Tην επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, ζήτησε σήμερα η ομάδα Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) επαναλαμβάνοντας ότι η προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αυτά θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν την πανδημία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021.
Παράλληλα, κανένας ημερήσιος θάνατος από κορωνοϊό δεν σημειώθηκε στη Βρετανία.
Σύμφωνα με το Reuters, η τελευταία φορά που η χώρα δεν σημείωσε κανέναν θάνατο από κορονοϊό ήταν τον Μάρτιο του 2020, οπότε και επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ έδωσε έγκριση στο κινεζικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sinovac.
Η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συνέστησε αυτό το εμβόλιο, που γίνεται σε δύο δόσεις με διάστημα, ανάμεσά τους, 2 έως 4 εβδομάδων για τα άτομα 18 ετών και άνω.
Η επιδημία με μια ματιά
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 170.865.698 και οι νεκροί 3.552.788
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.280.943 κρούσματα και 594.855 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 28.175.044 και τρίτη σε νεκρούς με 331.895
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 462.791 και τρίτη σε κρούσματα με 16.545.554
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.738.636
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.256.516 και έκτη η Ρωσία με 5.022.881
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.506.331 και όγδοη η Ιταλία με 4.220.304
Brics: Επείγουσα ανάγκη η παραγωγή «γενόσημων» εμβολίων κατά του Covid-19 για παγκόσμια ανοσία
Tην επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, ζήτησε σήμερα η ομάδα Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) επαναλαμβάνοντας ότι η προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αυτά θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν την πανδημία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών επιβεβαίωσαν ότι ένας «γενικευμένος εμβολιασμός» θα συμβάλει στον περιορισμό της πανδημίας, υπογραμμίζοντας «τον επείγοντα χαρακτήρα της ταχείας προσφοράς εμβολίων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Ο παγκόσμιος αγώνας προς τον πλήρη εμβολιασμό - Πρωταθλητές Ισραήλ και Μπαχρέιν
Οι επιστήμονες υπολόγισαν αρχικά ότι για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλες θα έπρεπε να εμβολιασθεί το 60% έως 70% του παγκόσμιου, ένα όριο που έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω από τις αρχές του 2021 στο 80% έως 85%.
Όπως σημειώνει ο Niall McCarthy της Statista, ο αγώνας για πλήρη εμβολιασμό βρίσκεται σε εξέλιξη και το Ισραήλ έχει το υψηλότερο μερίδιο πολιτών του που έχουν εμβολιασθεί.
Ο αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στο Ισραήλ άρχισε να μειώνεται όταν το 40% του πληθυσμού του έχει πραγματοποιήσει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, και τώρα το 59,3% των Ισραηλινών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Το ποσοστό αναπαραγωγής της χώρας ήταν περίπου 0,5% τις τελευταίες εβδομάδες και φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προκύψει από την πανδημία, υποδηλώνοντας ότι οι αρχικές εκτιμήσεις της ανοσίας της αγέλης είχαν ακρίβεια.
Με το 45,4% των κατοίκων του να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το Μπαχρέιν έρχεται δεύτερη στη λίστα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 40,2% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί πλήρως (αν και μην ξεχνάτε ότι σχεδόν οι μισοί από τους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς έχουν φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση).
Σε αυτήν την περίπτωση, ο πλήρης εμβολιασμός αναφέρεται σε όλες τις δόσεις που ορίζονται από το πρωτόκολλο εμβολιασμού με δεδομένα διαθέσιμα μόνο για χώρες που αναφέρουν την κατανομή των δόσεων τους.
Βρετανία: Κανένας θάνατος από κορωνοϊό για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας
Κανένας ημερήσιος θάνατος από κορωνοϊό δεν σημειώθηκε στη Βρετανία.
Σύμφωνα με το Reuters, η τελευταία φορά που η χώρα δεν σημείωσε κανέναν θάνατο από κορονοϊό ήταν τον Μάρτιο του 2020, οπότε και επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στη χώρα.
Βάσει των πρόσφατων στοιχείων που ανακοινώθηκαν, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν σε 3.165.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στη Βρετανία ανέρχεται σε 127.782 και είναι η πέμπτη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University.
Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 4,4 εκατομμύρια.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, έχουν εμβολιαστεί πλήρως περισσότεροι από 25 εκατ. πολίτες.
Ο ΠΟΥ έδωσε έγκριση στο κινεζικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Sinovac
Η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συνέστησε αυτό το εμβόλιο, που γίνεται σε δύο δόσεις με διάστημα, ανάμεσά τους, 2 έως 4 εβδομάδων για τα άτομα 18 ετών και άνω.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο της Κίνας που εγκρίνεται από τον ΠΟΥ.
Παράλληλα, δεν τίθεται κάποιο ανώτατο ηλικιακό όριο, καθώς, όπως τονίζεται, τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να έχει υψηλά προστατευτικά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους.
Στο Περού το πιο βαρύ χτύπημα της covid: Πρώτο παγκοσμίως σε θνητότητα
Το πιο βαρύ πλήγμα της επιδημίας του κορωνοϊού έχει δεχθεί το Περού, το οποίο είναι πρώτο παγκοσμίως σε θνητότητα.
Μετά την αναθεώρηση του αριθμού των θυμάτων από covid – από 69.000 σε περισσότερους από 180.000 – το Περού είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο και αποτελείται από περουβιανούς επιστήμονες και ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανερχόταν ως την 22η Μαΐου σε 180.764 στο κράτος των περίπου 33 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το Περού έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο, με 5.484 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Πριν την αναθεώρηση των στοιχείων, το Περού ήταν στην 13η θέση παγκοσμίως με 2.103 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, με πρώτη την Ουγγαρία με 3.077 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Μέχρι πρότινος οι υγειονομικές αρχές του Περού κατέγραφαν μόνο τους θανάτους ασθενών που είχε επιβεβαιωθεί με εξετάσεις πως έπασχαν από την COVID-19.
Πλέον θα συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό θάνατοι με βάση επτά κριτήρια τεχνικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων «πιθανών κρουσμάτων (...) που συνδέονταν αποδεδειγμένα με επιβεβαιωμένο κρούσμα».
Θα καταμετρώνται επίσης «ύποπτα κρούσματα (...) με κλινική εικόνα που συνάδει» με τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Σημειώνεται πως οι εμβολιασμοί στο Περού προχωρούν εξαιρετικά αργά καθώς μόλις το 5% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.
Κίνα: Lockdown λόγω της ινδικής παράλλαξης
Μεγάλο μέρος της επαρχίας Guangdong θέτει σε lockdown η κινεζική κυβέρνηση ύστερα από την έξαρση κρουσμάτων που αποδίδονται στην ινδική παράλλαξη.
Το τελευταίο 48ωρο αναφέρθηκαν 34 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα εντοπίζονται στην πόλη Guangzhou και στη γειτονική πόλη Foshan.
Όπως έγινε γνωστό, όλα τα κρούσματα αφορούν την ινδική παράλλαξη του ιού.
«Σε αυτή τη μάχη έναντι του ιού, πρέπει να τρέχουμε λίγο πιο μπροστά και πιο γρήγορα προκειμένου να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού και να σπάσουμε εγκαίρως την αλυσίδα της μετάδοσης» ανέφερε ο Huang Guanglie επικεφαλής της επιτροπής υγείας της Guangzhou.
Στο πλαίσιο αυτό ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις από την πόλη Guangzhou ενώ σε πολλές γειτονιές της, οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μείνουν απομονωμένοι στα σπίτια τους, επιτρέποντας μόνο σε ένα μέλος του νοικοκυριού να βγαίνει έξω για τα απαραίτητα ψώνια.
Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Ουχάν, που συνεργάζεται με τον Κινεζικό Εθνικό Φαρμακευτικό Όμιλο (Sinopharm), ανακοίνωσε ότι η έναρξη της λειτουργίας μιας νέας εργοστασιακής μονάδας θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή του εμβολίου της κατά της COVID-19, τουλάχιστον στο 1 δισεκατομμύριο δόσεις.
Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πότε θα λειτουργήσει τη μονάδα στην πλήρη παραγωγική ικανότητά της.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών