Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη Βρετανία: Παράταση στο lockdown λόγω ινδικής παράλλαξης - Στους 600.000 νεκροί στις ΗΠΑ

Μεγάλη Βρετανία: Παράταση στο lockdown λόγω ινδικής παράλλαξης - Στους 600.000 νεκροί στις ΗΠΑ
Συμφωνία G7 για δωρεάν διανομή εμβολίων έως τα τέλη του 2022, αντιδράσεις
Σχετικά Άρθρα

Αν και η G7 συμφώνησε να διανείμει δωρεάν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στις φτωχές χώρες έως τα τέλη του 2022 σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού, η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών οργανώσεων, οι οποίες έκριναν ότι η ποσότητα αυτή δεν μπορεί να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Παράλληλα πολλοί ζητούν την άρση της προστασίας της πατέντας των εμβολίων, κάτι όμως που δεν φαίνεται να προχωρά, μια και δεν υπάρχει διεθνής συναίνεση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή, η κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης του ιού στη Μεγάλη Βρετανία ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης Johnson για πλήρες άνοιγμα την 21η Ιουνίου, με τα βρετανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για διατήρηση των περιορισμών ακόμα και για 4 εβδομάδες, ενώ οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το τραγικό όριο των 600.000 νεκρών. 

Η επιδημία με μια ματιά 

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 176.092.402 και οι νεκροί 3.806.389
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.469.661 κρούσματα και 599.924 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.498.826 και τρίτη σε νεκρούς με 374.099
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 487.401 και τρίτη σε κρούσματα με 17.412.766
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.803.003
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.336.073 και έκτη η Ρωσία με 5.162.049
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.589.385
Καταγραφή_77.JPG
Μ. Βρετανία: Παράταση lockdown λόγω ινδικής παράλλαξης ανακοινώνει ο Johnson

Την παράταση του lockdown και των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ στην Αγγλία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα 14/6 ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, καθώς η κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης έχει ανατρέψει τα δεδομένα.
Σημειώνεται πως την 21η Ιουνίου η κυβέρνηση Johnson επρόκειτο να ανακοινώσει το τέλος όλων των κοινωνικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού, γεγονός που θα σήμαινε πως όλες οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες – π.χ. παμπ, κλαμπ, κα. – θα μπορούσαν να αρχίσουν να επαναλειτουργούν.
Ωστόσο, η κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης του ιού – που θεωρείται έως και 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική παράλλαξη του ιού – έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι δεν αποκλείουν και το σενάριο ενός νέου, τρίτου κύματος της επιδημίας.
Πάντως, ο Johnson αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, υποστηρίζοντας πως δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση για το πόσο ακόμα θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα στην Αγγλία, παραπέμποντας στις σημερινές ανακοινώσεις για όλες τις λεπτομέρειες.
Σημειώνεται πως χθες Κυριακή 13/6 η Βρετανία ανέφερε 7.490 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και οκτώ θανάτους, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να αυξάνεται περίπου κατά 50% μεταξύ της 7ης και της 13ης Ιουνίου, σε σύγκριση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.
Οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 15% μεταξύ της 2ας και της 8ης Ιουνίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο. 

Ανησυχία για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα – Είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό 

Κατά 60% πιο μεταδοτικό από αυτό που κυριαρχούσε προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού, το οποίο είναι πλέον κυρίαρχο στη Βρετανία, όπως δείχνει μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 11/6.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή των βρετανικών υγειονομικών αρχών (Public Health England), 42.323 κρούσματα (έναντι 29.892 πριν από μια εβδομάδα) αυτού του στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου το Δέλτα αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται.
Η υγειονομική αρχή της Βρετανίας έκρινε ωστόσο «ενθαρρυντικό» το ότι παρατηρεί πως η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από μια αύξηση των νοσηλειών στα ίδια ποσοστά.
Περίπου 1.000 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό βρίσκονται σήμερα στα βρετανικά νοσοκομεία.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να μετριάζει τον αντίκτυπο αυτού του παραλλαγμένου στελέχους» στους πληθυσμούς στους οποίους ο αριθμός των ανθρώπων που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι αυξημένος, υπογράμμισε η υπηρεσία υγείας της Βρετανίας.
Αν και ο εμβολιασμός, η καλύτερη άμυνά μας μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δεν τον εξαλείφει, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της βρετανικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Jenny Harris.
Η Βρετανία, η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης με σχεδόν 128.000 θανάτους από την COVID-19, πραγματοποιεί μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία έχει επιτρέψει τη χορήγηση και των δύο δόσεων εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 77% των ενηλίκων της σε έξι μήνες.
6456463363465346346.JPG
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το θλιβερό ορόσημο των 600.000 νεκρών από την Covid-19

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το θλιβερό ορόσημο των 600.000 θανάτων από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με έναν απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, την ώρα που η επιβράδυνση των εμβολιασμών απειλεί τον στόχο της κυβέρνησης Biden να πετύχει το 70% των ενήλικων Αμερικανών να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και 160 εκατομμύρια να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τις 4 Ιουλίου.
Η πρώιμη επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας στις ΗΠΑ είχε τεράστιο αντίκτυπο στον ρυθμό των θανάτων από την Covid-19 στη χώρα.
Χρειάστηκαν 113 ημέρες για να αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων από τους 500.000 συνολικά στους 600.000, η δεύτερη κατά σειρά πιο αργή αύξηση κατά 100.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας. Η χώρα πήγε από τους 400.000 στους 500.000 θανάτους σε μόλις 35 ημέρες.
Ο μέσος όρος θανάτων επτά ημερών μειώθηκε κατά περίπου 90% από την κορύφωσή του τον Ιανουάριο. Η χώρα κατέγραψε 18.587 θανάτους που σχετίζονταν με τον νέο κορωνοϊό τον Μάιο, περίπου 81% λιγότερους από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.
Αν και το επίκεντρο της πανδημίας έχει μετατοπιστεί σε περιοχές όπως η Βραζιλία και η Ινδία τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα σε αθροιστικούς θανάτους.
Όμως, η χώρα έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει 166 εκατομμύρια ενήλικες με τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), αν και ο αριθμός των δόσεων που έχουν χορηγηθεί έχει μειωθεί σημαντικά από τα μέσα Απριλίου.
Ο μέσος όρος των νοσηλειών από Covid-19 των τελευταίων επτά ημερών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά από τον Απρίλιο, λόγω των εμβολιασμών. Στις 2 Ιουνίου, το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών μειώθηκε κάτω των 20.000 για πρώτη φορά από τις 24 Ιουνίου του 2020.
Εντούτοις, οι νοσηλείες μεταξύ των εφήβων έχουν αυξηθεί, καθώς έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των CDC.
Γενικά, τα νέα ημερήσια κρούσματα Covid-19 καταγράφουν πτώση από τον Μάρτιο, με τη χώρα να ανακοινώνει τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων κατά κεφαλήν φέτος τον Μάιο, σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters.
Με τους εμβολιασμούς μειωμένους σε περίπου 1,10 εκατομμύριο δόσεις την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, περίπου 67% χαμηλότερα από το υψηλότερο ποσοστό επτά ημερών, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι κυβερνήτες των πολιτειών αναλαμβάνουν κάθε είδους πρωτοβουλίες για να καταφέρουν οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δωρεάν φροντίδα παιδιών, η μεταφορά σε εμβολιαστικά κέντρα, η παράταση του ωραρίου την Παρασκευή στα φαρμακεία και η ευκαιρία να κερδίσει κανείς 1 εκατομμύριο δολάρια ή φοιτητικές υποτροφίες σε μια λοταρία. 

Ισραήλ: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους από 15 Ιουνίου

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιουνίου παύει η υποχρέωση όλων να φορούν μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ένα από τα τελευταία μέτρα που είχε παραμείνει σε ισχύ στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.
«Η υποχρέωση χρήσης μάσκας τερματίζεται από την Τρίτη, 15 Ιουνίου» ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Στις αρχές Ιουνίου το Ισραήλ χαλάρωσε τους περιορισμούς για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά διατήρησε τα δρακόντεια μέτρα για τους επισκέπτες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό: η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή για επιτακτικές οικογενειακές ανάγκες και όλοι θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών, εκτός και αν έχουν αρνητικό τεστ που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ανοσία.
Στα τέλη Δεκεμβρίου το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία ανοσοποίησης, χάρη σε μια συμφωνία που σύναψε με την εταιρεία Pfizer, η οποία παρέδωσε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε αντάλλαγμα για τα δεδομένα που θα λάμβανε από τις ισραηλινές αρχές για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού.
Το Ισραήλ διαθέτει ψηφιοποιημένες βάσεις με τα ιατρικά δεδομένα του πληθυσμού του.
Πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι (το 55% του πληθυσμού) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Από την αρχή της πανδημίας μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό περισσότεροι από 839.000 άνθρωποι και 6.428 πέθαναν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόνο τρία κρούσματα.
Συνολικά, σήμερα, οι ασθενείς ανέρχονται σε 205 και από αυτούς οι 53 νοσηλεύονται.

8678768578585567865.JPG
ΕCDC: Απέχει πολύ από το τείχος ανοσίας η Ευρώπη – Απειλή οι μεταλλάξεις

Παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% των ενήλικων Ευρωπαίων πολιτών και παρά τη βεβαιότητα ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, ECDC προειδοποιεί για την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τονίζοντας ότι η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ(Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και απευθύνει προειδοποίηση για τους κινδύνους από την πρόωρη άρση των μέτρων.
Ο ECDC καταγράφει ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη αναφέρουν φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά ειδοποιήσεων 14 ημερών για την COVID-19, τη χρήση νοσοκομείων και μονάδων εντατικής θεραπείας (ICU) και τη θνησιμότητα.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η μετάδοση SARS-CoV-2 παραμένει διαδεδομένη σε μεγάλο μέρος της ΕΕ
Σύμφωνα με το ECDC, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη παραμένει ευάλωτο στον ιό και η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.
Από τις 3 Ιουνίου, η μέση αθροιστική λήψη εμβολίων στον ενήλικο πληθυσμό ΕΕ/ΕΟΧ (ηλικίας 18 ετών και άνω) έφτασε το 46,2% για τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 22,3% για την πλήρη πορεία εμβολιασμού.
Το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης εμβολίου παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους ηλικίας 80+.
Ο ECDC αναφέρει ακόμα ότι η εμφάνιση και εξάπλωση των μεταλλάξεων ανησυχίας, που είναι δυνητικά πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια ή διαφεύγουν από φυσική ή ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο, απαιτεί ισχυρά μέτρα επιτήρησης και ενισχυμένα μέτρα για να σταματήσει, να καθυστερήσει ή να μειωθεί η εξάπλωση.
Ο κίνδυνος εισαγωγής νέων παραλλαγών στην ΕΕ σχετίζεται στενά με την εξέλιξη της πανδημίας τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, τονίζει το ECDC.  

645654363463465346534345.JPG
Σε ύφεση ο κορωνοϊός στην Ινδία – Οριακά πάνω από 70.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν λίγο περισσότερα από 70.000 κρούσματα.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 3.921 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 70.421 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνεται από την 31η Μαρτίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες εβδομάδες η Ινδία είχε φτάσει να μετρά πάνω από 400.000 κρούσματα ημερησίως.
Συνολικά οι νεκροί στην Ινδία ανέρχονται επισήμως σε 374.305 νεκρούς επί συνόλου 29,51 εκατομμυρίων μολύνσεων, αν και ειδικοί θεωρούν πολύ υποτιμημένα τα στοιχεία αυτά. 

Άπιαστο όνειρο η ανοσία για την Αφρική

Σχεδόν το 90% των χωρών της Αφρικής δεν θα πετύχει τον παγκόσμιο στόχο να έχει ανοσοποιηθεί τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού κατά της COVID-19 ως τον Σεπτέμβριο τους 2021 αναφέρει ο ΠΟΥ, ο οποίος ζητά να διανεμηθούν επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, καθώς όπως υποστηρίζει είναι «ζήτημα ζωής ή θανάτου».
«Μόνο 7 από τις συνολικά 54 αφρικανικές χώρες μπορούν να πετύχουν τον στόχο αυτό
Χρειάζονται επειγόντως τουλάχιστον 225 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 ώστε η πλειονότητα των χωρών να καταφέρει να πετύχει τον στόχο ως τον Σεπτέμβριο» ανέφερε η διευθύντρια του ΠΟΥ στην Αφρική.
Η Αφρική έχει καταγράψει επισήμως σχεδόν 5 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού και απειλείται άμεσα από τρίτο κύμα της επιδημίας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται «εβδομάδα την εβδομάδα».
«Η πανδημία παρουσιάζει τάση ανόδου σε δέκα αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους τέσσερις στις οποίες την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε άνοδος μεγαλύτερη του 30% στον αριθμό των νέων κρουσμάτων» προειδοποίησε ο ΠΟΥ.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική, την Τυνησία, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια.
Περισσότερα από τα μισά σε εννέα χώρες της νότας Αφρικής.
Στην Αφρική έχει διανεμηθεί περίπου το 1% των 2,2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Μόλις το 2% του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων της ηπείρου έχει λάβει μία δόση και μόλις 9,4 εκατομμύρια Αφρικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που οι παραδόσεις εμβολίων έχουν σχεδόν σταματήσει στην ήπειρο, 14 αφρικανικές χώρες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει από το 80% ως το 100% των ποσοτήτων που παρέλαβαν μέσω COVAX.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης