Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνωστισμός στις αγορές ομολόγων- Ετοιμάζεται ευρωομόλογο;

Συνωστισμός στις αγορές ομολόγων- Ετοιμάζεται ευρωομόλογο;
Την προώθηση της έκδοσης ευρωομολόγου φαίνεται ότι προωθούν οι Βρυξέλλες, καθώς οι ελλειμμάτικοί προϋπολογισμού των κρατών μελών καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη εύρεσης νέων πόρων χρηματοδότησης, την ώρα που οι αγορές φαίνεται να γυρνούν την πλάτη τις εκδόσεις ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, η πρόταση δημιουργίας ενός μακροπρόθεσμου συστήματος έκδοσης κοινών δημοσίων ομολόγων, έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, καθώς ερευνώνται πλέον τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μία τέτοιας κίνησης από την ηγεσία της ΕΕ.
Το ευρωομόλογο θεωρείται ως η λύση-σωσίβιο που έχει προταθεί από μερικές πλευρές για τις υπερχρεωμένες και οικονομικά αδύναμες χώρες της Ν. Ευρώπης, αλλά η οποία συναντά αντίσταση από τον ευρωπαϊκό Βορρά. Δεν θα εκδίδεται από κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά με το ιδιαίτερο κόστος δανεισμού που τη χαρακτηρίζει. Με το ευρωομόλογο, όπως θεωρούν οι υποστηριχτές του, ουσιαστικά εξισώνεται το κόστος δανεισμού για όλες τις χώρες-μέλη (αφού θεωρητικά θα έχει την εγγύηση ισχυρών κρατών όπως η Γερμανία). Αυτό αποτρέπει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στις πλέον αδύνατες χώρες. Αντίθετα, οι επικριτές του ευρωομολόγου - γερμανοί κυρίως - υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει πως θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τις ισχυρές χώρες-μέλη και θα απαλλάξει τις ασθενείς χώρες-μέλη από την υποχρέωση να νοικοκυρέψουν τα δημόσια οικονομικά, γεγονός που θα ακυρώσει στην πράξη το Σύμφωνο Σταθερότητας, αφαιρώντας συγχρόνως από την αναπτυξιακή δυναμική των ισχυρότερων χωρών-μελών.
Από τη μεριά τους, οι ευρωπαϊκές κυβέρνησεις τρέχουν να προλάβουν για να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες, μετατρέποντας το Σεπτέμβριο ως κρίσιμο μήνα για την εξέλιξη των επιτοκίων δανεισμού τους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μετά από ένα άκρως επεισοδιακό τετράμηνο στο οποίο τα επιτόκια και η εμπιστοσύνη των επενδυτών ακολουθούσαν αντίστροφες πορείες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σκοπεύουν το Σεπτέμβριο να διπλασιάσουν, σε σχέση με τον Αύγουστο, τις εκδόσεις ομολόγων ώστε να καλύψουν τις «τρύπες» που άνοιξε η κρίση χρέους του 2010.
Την ίδια ώρα, πολλοί στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν ότι πολλές μικρές χώρες με αδύναμες οικονομίες δεν αποκλείεται να μην καταφέρουν τελικά να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζονται,γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύκλο εντάσεων και αβεβαιότητας στις αγορές. Στο «κόκκινο» βρίσκονται η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, με την Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, να κινείται εκ του ασφαλούς υπό τη σκέπη του πακέτου των 110 δις. Ευρώ που έχει εξασφαλίσει.
Σύμφωνα με τον Padhraic Garvety της ING Financial Markets, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου οι πιθανότητες αποτυχίας χρηματοδότησης των κυβερνήσεων είναι πολύ μεγάλες. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν βλέπει τους επενδυτές να είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν στα ιρλανδικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα. Οι χώρες αυτές πρέπει να δώσουν μεγάλη απόδοση για να τα καταφέρουν. Η διάθεση των επενδυτών φάνηκε από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και το spread των ιρλανδικών ομολόγων έφτασε τις 356 μονάδες βάσης.
Μερίδα, μάλιστα, των αναλυτών θεωρεί ότι πολλές από τις στρατηγικές αποφάσεις των θεσμικών επενδυτών είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ θεωρούν ότι μετά και την αργία της Δευτέρας (labor day στις ΗΠΑ) θα υπάρξει μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές λόγω αναπροσαρμογής χαρτοφυλακίων. Εκεί τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα δώσουν ένα σημαντικό τεστ για την πορεία τους και για το κατά πόσο οι κυβερνήσεις έχουν καταφέρει μέσα στην περίοδο χάριτος του Αυγούστου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Το στοίχημα είναι μεγάλο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την ώρα που οι ανησυχίες για διπλή ύφεση στις δυτικές οικονομίες αυξάνονται πολύ επικίνδυνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης