(συνεχές upd) Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ αποκτά η πτήση αεροσκάφους της Ryanair που, αναχώρησε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ από τις αρχές της Λευκορωσίας.
Το αεροσκάφος, είχε φτάσει σχεδόν στη Λιθουανία όταν άλλαξε κατεύθυνση και συνοδεύτηκε στην πρωτεύουσα του Μινσκ της Λευκορωσίας εν μέσω αναφορών ότι είχε εκρηκτικά, όπως αναφέρει το Reuters.
Σκοπός των αρχών της Λευκορωσίας ήταν η σύλληψη ενός από τους επιβάτες, του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Roman Protasevich.
Μάλιστα τη σύλληψή του φαίνεται να διέταξε προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 170 άτομα ανάμεσά τους 11 Έλληνες.
Το αεροσκάφος αναχώρησε τελικά για Βίλνιους, μετά την εξαναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, περί τις 20:30, ώρα Ελλάδας, δίνοντας τέλος στο θρίλερ.
Η απαγωγή
Όπως αναφέρει το Reuters και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι αρχές της Λευκορωσίας, επικαλέστηκαν λόγους καταπολέμησης της τρομοκρατίας για να υποχρεώσουν το αεροσκάφος σε αλλαγή πορείας και προσγείωση.
Σκοπός τους ήταν η σύλληψη του Protasevich. ιδρυτή του ενημερωτικού δικτύου στο Ίντερνετ με την ονομασία NEXTA.
Το αεροπλάνο, που πετούσε πάνω από τη Λευκορωσία σε μια πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους, είχε σχεδόν φθάσει στη Λιθουανία όταν άλλαξε κατεύθυνση και συνοδεία μαχητικού οδηγήθηκε στο Μινσκ εν μέσω πληροφοριών ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν εκρηκτικά, σύμφωνα με διαδικτυακό ιστότοπο εντοπισμού πτήσεων και το BelTA.
Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά, ανέφερε το BelTA
Απογειώθηκαν βομβαρδιστικά
Με εντολή του Λευκορώσου προέδρου απογειώθηκαν βομβαρδιστικά αεροσκάφη παρουσιάζοντας μια ψευδή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προσγείωσαν το αεροπλάνο με 171 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 11 Έλληνες, με τη βία.
Το τμήμα για τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος στη Λευκορωσία ανέφερε επίσης πως ο δημοσιογράφος συνελήφθη αλλά στη συνέχεια διέγραψε τη δήλωση από το κανάλι του στο Telegram.
Ο Lukashenko ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ξεκίνησε μια βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του 2020.
Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκάδες έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης.
Οι αρχές λένε ότι έχουν ανοίξει περισσότερες από 1.000 ποινικές υποθέσεις.
Εκπρόσωπος της αρχής λιθουανικού αεροδρομίου δήλωσε στο Reuters πως το αεροπλάνο, που είχε προγραμματιστεί να προσγειωθεί στο Βίλνιους στις 14:00 ώρα Ελλάδας, εξετράπη για το Μινσκ λόγω διαφωνίας ανάμεσα στο πλήρωμα και έναν επιβάτη.
.
Ryanair: Δεν βρέθηκε τίποτα στον έλεγχο
Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε «τίποτα το δυσάρεστο» αφού ενημερώθηκε από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας για μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια ενός αεροσκάφους της, στο οποίο δόθηκε η οδηγία να προσγειωθεί στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό του Μινσκ.
Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ασφαλείας στους επιβάτες από τις τοπικές αρχές.
Η πτήση επρόκειτο να αναχωρήσει στις 16.00 GMT (19.00 ώρα Ελλάδας), με τους επιβάτες και το πλήρωμα, πρόσθεσε, ζητώντας συγγνώμη για την καθυστέρηση που «ήταν πέρα από τον έλεγχό της».
Η Ryanair ενημέρωσε για το συμβάν «τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας».
Το τέλος του θρίλερ
Η πτήση της Ryanair, η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, απογειώθηκε περί τις 20:30 ώρα Ελλάδας για τον προορισμό της, το Βίλνιους της Λιθουανίας όπως ανέφερε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Adina Valean
Ειδικότερα, σημείωσε ότι «η πτήση της Ryanair απογειώθηκε μόλις από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους.
Υπέροχα νέα για όλους, ειδικά για τις οικογένειες και τους φίλους των ανθρώπων που ταξιδεύουν».
Οι ισχυρισμοί Lukashenko και η σύλληψη του δημοσιογράφου
Οι αρχές της Λευκορωσίας ισχυρίζονται ότι είδαν μια φωτογραφία του Roman Protasevich στο Μινσκ σε ανάρτηση ενός άλλου μπλόγκερ και η αστυνομία κινητοποιήθηκε για να τον συλλάβει , μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Το υπουργείο Εσωτερικών, νωρίτερα, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου ο οποίος επέβαινε σε πτήση της εταιρείας Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Αθήνα για το Βίλνιους.
Το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ μετά από προειδοποίηση για βόμβα που αποδείχθηκε λανθασμένη.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ένας φίλος του Protasevich τον τράβηξε φωτογραφία ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Μινσκ και την έστειλε στον Anton Motolko.
Εκείνος την ανάρτησε και έτσι ενημερώθηκε η αστυνομία.
Ο Motolko έχει χαρακτηριστεί και αυτός από τις λευκορωσικές αρχές ως άτομο που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Ο Protasevich ήταν καταζητούμενος στη Λευκορωσία με την κατηγορία ότι οργάνωνε μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 15 ετών.
Μητσοτάκης: Σοκαριστική πράξη - Φτάνει πια
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους κάνοντας λόγο για μια συγκλονιστική ενέργεια.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, «η αναγκαστική προσγείωση ενός εμπορικού αεροπλάνου για την κράτηση ενός δημοσιογράφου είναι μια άνευ προηγουμένου, σοκαριστική πράξη.
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Είναι ανάγκη το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εντείνει τις πιέσεις στη Λευκορωσία. Φτάνει πια!»
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Κρατική αεροπειρατεία
Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες.
Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.
Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.
Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.
Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.
Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.
Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.
Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οργή στη Λιθουανία – Παρεμβάσεις Ευρωπαίων
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή της Λιθουανίας ενώ παρενέβησαν Ευρωπαίοι πολιτικοί.
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ingrida Simonyte έγραψε στο Twitter:
«Οι επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους βρέθηκαν σε κίνδυνο όταν αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στο Μινσκ.
Ζητούμε το αεροσκάφος και οι επιβάτες να αναχωρήσουν αμέσως για το Βίλνιους!»
Tην άμεση και σκληρή αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών ζητεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Donald Tusk, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, φέρεται να διέταξε την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου – blogger.
Έντονη η αντίδραση της ΕΕ
H ηγεσία της ΕΕ εκφράζει ανησυχία για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους και καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τους επιβάτες της πτήσης.
Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel τονίζει:
«Ανησυχώ πολύ με τα όσα έχουν αναφερθεί για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ.
Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσει αμέσως την πτήση και τους επιβάτες της.
Η διερεύνηση του συμβάντος από το ICAO θα είναι απαραίτητη».
Με συνέπειες προειδοποιεί η von der Leyen
Από την πλευρά της η Ursula von der Leyen τονίζει: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκαστεί η πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ.
ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.
Οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες.
Borrell: Υπεύθυνη η Λευκορωσία
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell τονίζει με ανάρτησή του στο twitter ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», τονίζει ο Borrell αι προσθέτει:
«Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την ασφάλεια όλων των επιβατών και των αεροσκαφών.
ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους αμέσως.»
Εξηγήσεις ζήτησε η Γερμανία
Η Γερμανία ζήτησε από τη Λευκορωσία να δώσει «αμέσως» εξηγήσεις γιατί διέταξε ένα αεροσκάφος της Ryanair που κατευθυνόταν στη Λιθουανία να προσγειωθεί στο Μινσκ.
«Χρειαζόμαστε μια άμεση εξήγηση από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την εκτροπή της πτήσης, που βρισκόταν εντός της ΕΕ, και τη φερόμενη σύλληψη ενός δημοσιογράφου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Miguel Berger.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, στο αεροσκάφος επέβαινε ο αντιφρονών blogger Roman Protasevich ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μινσκ.
Βρετανία: Θα υτπάρξουν συνέπειες
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Dominic Raab προειδοποίησε τον Λευκορώσο πρόεδρο Alexander Lukashenko ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» μετά την εκτροπή ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, νωρίτερα την Κυριακή (23/5/2021).
«Η Βρετανία ανησυχεί για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη σύλληψη του δημοσιογράφου του @nexta_tv Roman Protasevich. και τις συνθήκες που οδήγησαν το αεροπλάνο του να προσγειωθεί στο Μινσκ. Θα συντονιστούμε με τους συμμάχους μας.
Αυτή η παράλογη ενέργεια του Lukashenko θα έχει σοβαρές συνέπειες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
ΟΗΕ: Παραβιάστηκαν διεθνείς συμβάσεις
Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την κατά τα φαινόμενα εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της εταιρείας Ryanair στη Λευκορωσία.
Σε ανάρτηση στο Twitter ο ICAO αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, του 1944, με την εφαρμογή της οποίας είναι επιφορτισμένη αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μόντρεαλ.
Η Σύμβαση του Σικάγο έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής χρήσης της πολιτικής αεροπορίας.
Κυρώσεις ζητεί η Πολωνία
Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Βαρσοβία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας προκειμένου να του επιδοθεί νότα διαμαρτυρίας για την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki.
«Μόλις έλαβα πληροφορίες από τις ειδικές υπηρεσίες για την αεροπειρατεία, ζήτησα από το υπουργείο Εξωτερικών να λάβει αποφασιστικά μέτρα για αυτό το θέμα.
Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Βαρσοβία κλήθηκε επειγόντως στο υπουργείο Εξωτερικών», είπε ο Morawiecki στο εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.
Πρόσθεσε ότι η Πολωνία ζητά την άμεση απελευθέρωση του Protasevich, καθώς και άλλων κρατούμενων Πολωνών και Λευκορώσων ακτιβιστών και προέτρεψε το Μινσκ να σταματήσει την καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των πολιτών.
Νωρίτερα, ο Morawiecki ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να συμπεριλάβει το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ (24/5).
Σχόλια αναγνωστών