Δικαιότερη διανομή εμβολίων διαφορετικά σε 10 χρόνια ο κόσμος θα είναι γεμάτος συγκρούσεις επισημαίνουν οργανώσεις
Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξακολουθεί να πλήττει όλο τον πλανήτη, μαίνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για την προέλευση του ιού.
Ο Yuan Zhiming, επικεφαλής του Εθνικού Εργαστηρίου Ιολογίας της Wuhan, απέρριψε κατηγορηματικά ως το «απόλυτο ψέμα» τους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ πως Κινέζοι ερευνητές του εργαστηρίου νοσηλεύτηκαν το Νοέμβριο του 2019.
Ωστόσο και ενώ αυτό το επεισόδιο κρατά εδώ και πολλούς μήνες, εντύπωση προκαλεί και η … στροφή του Αμερικάνου κορυφαίου λοιμωξιολόγου Anthony Fauci, ο οποίος δεν απέκλεισε το σενάριο ο ιός να προήλθε από πείραμα σε εργαστήριο και για αυτό το λόγο ζητά να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διεθνής έρευνα προκειμένου να μάθουμε από πού προήλθε ο ιός.
Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί (ΠΟΥ, Ερυθρός Σταυρός, Unicef, ΟΗΕ για πρόσφυγες) και θρησκευτικοί ηγέτες επισημαίνουν την ανάγκη μιας δίκαιης διανομής των εμβολίων, προειδοποιώντας πως ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι.
«Υπάρχει επιλογή.
Ο κόσμος στα επόμενα 10 χρόνια μπορεί να είναι πιο δίκαιος, με επάρκεια αγαθών και αξιοπρέπεια.
Ή μπορεί να είναι ένας κόσμος συγκρούσεων, ανασφάλειας και φτώχειας.
Είμαστε σε σταυροδρόμι» αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους.
Η επιδημία με μια ματιά
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 167.243.444 και οι νεκροί 3.465.488
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.118.033 κρούσματα και 589.895 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 26.752.447 και τρίτη σε νεκρούς με 303.720
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 449.068 και τρίτη σε κρούσματα με 16.083.258
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.980.325
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.186.487 και έκτη η Ρωσία με 4.952.412
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.478.390 και όγδοη η Ιταλία με 4.192.183
Πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας για την προέλευση του ιού -
Ως απόλυτο ψέμα χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιοασφάλειας της Wuhan, Yuan Zhiming τους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ότι το Νοέμβριο του 2019 πολλοί μελετητές του Εργαστηρίου χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανεδαφικοί.
Το εργαστήριο δεν έχει καμία πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.
Δεν γνωρίζω από πού μπορεί να προήλθαν τέτοιου είδους πληροφορίες» είπε ο Yuan Zhiming.
Σημειώνεται πως η Κίνα ανέφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα με κορωνοϊό στην επικράτεια της εντοπίστηκε στην Wuhan στις 8 Δεκεμβρίου του 2019.
Η αναφορά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν αναφέρουν ποια είναι η ασθένεια των Κινέζων ερευνητών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το πού, το πότε και το πώς ο ιός άρχισε να μεταδίδεται.
Fauci: Δεν αποκλείεται το σενάριο ο ιός να προήλθε από εργαστήριο
Το σενάριο αυτό πάντως αφήνει ανοιχτό πλέον και ο Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci, ο οποίος μεταβάλλει τη θέση του και ζητεί μία ανοιχτή έρευνα για την προέλευση του ιού.
«Δεν είμαι πεπεισμένος γι 'αυτό (σ.σ φυσική προέλευση του ιού), νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι συνέβη στην Κίνα μέχρι να ανακαλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι συνέβη», σημείωσε ο Fauci μιλώντας σε εκδήλωση, όπως αναφέρει το Fox News.
«Σίγουρα, οι άνθρωποι που διερεύνησαν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ο ιός εμφανίστηκε σε ζώα και η μόλυνση πέρασε στον άνθρωπο, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, το οποίο πρέπει να ανακαλύψουμε», συνέχισε ο Fauci, αναφέροντας πως «τάσσομαι κατηγορηματικά υπέρ μίας έρευνας, που θα ανακαλύψει την προέλευση του ιού.
Εξάλλου ο Fauci δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να προήλθε από πείραμα σε εργαστήριο όπως αυτό της Wuhan, όπως φάνηκε από απαντήσεις του στη διάρκεια πρόσφατης ακρόασης στη Γερουσία.
ΗΠΑ: Ερευνούν καρδιακά προβλήματα σε νέους που εμβολιάστηκαν
Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) βρίσκονται αναφορές που κάνουν λόγο για ένα πολύ μικρό αριθμό εφήβων και νεαρών ενηλίκων που εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού και ενδέχεται να εμφάνισαν καρδιακά προβλήματα.
Τα CDC εξετάζουν αρκετές δεκάδες αναφορές ότι έφηβοι και νεαροί ενήλικες μπορεί να εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, μια φλεγμονή του καρδιακού μυός, μετά τον εμβολιασμό.
Για «σχετικά λίγες» περιπτώσεις που ενδέχεται να μην σχετίζονται καθόλου με τον εμβολιασμό, κάνουν λόγο δημοσιεύματα, αναφέροντας μια ανακοίνωση της ομάδας ασφάλειας εμβολίων της αμερικανικής υπηρεσίας.
Καρδιακό πρόβλημα φαίνεται να έχει εμφανιστεί κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες περίπου τέσσερις ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης τους είτε του εμβολίου της Moderna, είτε των Pfizer/BioNTech, που είναι και τα δύο εμβόλια mRNA.
Στο μεταξύ, ήδη οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου Pfizer/BioNTech για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.
Ghebreyesus (ΠΟΥ): Σε μόλις 10 χώρες πάνω από το 75% των εμβολίων
Πάνω από το 75% των εμβολίων κατά της covid έχουν χορηγηθεί σε μόλις 10 χώρες υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus απευθυνόμενος στην ετήσια ετήσια υπουργική σύνοδο του Οργανισμού.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε τις χώρες να προσφέρουν δόσεις εμβολίων στον μηχανισμό COVAX για την ανοσοποίηση του 10% των πληθυσμών σε όλες τις χώρες έως τον Σεπτέμβριο και του 30% έως τα τέλη του 2021.
«Πάνω από το 75% όλων των εμβολίων έχουν χορηγηθεί μόνο σε 10 χώρες» υποστήριξε ο Ghebreyesus, ο οποίος κάλεσε τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων να δώσουν στον COVAX το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε ό,τι αφορά νέους όγκους εμβολίων, ή να υποσχεθούν το 50% των όγκων τους στον COVAX φέτος.
Ξεπέρασε τους 300.000 θανάτους η Ινδία
Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία ξεπέρασε τους 300.000 θανάτους.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν 4.454 ασθενείς, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 303.720.
Πρόκειται για τον δεύτερο χειρότερο αριθμό θανάτων σε μια ημέρα, μετά το τραγικό ρεκόρ 4.529 θανάτων που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 222.315 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 26,75 εκατ.
Η Ινδία, που πλήττεται από δεύτερο κύμα της πανδημίας, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη παγκόσμια εστία της επιδημίας καθώς σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τόσο σε αριθμούς θανάτων που καταγράφονται ημερησίως – πολύ συχνά ξεπερνούν κατά πολύ τους 4.000 –, όσο και ως προς τον αριθμό των μολύνσεων
Σε απόλυτα μεγέθη η Ινδία καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.
Πέρασαν εννέα μήνες προτού η Ινδία θρηνήσει τους πρώτους 100.000 νεκρούς και άλλοι επτά προτού ο απολογισμός των θυμάτων φθάσει τους 200.000 νεκρούς.
Αλλά οι τελευταίοι 100.000 θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε μόλις 26 ημέρες, με 50.000 μέσα σε δύο εβδομάδες, καθώς το κύμα ασθενών προκάλεσε κορεσμό στα νοσοκομεία, που δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν.
Ο λόγος που επιστήμονες λένε ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι αναμφίβολα ακόμα πιο υψηλοί είναι πως η πανδημία πλέον εξαπλώνεται μακριά από τα αστικά κέντρα, σε αγροτικές περιοχές στις επαρχίες, όπου τα νοσοκομεία είναι λιγοστά και απροετοίμαστα και οι υγειονομικές υπηρεσίες και τα ληξιαρχεία υπολειτουργούν.
Σε σχεδόν όλη τη χώρα, το δεύτερο κύμα σάρωσε τα νοσοκομεία, προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου και φαρμάκων, ενώ προκάλεσε ακόμα κορεσμό στα αποτεφρωτήρια και στα νεκροταφεία.
Ιαπωνία: Καταρρέουν τα νοσοκομεία στην Οσάκα
Ιδιαίτερα προβληματική όμως είναι η κατάσταση στην Ιαπωνία, όπου στην Οσάκα, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, τα νοσοκομεία καταρρέουν υπό το τεράστιο κύμα των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό, με τις κλίνες και τους αναπνευστήρες να εξαντλούνται την ώρα που εξαντλημένοι γιατροί προειδοποιούν για «κατάρρευση του συστήματος» και συνιστούν να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Η περιοχή αυτή στη δυτική Ιαπωνία που μετρά 9 εκατομμύρια κατοίκους, το 7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, υποφέρει από το τέταρτο κύμα της πανδημίας με το ένα τρίτο των θανάτων από covid-19 τον Μάιο στην Ιαπωνία να εντοπίζεται εκεί.
Η ταχύτητα με την οποία το σύστημα υγείας της Οσάκα οδεύει προς κορεσμό υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ιαπωνία φιλοξενώντας ένα διεθνές αθλητικό γεγονός σε δύο μήνες, κυρίως καθώς μόνο οι μισοί Ιάπωνες γιατροί έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19.
Η Ιαπωνία είχε αποφύγει τα μεγάλα κύματα της επιδημίας που αντιμετώπισαν άλλες χώρες, όμως το τέταρτο κύμα της covid-19 έχει κατακλύσει την Οσάκα με 3.849 νέες μολύνσεις σε μια εβδομάδα.
Μόνο το 14% των 13.770 ασθενών με covid-19 στη νομαρχία της Οσάκα έχει νοσηλευθεί, ωστόσο έως την περασμένη Πέμπτη 20/5 ήταν κατειλημμένο το 96% των διαθέσιμων κλινών στα 348 νοσοκομεία της Οσάκα που ασχολούνται με τα σοβαρά περιστατικά του κορωνοϊού.
Όχι στους Ολυμπιακούς
Αρνητικά πάντως τάσσονται οι Ιάπωνες υγειονομικοί στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου.
«Οι Ολυμπιακοί πρέπει να σταματήσουν διότι ήδη έχουμε αποτύχει να σταματήσουμε την εισροή νέων παραλλαγμένων στελεχών από την Αγγλία και αργότερα ίσως εισέλθει το παραλλαγμένο στέλεχος από την Ινδία.
Στους Ολυμπιακούς 70.000 ή 80.000 αθλητές και άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα έρθουν στη χώρα.
Αυτό ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για μια ακόμη καταστροφή το καλοκαίρι» υποστηρίζουν πολλοί υγειονομικοί.
Guterres (ΟΗΕ): Είμαστε σε πόλεμο με την covid
Τη θέση πως ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο με την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres κατά την ετήσια διάσκεψη των κρατών – μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ιού.
Χρειαζόμαστε τη λογική και την επιτακτικότητα της οικονομίας πολέμου για να ενισχύσουμε τις ικανότητες των όπλων μας» ανέφερε ο Guterres, ο οποίος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα πέρα από την αλληλεγγύη να εισέλθει «σε μια οικονομία πολέμου για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού».
«Η πανδημία covid-19 έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι από δεινά.
Περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί.
Περίπου 500 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί, χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από τον τζίρο εταιρειών.
Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει τελειώσει» υποστήριξε ο Guterres, ο οποίος ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να απαντήσει «με αποφασιστικό και αλληλέγγυο τρόπο για να σταματήσει τον ιό».
«Αν δεν δράσουμε τώρα, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία οι πλούσιες χώρες θα έχουν εμβολιάσει την πλειονότητα του πληθυσμού τους και θα ανοίξουν τις οικονομίες τους, ενώ ο ιός θα εξακολουθήσει να προκαλεί μεγάλα δεινά κυκλοφορώντας και δημιουργώντας μεταλλάξεις στις πιο φτωχές χώρες
Νέα ξεσπάσματα και κορυφώσεις (της πανδημίας) ενδέχεται να προκαλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και να καθυστερήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη» επεσήμανε ο Guterres.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron ζήτησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται άμεσα χώρες σε περίπτωση εξάρσεων που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε πανδημία καθώς και να μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία ενώ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel ζήτησε, όπως και ο Macron, να βελτιωθεί η χρηματοδότηση του οργανισμού αυτού, στηρίζοντας την ιδέα μιας νέας διεθνούς συνθήκης για την αποτροπή πανδημιών.
Επιστρέφει στην κανονικότητα η Ευρώπη
Επιστρέφει στην κανονικότητα η Ευρώπη, καθώς η μια χώρα μετά την άλλη αίρει τα περιοριστικά μέτρα.
Στην Πολωνία, τα εστιατόρια και τα μπαρ άνοιξαν ξανά το περασμένο σαββατοκύριακο έπειτα από μήνες, στη Βρετανία οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων υποδέχονται και πάλι πελάτες, ενώ 20.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου το περασμένο σαββατοκύριακο, στη Γαλλία, οι εξωτερικοί χώροι των καφέ άνοιξαν την Τετάρτη μαζί με τους κινηματογράφους και τα θέατρα, ενώ στην Ιταλία η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10μμ μετατέθηκε για τις 11μμ.
Περίπου το 30% των πολιτών στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Τσεχία έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37% και στη Βρετανία 55%.
Στις αρχές της εβδομάδας τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορά τους για τους τουρίστες από χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου καθώς και για εκείνους που έχουν πλήρως εμβολιαστεί με ένα εγκεκριμένο εμβόλιο.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που αναφέρονταν εβδομαδιαία στην Ευρώπη μειώθηκε από 1,7 εκατομμύριο που ήταν στα μέσα Απριλίου, σε σχεδόν 685.000 την περασμένη εβδομάδα.
Οι κυβερνήσεις έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα τους στον Ιούνιο, όταν σκοπεύουν να ανοίξουν και πάλι ακόμη μεγαλύτερα τμήματα της οικονομίας τους, και γενικότερα στο καλοκαίρι, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την υποχρεωτική καραντίνα που εξακολουθούν να ισχύουν σε ορισμένες περιοχές.
Αυστρία
Έπειτα από λίγο περισσότερο από έξι μήνες ήρθη μία σειρά περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και από την Τετάρτη ξεκίνησαν να επαναλειτουργούν σε όλη τη χώρα οι τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Οι τομείς αυτοί είχαν διακόψει την λειτουργία τους στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Με βάση τους νέους κανονισμούς, μόνο τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, μεγάλες εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.500 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 3.000 άτομα σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται, σε όλους τους δημόσιους χώρους ισχύει η προϋπόθεση ότι κάποιος θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί, να έχει αναρρώσει από τη νόσο ή να έχει να επιδείξει πρόσφατο αρνητικό τεστ.
Βέλγιο
Το Βέλγιο σχεδιάζει να χαλαρώσει σχεδόν όλα τα μέτρα του lockdown από τις 9 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δυναμική της εμβολιαστικής του εκστρατείας και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα παραμείνει κάτω από τους 500. Στις αρχές του μήνα η χώρα είχε ανοίξει τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
Βρετανία
Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία ξανάνοιξαν στις 12 Απριλίου μαζί με τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων.
Οι εσωτερικοί χώροι στον κλάδο φιλοξενίας, σε κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν και πάλι στις 17 Μαΐου.
Η Βρετανία επέτρεψε και πάλι τα διεθνή ταξίδια, αλλά αυτοί που φθάνουν στη χώρα από τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.
Ο κανόνας της απόστασης ενός και πλέον μέτρου για τις κοινωνικές επαφές σε εστιατόρια και παμπ ίσως καταργηθεί στις 21 Ιουνίου.
Οι περισσότεροι πολίτες δεν φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά σε εσωτερικούς είναι υποχρεωμένοι.
Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν διαφορετικά, αλλά παρεμφερή χρονοδιαγράμματα.
Γαλλία
Η Γαλλία άρχισε να χαλαρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και άνοιξε και πάλι τους εξωτερικούς χώρους των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων της στις 19 Μαΐου αλλά με το 50% των δυνατοτήτων υποδοχής τους, με 6 άτομα το πολύ ανά τραπέζι και μόνο μέχρι τις 21:00.
Οι εσωτερικές αίθουσες των εστιατορίων δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν παρά στις 9 Ιουνίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά πάντα με 6 άτομα το πολύ σε κάθε τραπέζι, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο 100% της χωρητικότητάς τους στις 30 Ιουνίου.
Ολα τα καταστήματα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα επαναλειτουργούν από τις 19 Μαΐου, αλλά με περιορισμένη δυναμικότητα, με χρήση μάσκας και μέγιστα όρια χωρητικότητας.
Ανοίγουν επίσης με μέτρα τα καταστήματα παιγνιδιών και ρούχων, που δοκιμάσθηκαν σκληρά από την υγειονομική κρίση.
Οι ξένοι τουρίστες με «πάσο υγείας» θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γαλλία από τις 9 Ιουνίου.
Η Disneyland στο Παρίσι θα ξανανοίξει στις 17 Ιουνίου.
Eξάλλου, ο Πύργος του Άιφελ, που είχε κλείσει από τις 30 Οκτωβρίου, θα ξανανοίξει στις 16 Ιουλίου για το κοινό με χωρητικότητα 50% στους ανελκυστήρες του.
Γερμανία
Η Γερμανία χαλάρωσε τους περιορισμούς για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό από τις 9 Μαΐου, αίροντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους κανόνες καραντίνας καθώς και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τα κομμωτήρια, τους ζωολογικούς κήπους και τις αγορές στα καταστήματα.
Από τις 12 Μαΐου, οι επισκέπτες μπαίνουν στη χώρα χωρίς την ανάγκη να τίθενται σε καραντίνα, εκτός από αυτούς που φθάνουν από χώρες που θεωρούνται περιοχές κινδύνου.
Τις πισίνες, τους κινηματογράφους και τους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και μπαρ θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται οι κάτοικοι του Βερολίνου, αλλά με αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, δηλαδή παρουσιάζοντας είτε αρνητικό self-test ή απόδειξη εμβολιασμού.
Ισπανία
Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στις 9 Μαΐου. Έκτοτε, η ευθύνη για έκτακτα μέτρα κατά της COVID εναπόκειται στις αρχές κάθε περιφέρειας.
Η χώρα ήρε στις 20 Μαΐου την υποχρέωση για τους Βρετανούς να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ για κορονοϊό κατά την άφιξή τους.
Από τις 7 Ιουνίου θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Ιταλία
Τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν ανοίξει μερικώς στις περισσότερες περιοχές στις 26 Απριλίου, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από την 1η Ιουνίου.
Οι εξωτερικές πισίνες επαναλειτουργούν από τις 15 Μαΐου ενώ κάποιες αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ τα θεματικά πάρκα θα ανοίξουν τον Ιούνιο.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυκτα από τις 7 Ιουνίου και θα καταργηθεί στις 21 Ιουνίου. Τα γυμναστήρια θα ξανανοίξουν στις 24 Μαΐου και τα οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.
Κροατία
Τα μπαρ και τα εστιατόρια επαναλειτουργούν, αλλά οι πελάτες πρέπει να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους. Μόνο στα ξενοδοχεία επιτρέπεται η λειτουργία των εστιατορίων και καφέ σε εσωτερικούς χώρους.
Τα καταστήματα, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις θα κλείνουν υποχρεωτικά στις 10 μμ, ενώ οι παραλίες, οι ιαματικές πηγές, τα πάρκα, οι ζωολογικοί κήποι και τα περισσότερα μουσεία είναι ανοιχτά. Τα νυχτερινά κλαμπ ωστόσο παραμένουν κλειστά.
Νορβηγία
Η Νορβηγία θα πραγματοποιήσει το επόμενο μεγάλο βήμα της άρσης των περιορισμών για την πανδημία στις 27 Μαϊου επιτρέποντας τις δημόσιες συναθροίσεις περισσότερων ατόμων και την κατανάλωση αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια μέχρι τα μεσάνυχτα.
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το δεύτερο στάδιο ενός σχεδίου τεσσάρων φάσεων για την άρση του λοκντάουν πιθανόν να ξεκινήσει στα τέλη Μαϊου.
Οι τοπικοί περιορισμοί ωστόσο σε ορισμένα μέρη θα παραμείνουν αυστηρότεροι σε σχέση με εκείνους που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο ώστε να αποφευχθούν τοπικές αναζωπυρώσεις του ιού.
Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αλκοόλ θα σερβίρεται μόνο μέχρι τις 10μμ παρότι το Όσλο και η γύρω περιοχή εξακολουθούν να απαγορεύουν εντελώς την πώληση αλκοόλ.
Οι Νορβηγοί θα μπορούν να δέχονται στα σπίτια τους και πάλι μέχρι 10 προσκεκλημένους, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με εκείνον που επιτρεπόταν από τα μέσα Απριλίου, ενώ 200 άτομα θα μπορούν να παρακολουθούν εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους με κράτηση θέσεων, από 100 που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Ολλανδία
Η Ολλανδία ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε σε εθνικό επίπεδο στις 28 Απριλίου.
Πάρκα, ζωολογικοί κήποι, θεματικά πάρκα, γυμναστήρια και εξωτερικές πισίνες άνοιξαν και πάλι στις 19 Μαΐου αλλά με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η λειτουργία των εξωτερικών χώρων σε μπαρ και εστιατόρια θα παραταθεί για δύο ώρες έως τις 8 μ.μ..
Οι δημόσιες βιβλιοθήκες άνοιξαν στις 20 Μαΐου, με τα μουσεία και τους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων να αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Ουγγαρία
Η χώρα θα άρει τους περισσότερους από τους περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για την ανάσχεση της πανδημίας της covid-19 μόλις ο αριθμός των εμβολιασμένων στη χώρα φτάσει τα 5 εκατομμύρια, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η χρήση μάσκας δεν θα είναι πλέον απαραίτητη στους δημόσιους χώρους, θα αρθεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως 500 ατόμων σε ανοικτούς χώρους.
Παράλληλα θα επιτρέπονται έως και 200 καλεσμένοι στους γάμους, ενώ σε εκδηλώσεις στους εσωτερικούς χώρους θα μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί.
Ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ουγγαρία έχουν επαναλειτουργήσει, περιλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των γυμναστηρίων και των σπα.
Πολωνία
Η Πολωνία ξανάνοιξε τα εμπορικά κέντρα στις 4 Μαΐου, τα ξενοδοχεία από τις 8 Μαΐου ενώ τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 15 Μαΐου.
Έως τα τέλη Μαΐου, όλα τα παιδιά θα έχουν επιστρέψει στο σχολείο, ενώ θα επιτραπούν εκδηλώσεις όπως γάμοι με έως 50 καλεσμένους.
Η χώρα άνοιξε και πάλι στις 21 Μαΐου κινηματογράφους, θέατρα, συναυλιακούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα.
Οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, οι εσωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμούς στη δυναμικότητα στις 28 Μαΐου.
Πορτογαλία
Η κατάσταση συναγερμού έληξε στις 3 Μαϊου και το λοκντάουν αίρεται σταδιακά. Οι μαθητές έχουν επιστρέψει στα σχολεία τους και τα χερσαία σύνορα με την Ισπανία έχει ανοίξει εκ νέου.
Επίσης έχουν ανοίξει τα μουσεία, τα κομμωτήρια, τα εστιατόρια και οι εξωτερικοί χώροι των καφέ.
Οι περιορισμοί στον επιτρεπόμενο αριθμό των φιλάθλων στις διοργανώσεις έχουν αρθεί και επιτρέπεται πλέον μεγαλύτερος αριθμός προσκεκλημένων σε γάμους και βαφτίσεις.
Η χώρα είναι μια από τις λίγες που βρίσκεται στην "πράσινη λίστα" της Βρετανίας και έτσι αναμένει πλήθος βρετανών τουριστών αυτό το καλοκαίρι. Επιπλέον, το Πόρτο πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League στις 29 Μαϊου, όπου αναμένεται να συρρεύσουν 12.000 φίλαθλοι από τη Βρετανία.
Τουρκία
Η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει το lockdown στις 17 Μαΐου επιτρέποντας τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα έως την 1η Ιουνίου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από την Covid στη χώρα μειώνεται σταθερά έπειτα από ένα εθνικό λοκντάουν τριών εβδομάδων, το οποίο αναμένεται να αρθεί σταδιακά εντός του μήνα.
Οι τουρίστες μπορούν να επισκέπτονται τα μουσεία, τις παραλίες, ενώ τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα λειτουργούν με περιορισμούς στην δυναμικότητά τους.
Τα εστιατόρια και τα καφέ επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για γεύματα σε πακέτο, ενώ το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά μόνο στη διάρκεια της εβδομάδας. Θέατρα, γυμναστήρια και πισίνες παραμένουν κλειστά.
Όλα τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο.
Τσεχία
Η χώρα που κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από την Covid στις αρχές του χρόνου, άνοιξε και πάλι τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων τη Δευτέρα, ενώ οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις θα ξεκινήσουν και αυτές, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Αποτελεσματικά κατά της ινδικής παράλλαξης τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca
Σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά κατά της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού, αλλά και κατά της βρετανικής παραλλαγής, αποδεικνύονται τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και AstraZeneca/Oxford, σύμφωνα με μια μελέτη των υγειονομικών αρχών στην Αγγλία.
Σύμφωνα με τη μελέτη της κυβερνητικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE), η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα μεταξύ 5 Απριλίου και 16 Μαΐου, το εμβόλιο Pfizer/BioNTech ήταν 88% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου που προκαλείται από την ινδική παραλλαγή, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, σε σύγκριση με 93% αποτελεσματικότητας κατά της βρετανικής παραλλαγής.
Επίσης, το εμβόλιο AstraZeneca ήταν 60% αποτελεσματικό, σε σύγκριση με 66% κατά της βρετανικής παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην αγγλική κομητεία Κεντ.
Τα δύο εμβόλια που μελετήθηκαν βρέθηκαν 33% αποτελεσματικά κατά της συμπτωματικής νόσου που προκαλείται από την ινδική παραλλαγή τρεις εβδομάδες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σε σύγκριση με περίπου 50% κατά της βρετανικής παραλλαγής, σύμφωνα με την PHE.
Τα αποτελέσματα της μελέτης χαιρέτησε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock, χαρακτηρίζοντάς τα «καινοτόμα», τα οποία έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βασίζεται στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας για την προστασία από ένα ξέσπασμα της ινδικής παραλλαγής , το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση του σχεδίου ανοίγματος της οικονομίας και των δραστηριοτήτων.
Για να σταματήσει η αυξητική διασπορά της ινδικής παραλλαγής B.1.617.2 , το μεσοδιάστημα χορήγησης μεταξύ των δύο δόσεων ενός εμβολίου (έως και τρεις μήνες) μειώθηκε σε οκτώ εβδομάδες για άτομα άνω των 50 ετών και στις πιο ευάλωτες ομάδες, ενώ εντατικοποιήθηκε η διεξαγωγή τεστ σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί, κυρίως στη βορειοδυτική Αγγλία και σε τμήματα του Λονδίνου).
Η ινδική μετάλλαξη
Σύμφωνα με στοιχεία της PHE, έχουν μολυνθεί με την ινδική παραλλαγή στην Αγγλία μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 18 Μαΐου τουλάχιστον 2.889 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 104 επισκέφτηκαν τα επείγοντα σε νοσοκομεία, 31 νοσηλεύτηκαν και έξι κατέληξαν.
Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 7 στους 10 ενήλικες έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση κάποιου εμβολίου κατά της Covid-19 και 4 στους 10 έλαβαν και τις δύο δόσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών