Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Αποχωρούν οι Βρετανοί τουρίστες για να γλιτώσουν την καραντίνα - Εμβολιάζει τις ηλικίες 12 - 18 η Γερμανία

Πορτογαλία: Αποχωρούν οι Βρετανοί τουρίστες για να γλιτώσουν την καραντίνα - Εμβολιάζει τις ηλικίες 12 - 18 η Γερμανία
Ξεπέρασαν τους 300 εκατ. εμβολιασμούς στις ΗΠΑ - Φόβοι για την ινδική παράλλαξη του ιού
Σχετικά Άρθρα

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή των Βρετανών τουριστών στην Πορτογαλία, πολλοί από αυτούς έσπευσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους τις τελευταίες μέρες μέχρι και σήμερα, τελευταία ημέρα πριν την επαναφορά του μέτρου της καραντίνας που προκάλεσε δυσφορία στη Λισαβόνα και την τουριστική βιομηχανία της.
«Θα επέστρεφα την Τετάρτη, αλλά αναγκάστηκα να αλλάξω την πτήση μου για να αποφύγω την καραντίνα...
Πρέπει να επιστρέψω στην εργασία μου οπωσδήποτε αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η Λίζα Κίναν στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς έτρεχε προς την πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου της Λισαβόνας.
Παράλληλα η Γερμανία αναμένεται από σήμερα να αρχίσει να εμβολιάζει τα παιδιά ηλικίας 12 – 18 ετών.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 173.429.617 και οι νεκροί 3.731.663
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.373.002 κρούσματα και 597.854 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 28.909.975 και τρίτη σε νεκρούς με 349.186
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 473.404 και τρίτη σε κρούσματα με 16.947.062
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.775.525
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.293.627 και έκτη η Ρωσία με 5.076.543
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.538.386 και όγδοη η Ιταλία με 4.233.698
kjh.JPG
Πορτογαλία: Αποχωρούν άρον άρον οι Βρετανοί τουρίστες για να γλιτώσουν την καραντίνα

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή των Βρετανών τουριστών στην Πορτογαλία, πολλοί από αυτούς έσπευσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους τις τελευταίες μέρες μέχρι και σήμερα, τελευταία ημέρα πριν την επαναφορά του μέτρου της καραντίνας που προκάλεσε δυσφορία στη Λισαβόνα και την τουριστική βιομηχανία της.
«Θα επέστρεφα την Τετάρτη, αλλά αναγκάστηκα να αλλάξω την πτήση μου για να αποφύγω την καραντίνα...
Πρέπει να επιστρέψω στην εργασία μου οπωσδήποτε αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η Λίζα Κίναν στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς έτρεχε προς την πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου της Λισαβόνας.
Η τριάντα χρονών και κάτι Βρετανίδα, που εργάζεται στον τομέα της υγείας, πλήρωσε 150 λίρες (174 ευρώ) για να αλλάξει την ημερομηνία της πτήσης της προς το Λούτον, στα βόρεια προάστια του Λονδίνου.
Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι αναχωρήσεις επιταχύνθηκαν λόγω της απόφασης του Λονδίνου να επιβάλει εκ νέου, από αύριο Τρίτη, καραντίνα σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Πορτογαλία, γεγονός που προκάλεσε ουρές στο αεροδρόμιο Φάρο, στην τουριστική περιοχή του Αλγκάρβε, στην νότια Πορτογαλία, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στους Βρετανούς παραθεριστές.
Μόνο το Σάββατο, περίπου 10.000 Βρετανοί αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Φάρο με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο πρόεδρος της τουριστικής περιοχής του Αλγκάρβε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι περίπου 2.500 επιβάτες κράτησαν το αρχικό πρόγραμμα του ταξιδιού τους.
Χθες ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα επέκρινε τη Βρετανία επειδή ενέταξε τη χώρα του στην «πορτοκαλί λίστα» με τις περιοχές εκείνες απ’ όπου οι επισκέπτες πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, τονίζοντας ότι το μέτρο «δεν δικαιολογείται» και προκαλεί «σοβαρή ζημιά» στους Βρετανούς τουρίστες και στην πορτογαλική οικονομία.
Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης είναι «καταστροφική για τον τουρισμό της Πορτογαλίας, ειδικά σε μια εποχή που ο κλάδος βρίσκεται σε ανάκαμψη», υπογράμμισε η πορτογαλική τουριστική συνομοσπονδία με μια ανακοίνωσή της.
Από τις 17 Μαΐου, η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των λίγων χωρών και εδαφών που εξαιρούνταν από το μέτρο της καραντίνας κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η επαναφορά των τουριστικών ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών επέτρεψε σε περισσότερους από 12.000 οπαδούς του αγγλικού ποδοσφαίρου να ταξιδέψουν στις 29 Μαΐου στο Πόρτο στη βόρεια Πορτογαλία, για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Champions League) που διεξήχθη μεταξύ δύο αγγλικών ομάδων.

Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από 1η Ιουλίου

"Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου", τόνισε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Raiders, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
"Τώρα ολοκληρώνουμε τις νέες συστάσεις για την ελεύθερη μετακίνηση και ελπίζω ότι αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει πρόοδος, θα αρθούν οι περιορισμοί και θα διευκολύνουμε τα ταξίδια", δήλωσε ο Didier Raiders.
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ανέφερε, επίσης, ότι όταν ληφθεί η απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ, οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με ένα αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικού τεστ που θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
"Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με τρίτες χώρες, όπως με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για αμοιβαία αναγνώριση όλων των πιστοποιητικών", ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εκδώσουν ένα ενιαίο (ομοσπονδιακό) πιστοποιητικό κατά του Covid και γι' αυτό αναζητείται τρόπος αναγνώρισης των αποδεικτικών εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή τεστ.
Ο Didier Raiders εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, επ' αυτού.

Πληρώστε για τα εμβόλια των φτωχών

Έκκληση στους ηγέτες της G7 να πληρώσουν για τα εμβόλια των φτωχότερων κρατών απευθύνουν 100 πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών.
Οι ηγέτες έκαναν την έκκληση τους πριν από τη διάσκεψη κορυφής της G7, η οποία αρχίζει την Παρασκευή στην Αγγλία, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια συνεργασία απέτυχε το 2020, αλλά το 2021 μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα εποχή.
«Η υποστήριξη από την G7 και την G20 που θα κάνει τα εμβόλια να είναι προσβάσιμα στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν είναι μία πράξη φιλανθρωπίας, αλλά εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα όλων των χωρών», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία μεταξύ άλλων υπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Gordon Brown και Tony Blair, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki Moon και 15 πρώην ηγέτες της Αφρικής.
Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι οι ηγέτες της G7 και άλλοι ηγέτες που προσκλήθηκαν στη διάσκεψη πρέπει να εγγυηθούν ότι θα διαθέσουν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για μία διετία για την καταπολέμηση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η διάθεση των χρημάτων από την G7 δεν είναι φιλανθρωπία.
Είναι αυτοπροστασία για τον τερματισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, των παραλλαγμένων στελεχών της, και της επιστροφής της ως απειλής για όλους εμάς», αναφέρει ο Brown, επισημαίνοντας ότι «με κόστος μόλις 30 πένες της στερλίνας (0,35 ευρώ) ανά άτομο την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για την καλύτερη πολιτική ασφάλισης στον κόσμο».

ΗΠΑ: Πάνω από 300 εκατ. τα εμβόλια κατά της covid – Στο 41,6% οι πλήρως εμβολιασμένοι 

Πάνω από 300 εκατομμύρια εμβόλια έχουν χορηγηθεί έως σήμερα στις ΗΠΑ, οι οποίες ετοιμάζονται να διανείμουν τις πρώτες 25 εκατομμύρια δόσεις – από τις 80 εκατομμύρια δόσεις συνολικά – στο εξωτερικό.
Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα γίνει η διανομή των εμβολίων, οι ΗΠΑ θέλουν το 25% των εμβολίων να το διαθέσουν σε διμερές επίπεδο ενώ το υπόλοιπο 75% θα κατευθυνθεί προς το πρόγραμμα Covax του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως 6 εκατ. δόσεις θα διανεμηθούν στη Λατινική Αμερική, 7 εκατ. θα στη νότια και νοτιοανατολική Ασία και 5 εκατ. δόσεις στην Αφρική.
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως σχεδόν το 51,3% των Αμερικάνων – πάνω από 170 εκατομμύρια – έχουν κάνει μια δόση του εμβολίου ενώ περισσότεροι από 138 εκατομμύρια, δηλαδή το 41,6%, έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Να διερευνηθεί η προέλευση του ιού

Την ανάγκη να διερευνηθεί η προέλευση του κορωνοϊού τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εθνικής ασφαλείας επεσήμανε πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, Scott Gottlieb, ο οποίος υποστήριξε ότι η αρχική έρευνα είχε εστιάσει στην επιστήμη.
«Αυτό που χάθηκε σε αυτήν είναι ότι υπάρχει ένα ευρύτερο μωσαϊκό.
Έχουμε περαιτέρω πληροφορίες που συμπληρώνουν την εικόνα.
Η επιστήμη είναι το ένα μέρος της πληροφορίας.
Όμως υπάρχουν και πληροφορίες που δείχνουν προς την κατεύθυνση της πιθανής διαρροής του ιού από εργαστήριο, και πρέπει να μην αποκλείουμε τίποτα» υποστήριξε ο Gottlieb, αναφέροντας πως η εκτίμηση των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας εξετάζει τη συμπεριφορά της κινεζικής κυβέρνησης, εξετάζει τη συμπεριφορά του εργαστηρίου και άλλων πληροφοριών σχετικά με το εργαστήριο, όπως οι μολύνσεις.
234324243242235235325325235.JPG
ΠΟΥ: Οι ανισότητες μεταξύ χωρών στους εμβολιασμούς δημιουργούν μια «πανδημία δύο ταχυτήτων»

Οι καταφανείς ανισότητες στους εμβολιασμούς για την Covid-19 έχουν δημιουργήσει μια «πανδημία δύο ταχυτήτων» με τους πληθυσμούς στις δυτικές χώρες να προστατεύονται και στις φτωχότερες να παραμένουν εκτεθειμένοι, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tentros Antanom Gebreyesus, απευθύνοντας ξανά έκκληση για δωρεές εμβολίων.
«Ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων», τόνισε ο Tentros σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.
«Έξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων για την Covid-19, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων.
Το πιο απογοητευτικό με αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση αυτή εδώ και μήνες», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Οι ανισότητες στους εμβολιασμούς συνιστούν απειλή για όλες τις χώρες, όχι μόνο για αυτές με λιγότερες δόσεις εμβολίων», είπε, σημειώνοντας πως «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής που καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά».
Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων για την Covid-19 να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων εμβολίων στον μηχανισμό COVAX, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.
Μέχρι τις 4 Ιουνίου, ο COVAX είχε παραδώσει περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις σε 129 χώρες και εδάφη. Πολύ λιγότερες από το αναμενόμενο.
Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καθοριστούν μονάδες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και πως κάποιες από αυτές θα είναι κοντά στο να ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2021.
Ενώ δεν ανέφερε συγκεκριμένα αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με το Reuters η Σενεγάλη ενδέχεται να αρχίσει να παράγει εμβόλια για την Covid-19 το επόμενο έτος βάσει μιας συμφωνίας με τη βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας Univercells, με στόχο την τόνωση των φιλοδοξιών της Αφρικής για την παρασκευή φαρμάκων.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε παράλληλα εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna, των οποίων τα εμβόλια βασίζονται στη λεγόμενη τεχνολογία mRNA, να μοιράσουν τις γνώσεις τους με την Κοινοπραξία Πρόσβασης στην Τεχνολογία του ΠΟΥ για την Covid-19 (Covid-19 Technology Access Pool) που στοχεύει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

998678967856856875686586865856865.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης