Θετικό ξεκίνημα στην εβδομάδα για τη Wall Street
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν άλμα του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 4,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2021, πυροδοτώντας την ανησυχία των επενδυτών ότι η Fed θα μπορούσε να κινηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο στην κατεύθυνση της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Τις ανησυχίες αυτές δεν έχουν καταφέρει να μετριάσουν οι καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed οι οποίοι σχολιάζοντας το τελευταίο ράλι των τιμών κάνουν λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο.
Τα κορυφαία στελέχη της κεντρικής τράπεζας σημειώνουν ταυτόχρονα ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αρχίσει να εξετάζεται η απόσυρση της νομισματικής στήριξης προς την οικονομία.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,54% στις 34.393 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,99% στις 4.197 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,41% στις 13.661 μονάδες
Στο δημοσιονομικό επίπεδο, στο Κογκρέσο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το φιλόδοξο σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Biden για επενδύσεις 2,3 τρισ. δολ. σε έργα υποδομών.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων είναι έτοιμος να μειώσει το μέγεθος της πρότασης από τα 2,3 τρισ. δολ. στα 1,7 τρισ. δολ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι πάντως συνεχίζουν να αντιδρούν στην πρόταση επικαλούμενοι το τεράστιο κόστος του σχεδίου στον προϋπολογισμό.
Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένει και η αγορά των κρυπτονομισμάτων όπου τις τελευταίες εβδομάδες η μεταβλητότητα έχει εκτοξευτεί.
Το Bitcoin μέσα στο σαββατοκύριακο βρέθηκε να σημειώνει νέα βουτιά, με τις συνολικές του απώλειες να ξεπερνούν το 50% από το τελευταίο ιστορικό του υψηλό πάνω από τα 60.000 δολάρια.
Σήμερα το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ανακάμπτει με άλμα περίπου 10%.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Cabot Oil & Gas Corp. και η Cimarex Energy Co. ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, με την αξία της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 17 δισ. δολαρίων.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ΄ τρίμηνο, και θα δημιουργήσει «μια διαφοροποιημένη εταιρεία ενέργειας, με εστίαση στη δημιουργία ταμειακών ροών, με την κατάλληλη κλίμακα, αποθέματα και οικονομική δύναμη ώστε να ευδοκιμήσει», ανέφερε ο Dan O Dinges, διευθύνων σύμβουλος της Cabot.
Οι δύο εταιρείες αναμένουν ότι η συμφωνία θα αποφέρει συνέργειες κόστους 100 εκατ. δολαρίων μέσα σε 18-24 μήνες από το κλείσιμο της.
Νέος πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για την προέλευση covid - Καταρρέουν νοσοκομεία και στην Ιαπωνία
Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξακολουθεί να πλήττει όλο τον πλανήτη, μαίνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για την προέλευση του ιού.
Ο Yuan Zhiming, επικεφαλής του Εθνικού Εργαστηρίου Ιολογίας της Wuhan, απέρριψε κατηγορηματικά ως το «απόλυτο ψέμα» τους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ πως Κινέζοι ερευνητές του εργαστηρίου νοσηλεύτηκαν το Νοέμβριο του 2019.
Ωστόσο και ενώ αυτό το επεισόδιο κρατά εδώ και πολλούς μήνες, εντύπωση προκαλεί και η… στροφή του Αμερικάνου κορυφαίου λοιμωξιολόγου Anthony Fauci, ο οποίος δεν απέκλεισε το σενάριο ο ιός να προήλθε από πείραμα σε εργαστήριο και για αυτό το λόγο ζητά να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διεθνής έρευνα προκειμένου να μάθουμε από πού προήλθε ο ιός.
Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί (ΠΟΥ, Ερυθρός Σταυρός, Unicef, ΟΗΕ για πρόσφυγες) και θρησκευτικοί ηγέτες επισημαίνουν την ανάγκη μιας δίκαιης διανομής των εμβολίων, προειδοποιώντας πως ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι.
«Υπάρχει επιλογή.
Ο κόσμος στα επόμενα 10 χρόνια μπορεί να είναι πιο δίκαιος, με επάρκεια αγαθών και αξιοπρέπεια.
Ή μπορεί να είναι ένας κόσμος συγκρούσεων, ανασφάλειας και φτώχειας.
Είμαστε σε σταυροδρόμι» αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους.
Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές, αργία στον DAX
Επιφυλακτικές κινήσεις κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι περιορισμένος λόγω αργίας σε Γερμανία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία, Βέλγιο και Αυστρία.
Παράλληλα οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα συζητηθούν η πανδημία, το περιβάλλον και οι σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας.
Στο ύψος των 300 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει ο «λογαριασμός» της πανδημίας για η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από μελέτη του οικονομικού ερευνητικού κέντρου IW Cologne, την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2021.
Αποκλειστικά για το α’ εξάμηνο του 2021, το πλήγμα για την γερμανική οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα υπολογίζεται σε περίπου 100 δισ. ευρώ το οποίο προστίθεται στο κόστος των δημοσιονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν το 2020.
Στο ταμπλό, η μετοχή του ομίλου Cineworld σημείωσε άλμα +3,1% καθώς η ταινία «Peter Rabbit 2: The Runaway» προσέλκυσε περισσότερους θεατές από το αναμενόμενο στις κινηματογραφικές αίθουσες της εταιρίας ύστερα από μήνες lockdown.
Οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιριών δέχονταν πιέσεις καθώς το γερμανικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας συμπεριέλαβε τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία στην κατηγορία περιοχών με παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, καθιστώντας υποχρεωτική την παραμονή σε καραντίνα για δύο εβδομάδες για όσους φθάνουν στη Γερμανία από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει το Reuters.
Οι μετοχές των Wizz Air και easyJet κατέγραφαν πτώση 1%.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Μεικτά ήταν τα πρόσημα στις αγορές της Ασίας, με το κλίμα να είναι υποτονικό.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακές μεταβολές στις 4.008 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,17%, στις 28.364 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,16% στις 28.412 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,3% στις 3.497 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,4% στις 50.745 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών