Στις διαρθρωτικές επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση αναφέρεται σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), ο οποίος έκανε λόγο για «σταθερή και έντονη αύξηση» της ανεργίας, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες δεν έχουν καταγάγει ιδιαίτερη πρόοδο στα προγράμματα εμβολιασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021
Αδύναμη ανάπτυξη
Πιο συγκεκριμένα, ο ILO διατυπώνει τη απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι η απασχόληση δεν πρόκειται να ανακάμψει δυναμικά, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τους νεοεισερχόντες στην αγορά εργασίας, θα δημιουργήσει έλλειμμα 75 εκατ. θέσεων εργασίας το 2021 και 23 εκατ. θέσεων εργασίας το 2022.
«Η προβλεπόμενη αύξηση της απασχόλησης θα είναι πολύ αδύναμη, προκειμένου να παράσχει επαρκείς ευκαιρίες απασχόλησης για όσους έμειναν εκτός αγοράς εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για όσους νέους εισέλθουν για πρώτη φορά αυτήν» υπογραμμίζει ο οργανισμός στην έκθεσή του .
Αναστολές εργασίας
Εξίσου αρνητική αναμένεται και η «εικόνα» για όσους βρίσκονται σ’ ένα μετέωρο καθεστώς μεταξύ απασχόλησης και ανεργίας (σ.σ. όπως είναι στην Ελλάδα όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας).
Από τους μεγαλύτερους χαμένους της νέας εργασιακής πραγματικότητας, σύμφωνα με το ILO, είναι οι γυναίκες και οι νέοι, όπως και οι εργαζόμενοι στις χώρες, όπου η πανδημία του κορωνοϊού ακόμη «προελαύνει».
Όχι μόνο έχει αυξηθεί η ανεργία σε πολλές χώρες, παρά τα προγράμματα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους (μέσω της χρηματοδότησης των αναστολών εργασίας), αλλά το συνολικό ποσοστό ανεργίας υποκρύπτει την έκταση της ζημίας στο σύνολο της απασχόλησης το οποίο συρρικνώθηκε.
Πολλοί άνθρωποι, ιδίως γυναίκες και νέοι, έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας και δεν υπολογίζονται στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Χαμηλή ποιότητα
Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός εκτίμησε ότι αρκετές από τις νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν φέτος και του χρόνου, θα είναι χαμηλής ποιότητας κυρίως σε πολλές χώρες που έχουν σημαντικά αναπτυγμένες άτυπες μορφές οικονομίας, επιτείνοντας το πρόβλημα ανισοτήτων τόσο ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες όσο και εντός της κάθε χώρας.
To έλλειμμα στην απασχόληση
www.bankingnews.gr
ILO: Έλλειμμα 100 εκατ. θέσεων εργασίας παγκοσμίως έως το 2022 – Σήμα κινδύνου για την αύξηση της ανεργίας
Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η απασχόληση δεν πρόκειται να ανακάμψει δυναμικά και ότι αρκετές από τις νέες θέσεις θα είναι χαμηλής ποιότητας
Σχόλια αναγνωστών