Οι G7 κατέληξαν σε συμφωνία το Σάββατο (5/6/2021) για το περίγραμμα μίας παγκόσμιας συμφωνίας που θα αφορά στη φορολογία των τεχνολογικών κολοσσών.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στη Βρετανία αίρει τις χρόνιες διατλαντικές εντάσεις, που υποσκάπτουν τις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση παλαιότερων κανονισμών για την οικονομία του 21ου αιώνα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για μία ευρύτερη συμφωνία στο πλαίσιο των G20 από τον επόμενο κιόλας μήνα.
«Αυτός ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος θα τερματίσει τη διαμάχη για τη φορολόγηση των εταιρειών και θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen σε δήλωσή της μετά τις συνομιλίες του Λονδίνου.
Η ανακοίνωση
«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών που είδε το Reuters.
«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ελάχιστος φόρος 15%
Όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου οι G7 συμφώνησαν επί της αρχής του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ανά χώρα.
Στόχος της απόφασης αυτής, είναι να σταματήσουν οι πολυεθνικές εταιρείες να δηλώνουν τα έσοδά τους σε χώρες όπου πληρώνουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο.
Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο προσπαθούν εδώ και χρόνια να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα από μεγάλες πολυεθνικές όπως η Google, η Amazon και το Facebook, που συχνά καταβάλλουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden έδωσε νέα ώθηση στις συνομιλίες, προτείνοντας έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φόρου 15%, πάνω από το επίπεδο φορολόγησης, χωρών όπως η Ιρλανδία και η Ουγγαρία.
Ιστορική συμφωνία
Είναι «μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, για να το καταστήσει κατάλληλο για την παγκόσμια ψηφιακή εποχή και για να βεβαιωθεί ότι είναι δίκαιο, έτσι ώστε οι σωστές εταιρείες, να πληρώνουν τον κατάλληλο φόρο στις κατάλληλες χώρες», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak.
«Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, τα μέλη των G-7 μπορούν να καθορίσουν κανόνες για το διεθνές σύστημα του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.
«Προσπαθούμε εδώ και τέσσερα χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρουμ, εδώ οι G-7 και οι G-20 για μια δίκαιη φορολογία των ψηφιακών γιγάντων και για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Ενώ πολλές τεχνικές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να αποφασιστούν τις επόμενες εβδομάδες, οι G-7 άναψαν το πράσινο φως σε μία σημαντική απόφαση για τη φορολόγηση των τεχνολογικών γιγάντων υπό την πίεση των ευρωπαϊκών χωρών.
«Οι προτεινόμενες αλλαγές στους διεθνείς φορολογικούς κανόνες μας θα θέσουν ένα νέο πλαίσιο για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε η Melissa Geiger, επικεφαλής φορολογικής πολιτικής της KPMG.
«Οι χώρες και οι επιχειρήσεις πρέπει να σκεφτούν βαθιά τις αλλαγές με μακροπρόθεσμη προοπτική», σημείωσε μιλώντας στο Bloomberg.
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για μία κίνηση που θα βοηθήσει τις χώρες να καλύψουν τα χρέη που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πώς αντέδρασαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί
H Google ανακοίνωσε ότι στηρίζει το έργο που γίνεται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των G7 να επιδιώξουν την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% και να ανακατανείμουν τα φορολογικά δικαιώματα για τις μεγάλες, κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες.
«Στηρίζουμε σθεναρά το έργο που συντελείται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων.
Ελπίζουμε οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι μια ισορροπημένη και ανθεκτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη με email ο εκπρόσωπος της Google Jose Castaneda.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Facebook
Από την πλευρά της η Facebook χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της G7 και αντιλαμβάνεται ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει πως το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη, είπε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας, Nick Clegg.
«Το Facebook έχει ζητήσει εδώ και καιρό την μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 7.
Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ασφάλεια για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα.
Θέλουμε να επιτύχει η διαδικασία για την διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση και αναγνωρίζουμε ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το Facebook θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη», έγραψε ο Clegg στο Twitter.
Σχόλια αναγνωστών