Όσον αφορά την άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, οι ΥΠΟΙΚ τόνισαν ότι η μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή
Όσον αφορά την άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, οι ΥΠΟΙΚ τόνισαν ότι η μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.
Donohoe (Εurogroup): Συγκρατημένα αισιόδοξοι
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Pascal Donojoe, «Είμαστε αισιόδοξοι για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και πολύ προσεκτικοί. Η ανάκαμψη βρίσκεται σε αναμονή και οι προκλήσεις παραμένουν. Οι κίνδυνοι από τις συνέπειες της πανδημίας στην κοινωνία, στους πολίτες και στις επιχειρήσεις είναι πραγματικοί». Ο Πασκαλ Ντόναχιου τόνισε ότι καθώς ενισχύεται η ανάκαμψη, θα πρέπει να βρεθεί το σωστό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής για τη στήριξη των οικονομιών και η σωστή ισορροπία μεταξύ στήριξης της οικονομίας και βιώσιμης ανάκαμψης.
Gentiloni: Προσεκτική άρση των μέτρων στήριξης
Ο Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, αναφέρθηκε στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την οικονομία (ανάπτυξη με ρυθμό 4,3% του ΑΕΠ το 2021 και 4,4% του ΑΕΠ το 2022), επισημαίνοντας ωστόσο τις αποκλίσεις μεταξύ τομέων της οικονομίας και μεταξύ των κρατών-μελών.
O Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογράμμισε τη σημασία των εργαλείων στήριξης της οικονομίας, όπως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, ο οποίος καλύπτει περίπου το 20% της απασχόλησης στην ΕΕ και 30 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 19 χώρες.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην άρουμε τη στήριξη στους απασχολούμενους και στις επιχειρήσεις μας πολύ γρήγορα» τόνισε, παρότι η στήριξη αυτή έχει οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη στο 7,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 8% το 2021 και το δημόσιο χρέος στο 102% του ΑΕΠ το 2021.
«Είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε προσεκτικά τη μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις δημοσιονομικές τις κατευθύνσεις για το 2022 στις αρχές Ιουνίου.
Ο Επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι στόχος είναι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη και όχι απλώς η επιστροφή στα επίπεδα του 2019, με τη βοήθεια του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης (RRF). Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει λάβει 18 εθνικά σχέδια που αξιολογεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα και κάλεσε τα πέντε κράτη-μέλη που δεν το έχουν ήδη κάνει να επικυρώσουν την απόφαση για τους ίδιους πόρους, για να καταστεί δυνατή η πρώτη εκταμίευση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Lagarde: Επιστροφή το 2022 σε προ πανδημίας επίπεδα
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τόνισε ότι η ΕΚΤ συμφωνεί με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η οικονομία της Eυρωζώνης θα φτάσει τα προ-πανδημίας επίπεδα μέσα στο 2022.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα και αποκλίσεις στη διαδικασία ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό που ανεβαίνει το 2021, η Λαγκάρντ είπε ότι είναι προσωρινό και πως θα επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα το 2022.
Regling: Αποκλίσεις στην ανάκαμψη
Τις αποκλίσεις στην ανάκαμψη μεταξύ των κρατών-μελών, λόγω του ότι η πανδημία έπληξε το 2020 κάποιες χώρες περισσότερο, επεσήμανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.
H ανακοίνωση του Eurogroup
Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ, με απώλειες ανθρωπίνων ζωών και βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις.
Έχουν ληφθεί άνευ προηγουμένου μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υιοθετήθηκε μια ισχυρή απάντηση για την υποστήριξη της οικονομίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων, με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ να αποτελεί ζωτικό μέρος αυτής της στρατηγικής.
Το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοφανών μέτρων αρχίζει να φαίνεται, με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021 (που δημοσιεύθηκαν στις 12 Μαΐου) να κάνουν λόγο για σαφή σημάδια ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Υπήρξε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης, με μεγέθυνση +4,2% για το 2021 (αντί του + 3,8% που προβλέπεται στις χειμερινές προβλέψεις) και επιστροφή στα επίπεδα της προπανδημικής παραγωγής νωρίτερα από ό, τι προβλεπόταν.
Οι βελτιωμένες προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις παγκόσμιες προοπτικές, την αποτελεσματική ευρωπαϊκή οικονομική απόκριση και την επιταχυνόμενη δυναμική της διάθεσης των εμβολίων, που ήταν καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης.
Η ΕΕ, μέσω συντονισμένης δράσης, ήταν στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για τη χορήγηση εμβολίων για όλους, με το 40% του πληθυσμού της ΕΕ να έχει εμβολιαστεί.
Η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται καθώς οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου και καθώς τα κεφάλαια για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα (RRF) τίθενται σε ροή.
Τα κεφάλαια αυτά θα οδηγήσουν σε αλλαγές στη δομή των οικονομιών μας, καθιστώντας τες πιο πράσινες και πιο ψηφιακές.
Για να είναι βιώσιμη η ανάκαμψη πρέπει επίσης να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να περιορίζει τους κινδύνους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δημοσιονομικές ενισχύσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, θα συνεχίσουν να προσφέρουν λύσεις απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας ενώ θα βοηθήσουν εκείνους που εκτίθενται περισσότερο στις επιπτώσεις της πανδημίας.
Υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε.
Οι πολιτικές μας θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες, δεδομένης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πανδημία και τις παραλλάξεις της.
Η Ευρωομάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της κοινής απάντησης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στη ζώνη του ευρώ για τον προσδιορισμό, τον συντονισμό και την εφαρμογή των πολιτικών που θα προσφέρουν μια ισχυρή, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάκαμψη.
Το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωομάδας έως τον Δεκέμβριο του 2021 αντικατοπτρίζει αυτό και έναν αριθμό άλλων τομέων πολιτικής προτεραιότητας.
Η ενίσχυση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη και την επιστροφή σε μια αειφόρο ανάπτυξη.
Μέσω των συζητήσεων υψηλού επιπέδου, είναι προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωομάδα παραμένει ένα φόρουμ για την προώθηση της κοινής κατανόησης των προκλήσεων και του καθορισμού κατάλληλων πολιτικών για τη ζώνη του ευρώ.
Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τακτικά μακροοικονομικές, δημοσιονομικές και εταιρικές εξελίξεις και να συζητούμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Βασιζόμενοι στη συμφωνία μας, τον περασμένο Νοέμβριο, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την πρώιμη καθιέρωση μιας κοινής βάσης στο Ταμείο Ενιαίας Εξυγίανσης, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τους στόχους της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
Θα συνεχίσουμε επίσης να σημειώνουμε πρόοδο όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να επιδιώξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης ενός ψηφιακού ευρώ.
Παραμένουμε επίσης ευέλικτοι για την αντιμετώπιση αναδυόμενων ή εξελισσόμενων θεμάτων, ιδίως σε σχέση με την πανδημία.
Δεσμεύομαστε επίσης να εμπλέξουμε κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστώ στενά με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την Προεδρία του Συμβουλίου για την επίτευξη των κοινών μας πολιτικών προτεραιοτήτων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών