Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρευστοποιήσεις για το ευρώ - Στο προσκήνιο και πάλι η δημοσιονομική κρίση

Ρευστοποιήσεις για το ευρώ - Στο προσκήνιο και πάλι η δημοσιονομική κρίση
Έντονες ρευστοποιήσεις σήμερα για το ευρώ, το οποίο ακολούθησε πτωτική τροχιά έναντι 14 από τα 16 κύρια νομίσματα παγκοσμίως, μετά την έντονη φημολογία ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια για να καλύψουν του νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που τίθενται από τη Βασιλεία.
Το ευρώ βρίσκεται έναντι του δολαρίου στα 1,2755 δολ., ενώ έναντι του γιεν βρίσκεται στα 107,50 γιεν, την ώρα που οι ανάγκες των τραπεζών πυροδοτούν νέες ανησυχίες για την πορεία των δημοσιονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.
Νέα κεφάλαια ύψους 105 δις ευρώ (135 δις δολ) εκτιμά ότι θα χρειαστούν οι 10 μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank και η Commerzbank, προκειμένου να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία, η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών.
Τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους προκειμένου ο δείκτης tier 1 να φτάσει στο 10%, δήλωσε ο Dirk Jaeger, υπεύθυνος για θέματα νομοθεσίας στην Ένωση Γερμανικών Τραπεζών.
«Οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις» δηλώνει ο Hans-Joachim Massenberg, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης.
«Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια» προσθέτει ο Massenberg.
Οι μεταρρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ ενδέχεται να «κοστίσουν» στις ευρωπαϊκές τράπεζες κοντά στα 149 δις. ευρώ, επισήμαναν σε πρόσφατη έκθεσή τους (με ημερομηνία 31/8) οι αναλυτές της Credit Suisse.
Οι δηλώσεις του αναλυτή Andrew Bosomworth της Pacific Investment Management ότι “η Ελλάδα είναι αφερέγγυα”, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει απαλειφθεί, επιβάρυνε εκ νέου το κλίμα για το ευρώ. Ο αναλυτής θεωρεί ότι ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει ή να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ ουσιαστικός.
Ο Bosomworth στάθηκε στην προοπτική το χρέος της Ελλάδας να φτάσει το 150%, καθιστώντας τις συνθήκες να αποπληρώσει το χρέος της στα επόμενα τρία χρόνια, όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης, εξαιρετικά δύσκολες. Η ελληνική κυβέρνηση, όσο διαρκεί το πρόγραμμα, πρέπει να αντλήσει από τις αγορές περί τα 82 δισ. ευρώ, γεγονός που θα αποδειχθεί τελικά πολύ δύσκολο, όταν η δυναμική του χρέους είναι τέτοια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης