστόσο, αναφέρεται πως το μεγαλύτερο μέρος των ρουκετών - σχεδόν το 90% των πυραύλων - έχει αντιμετωπιστεί από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.
Netanyahu: Συνεχίζουμε…
«Η εκστρατεία μας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων συνεχίζεται και βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ο οποίος υπεραμύνθηκε του πλήγματος που ισοπέδωσε το 13ώροφο κτήριο όπου βρίσκονταν τα γραφεία διεθνών ΜΜΕ, ιδίως του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα (Κατάρ) και του αμερικανού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, γεγονός που προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις.
Ο Netanyahu υποστήριξε ότι επρόκειτο για «απόλυτα θεμιτό στόχο», καθώς όπως είπε, στο κτήριο έδρευαν μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών της Hamas.
Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος λέει πως βάζει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις και εξοπλισμό της Χαμάς, καθώς και στελέχη της οργάνωσης και υπόγειες στοές, κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση πως χρησιμοποιεί άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».
Έκκληση για κατάπαυση πυρός στο Ισραήλ από Αίγυπτο, Κατάρ
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στο Ισράηλ, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας απευθύνουν Αίγυπτος και Κατάρ κατόπιν και της επικοινωνίας που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο αυτών χωρών με τον Αμερικάνο ομόλογο τους, Antony Blinken.
Ο Blinken είχε επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, με τον οποίο και συζήτησε τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο ΥΠΕΞ του Κατάρ επεσήμανε την ανάγκη επείγουσας δράσης από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να σταματήσουν οι «κτηνώδεις» ισραηλινές επιθέσεις κατά αμάχων στη Γάζα και στο τέμενος Al Aqsa».
Επιπλέον, ο Blinken είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry, στον οποίο και εξέφρασε ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και τις επαφές που πραγματοποιεί με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.
Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν για τη σημασία της ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ο Blinken είχε συνομιλία και με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan Al Saud, με τον οποίο και συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη και για την ανάγκη να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή.
Συζητήσεις Κατάρ - Αιγύπτου
Μάλιστα οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Κατάρ είχαν και αυτοί συνομιλίες για την κατάσταση στο Ισραήλ ενώ φέρεται να συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.
Επιπλέον, επεσήμαναν την ανάγκη να συνεχίσουν τον από κοινού συντονισμό τους τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε περιφερειακό πλαίσιο και στα διεθνή φόρα, για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού και την επίτευξη εκεχειρίας.
Biden: Συνομιλούμε και με τις δύο πλευρές για αποκατάσταση της ηρεμίας
Σε μήνυμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και καταβάλλει προσπάθειες να τους πείσει να εργαστούν προς την αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας, συμπληρώνοντας πως οι δύο λαοί αξίζουν να ζουν με ασφάλεια.
«Πιστεύουμε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να απολαύουν εξίσου ελευθερία, ευημερία και δημοκρατία», ανέφερε ο Biden σε βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Φιτρ.
«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και άλλους εταίρους στην περιοχή ώστε να κινηθούν προς την αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σημειώνται πως κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ ανέφεραν πως έχουν καταστήσει σαφές στους Ισραηλινούς, στους Παλαιστίνιους και σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν την πλήρη στήριξη τους προκειμένου τα μέρη να καταλήξουν σε μια κατάπαυση του πυρός.
Κίνα εναντίον ΗΠΑ για την παρεμπόδιση απόφασης στον ΟΗΕ για Ισραήλ
Άκαρπη ήταν η χθεσινή (16/5) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.
Η Κίνα έστρεψε τα βέλη της στις ΗΠΑ για την εξέλιξη αυτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρεμποδίζουν» την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσης που καλεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου αυτού.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μέτρα», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα (μαζί με τη Νορβηγία και την Τυνησία) είχαν την πρωτοβουλία για ένα σχέδιο κειμένου εδώ και μια εβδομάδα.
«Λόγω της παρεμπόδισης από μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή», δήλωσε με λύπη ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας ζητώντας από την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ευθύνες της» στον ΟΗΕ.
Η συνεδρίαση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι η τρίτη - και η πρώτη δημόσια - του Συμβουλίου Ασφαλείας από την περασμένη Δευτέρα (10/5), που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, της Νορβηγίας και της Τυνησίας.
Απρόθυμες οι ΗΠΑ - Παρασκηνιακή διπλωματία
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων, την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη, οι ΗΠΑ απομονωμένες, αντιτάχθηκαν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, στην έγκριση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήθελε να εκφράσει αποδοκιμασία και ανησυχία για τα θύματα μεταξύ των αμάχων, να ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και να επιβεβαιώσει το σχέδιο της λύσης των δύο κρατών που θα ζουν δίπλα - δίπλα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αρμόδιο για την ειρήνη στον κόσμο, είναι το μόνο όργανο που δεν έχει λάβει επίσημη θέση για τη σύγκρουση.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν πάνω σε ένα κείμενο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να είναι απρόθυμες, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει μέχρι στιγμής την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην παρασκηνιακή διπλωματία για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και κρίνει ότι μια δήλωση του Συμβουλίου θα είναι «αντιπαραγωγική», θέση που δεν γίνεται κατανοητή από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, κυρίως μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αγωνιώδης έκκληση Guterres
Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να «σταματήσουν αμέσως», διότι κινδυνεύουν να «πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική» στην περιοχή, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε σήμερα.
Αυτός ο παράλογος κύκλος αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής πρέπει να σταματήσει αμέσως», σημείωσε, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια δήλωση του Συμβουλίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης παράλληλα, όμως η στήριξη σε ένα κείμενο από τις ΗΠΑ, που το αρνούνται εδώ και μία εβδομάδα, παρέμενε αβέβαιη το πρωί.
«Οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Οι ρουκέτες και οι όλμοι από τη μία πλευρά και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και τα πλήγματα του πυροβολικού από την άλλη πρέπει να σταματήσουν», είπε, επιπλέον, ο Guterres.
«Οι συγκρούσεις κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους σε ένα σπιράλ βίας με καταστροφικές συνέπειες για τις δύο κοινότητες και για ολόκληρη την περιοχή», συνέχισε.
Η βία μπορεί «να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη κρίση ασφαλείας και ανθρωπιστική και να ενθαρρύνει επιπλέον τον εξτρεμισμό, όχι μονάχα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ, αλλά στο σύνολο της περιοχής», τόνισε.
Είπε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη «δεσμεύουν ενεργά όλες τις πλευρές προς μια άμεση εκεχειρία» και τους ζητούν να «επιτρέψουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες να ενταθούν και να επιτύχουν».
Ασκούνται πιέσεις για κατάπαυση του πυρός
Την ίδια ώρα ανώτεροι αξιωματούχοι άμυνας πιέζουν τον Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας Benny Gantz να αρχίσουν να εργάζονται για την κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει την τρέχουσα επιχείρηση της IDF (Israel Defense Forces) κατά της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτό βασίζεται στην κατανόηση ότι το IDF έχει επιτύχει τους περισσότερους από τους στόχους του από την έναρξη της επιχείρησης στις 10 Μαίου 2021.
Δημοσίως, ο προσωρινός πρωθυπουργός Netanyahu προειδοποίησε την Hamas ότι «δεν έχει τελειώσει ακόμη»
«Είπα ότι θα χτυπήσουμε τη Hamas και άλλες τρομοκρατικές ομάδες με σημαντικά χτυπήματα, και το κάνουμε»,
Το Σαββατοκύριακο, οι πύραυλοι συνέχισαν να χτυπούν το Ισραήλ καθώς το IDF πραγματοποίησε μεγάλες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, χτυπώντας δεκάδες στόχους που ανήκουν σε ομάδες της Hamas στον παράκτιο θύλακα.
Μεταξύ των στόχων, η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε τα σπίτια του διοικητή του τάγματος της Hamas, Tisar Mabasher στο Khan Yunis, και του ταξιαρχού στρατηγού Azi Tama'a στο Deir al-Balah, των οποίων τα σπίτια χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιωτική υποδομή.
Σε μια αεροπορική επίθεση στο στρατόπεδο προσφύγων Shati, σκοτώθηκαν δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών.
Το IDF είπε ότι η επίθεση ήταν ενάντια σε ένα διαμέρισμα που «χρησίμευε ως τρομοκρατική υποδομή» από την Hamas.
«Το IDF λαμβάνει προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσει πλήγματα στους αμάχους κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών του δραστηριοτήτων» ανέφερε σε δήλωση τους οι Israel Defense Forces.
Διεθνή έρευνα ζητεί το AP
Το Associated Press ζητεί ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τον βομβαρδισμό κτιρίου στη Γάζα, που το στέγαζε μαζί με τον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera.
Η διευθύντρια του πρακτορείου ειδήσεων Sally Buzbee τόνισε πως ακόμη δεν έχει δει τα στοιχεία από ισραηλινούς αξιωματούχους που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του Τελ Αβίβ, πως η Hamas είχε γραφείο πληροφοριών στο εν λόγω κτίριο.
«Έχουμε ακούσει ότι οι Ισραηλινοί λένε πως έχουν αποδεικτικά στοιχεία», είπε στο CNN η Buzbee.
«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα στοιχεία.
Πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο σε αυτό το σημείο να υπάρχει ανεξάρτητη έρευνα σε αυτό που συνέβη στις 15 Μαΐου», τόνισε.
Ανέφερε επίσης πως δεν τραυματίστηκε κανένας δημοσιογράφος και το πρακτορείο λειτουργεί από τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Θέλουμε να προστατεύσουμε το δικαίωμα του κόσμου να γνωρίζει τι συμβαίνει σε αυτή τη σύγκρουση ή οποιαδήποτε σύγκρουση.
Αυτή είναι μια σημαντική ιστορία και λόγω των χθεσινών ενεργειών, ο κόσμος θα γνωρίζει λιγότερο», συνέχισε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, μίλησε με τον πρόεδρο του AP, Gary Pruitt, και προσέφερε «την ακλόνητη στήριξή του σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και οργανισμούς ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο».
Cavusoglu: Το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα στην Παλαιστίνη
Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τις συνεχιζόμενες εντάσεις με τους Παλαιστινίους και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και πρέπει να θεωρηθεί υπόλογο για τα εγκλήματά του, δήλωσε την Κυριακή (16/5/2021) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu κατά την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ( OIC).
Υπογράμμισε δε, πως τα κράτη – μέλη του OIC πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη, ενότητα και αποφασιστικότητα.
Πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι η συνάντηση για να συζητηθούν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακού λαού και εδαφών ήταν πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, που προεδρεύει στον Οργανισμό.
Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, εξηγώντας ότι οι περιορισμοί στις μουσουλμανικές προσευχές στο Τζαμί Al-Aqsa και ο βίαιος εκτοπισμός Παλαιστινίων από τα σπίτια τους έχουν πυροδοτήσει την κατάσταση.
«Αυτό είναι ένα τμήμα της συστηματικής εκστρατείας του Ισραήλ για εθνοτική, θρησκευτική και πολιτιστική εκκαθάριση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Cavusoglu στάθηκε στο υψηλό ποσοστό Ισραηλινών εποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη και στην καταστροφή των παλαιστινιακών περιουσιών, λέγοντας πως εάν αυτή η τάση δεν αντιστραφεί η λύση των δύο κρατών στην περιοχή δεν θα είναι εφικτή.
Επίσης επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την αποτυχία του να καταδικάσει το Ισραήλ, επισημαίνοντας πως απέτυχε να δημοσιεύσει ακόμη και ένα δελτίο τύπου για το θέμα λόγω της απόρριψης της κίνησης αυτής από τις ΗΠΑ.
Όλοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την προστασία του παλαιστινιακού λαού, υπερτόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Σχόλια αναγνωστών