Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ απέκλεισε 10 τράπεζες - συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan, Citigroup, Bank of America και Barclays - από την έκδοση ομολόγων για τη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης 800 δισ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι "είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις παραβιάσεων των αντιμονοπωλιακών κανόνων".
Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, η ΕΕ επιδιώκει να τιμωρήσει τις τράπεζες για τους ρόλους τους σε σειρά σκανδάλων χειραγώγησης της αγοράς (η οποία ξεκίνησε με το Libor).
Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε κίνηση ιδιαίτερα τολμηρή επειδή πολλές από τις τράπεζες που αποκλείστηκαν είναι μερικές από τους μεγαλύτερους παίκτες του κόσμου στις διεθνείς αγορές χρέους.
Μάλιστα, 7 από τις 10 τράπεζες που εξαιρούνται είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες ευρωπαϊκού χρέους.
Και σύμφωνα με διαρροές, πριν τους επιτραπεί να συμμετέχουν στην έκδοση ομολόγων, η ΕΕ θέλει να αποδείξουν ότι έχουν «λάβει διορθωτικά μέτρα» για να αποτρέψουν αυτό να συμβεί ξανά.
Ποιοι αποκλείστηκαν
Η Bank of America, η Natixis, η Nomura, η NatWest και η UniCredit εμποδίστηκαν να συμμετάσχουν λόγω της απόφασης της Επιτροπής τον περασμένο μήνα ότι συμμετείχαν σε ένα καρτέλ διαπραγμάτευσης ομολόγων κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία.
Οι Citigroup, JPMorgan και Barclays - εκτός από τη NatWest - έχουν επίσης αποκλειστεί λόγω της διαπίστωσης πριν από δύο χρόνια ότι συμμετείχαν στη χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος μεταξύ 2007 και 2013.
Οι Deutsche Bank και Crédit Agricole αποκλείονται επίσης λόγω απόφασης του Απριλίου ότι συμμετείχαν σε διαφορετικό καρτέλ συναλλαγών ομολόγων.
Αντίθετα, οι τράπεζες που συμμετείχαν στο εναρκτήριο ομόλογο της ΕΕ είναι οι BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank και Santander.
Αυστηρές οι Βρυξέλλες με το... δημόσιο χρήμα
Όπως αναφέρουν οι FT, οι Βρυξέλλες έχουν στόχο να εμποδίσουν τις τράπεζες να γεμίζουν τις τσέπες τους με δημόσια χρήματα.
Οι τράπεζες που διαπιστώθηκαν ότι έχουν παραβεί τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ «δεν θα κληθούν να υποβάλουν προσφορά για μεμονωμένες κοινοπρακτικές εκδόσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χειρίζεται την έκδοση χρεών εκ μέρους της ΕΕ.
«Η Επιτροπή εφαρμόζει μια αυστηρή προσέγγιση για να διασφαλίσει ότι οι οντότητες με τις οποίες λειτουργεί είναι κατάλληλες για να είναι αντισυμβαλλόμενοι της ΕΕ».
Πάνω από 107 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε σήμερα η ζήτηση για το πρώτο 10ετές ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το 10ετές ομόλογο είναι το πρώτο μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη - μέλη έως το 2026, με στόχο την ανάκαμψη των οικονομιών τους από την κρίση του κορωνοϊού.
Το νέο 10ετές ομόλογο, που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031, θα έχει επιτόκιο δύο μονάδες βάσης κάτω από το mid-swap, ανέφερε διαχειριστής της έκδοσης, που αντιστοιχεί σε μία απόδοση 0,06%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών