Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου ο Ζ. Μπαρόζο

Προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου ο Ζ. Μπαρόζο
Τη βεβαιότητα ότι η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται στην Ευρώπη εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θεωρώντας σίγουρο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης εφέτος θα είναι υψηλότερος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ο Ζ. Μπαρόζο πρότεινε παράλληλα την έκδοση ευρωομολόγου, ως νέα πηγή χρηματοδότησης σε μεγάλα έργα που έχουν κοινή ευρωπαϊκή χρήση.
"Η από κοινού διάθεση κονδυλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να πραγματοποιήσουν επιμερισμό των δαπανών και να επιτύχουν καλύτερη απόδοση των επενδύσεών τους", δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. "Για το λόγο αυτό πρέπει να αναζητήσουμε νέες πηγές χρηματοδότησης για τα σημαντικά προγράμματα υποδομής. Για παράδειγμα, πρόκειται να προτείνω την έκδοση ευρωομολόγων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων", πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, τονίζοντας ότι "ένα ευρώ που δαπανάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποδίδει περισσότερο από ένα ευρώ που δαπανάται σε εθνικό επίπεδο".
Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων δεν είναι καινούρια και μέχρι στιγμής είχε συναντήσει την αντίσταση χωρών όπως η Γερμανία, οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν τους κινδύνους ενός δανείου με άλλες χώρες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοιχτά μένουν πολλά ζητήματα της ΕΕ, καθώς θα πρέπει να επιταχυνθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ θα πρέπει να περιοριστούν οι  ανισότητες που αναφέρονται μεταξύ των χωρών με ισχυρή οικονομία και των αδυνάμων. «Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει πως είναι κάτι περισσότερο από 27 διαφορετικές χώρες μαζί. Είτε θα κολυμπήσουμε όλοι μαζί, είτε θα βυθιστούμε ξεχωριστά» είπε ο κ. Μπαρόζο.Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες επίσημες προβλέψεις έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1% εφέτος στην ΕΕ και 0,9% στη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης