Μικρές απώλειες στη Wall, προβληματίζουν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού
Τα βλέμματα των επενδυτών σε παγκόσμια κλίμακα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) και πιο ειδικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) της, που θα ανακοινώσει την Τετάρτη το βράδυ την επικαιροποιημένη νομισματική πολιτική της Fed.
Αναμένονται έτσι τα συμπεράσματα της τελευταίας για τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και για το κατά πόσον ο υψηλός πληθωρισμός του τελευταίου διαστήματος έχει διαρκή ή μεταβατικά χαρακτηριστικά.
Η ανησυχία είναι ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει σύντομα τις αγορές χρεογράφων και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης τα οποία έχει λάβει από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει.
Στο πεδίο των επιτοκίων δεν αναμένεται μεταβολή από το εύρος 0% - 0,25%.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,27% στις 34.299,33 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,2% στις 4.246,59 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -0,71% στις 14.072,86 μονάδες
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται κυρίως στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις τιμές παραγωγού, τα οποία έδειξαν νέο άλμα για πέμπτο διαδοχικό μήνα σε ένα σημάδι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρούν.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,8% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,5%. Ο ρυθμός του πληθωρισμού για τους τελευταίους 12 μήνες σκαρφάλωσε στο μεταξύ στο 6,6% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία έρχονται σε συνέχεια ενός εντυπωσιακού ράλι των τιμών καταναλωτή τους προηγούμενους μήνες που οδήγησε τον πληθωρισμό σε πρωτοφανή επίπεδα για τα τελευταία χρόνια.
Το άλμα των τιμών έχει προβληματίσει την αγορά που εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί, η Fed δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τερματίσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι το άλμα των τιμών αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε έκτακτους παράγοντες, όπως οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας.
Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Μάιο, μετά από δύο μήνες ανόδου σε μία ένδειξη ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους σε υπηρεσίες καθώς ανοίγει ξανά η οικονομία.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 1,3% τον Μάιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Οι μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν μείωση 0,8%.
Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,8% τον Μάιο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για αύξηση 0,5%.
Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε στο 75,2% τον Μάιο που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας το περασμένο έτος.
Τέλος, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η New York Fed έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες υποχώρησε 6,9 μονάδες στις 17,4 μονάδες τον Ιούνιο.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 22,3 μονάδες.
Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών.
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές εν αναμονή της Fed
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές εν αναμονή των ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,11% στις 458.81 μονάδες, ενώ παράλληλα ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,26% στις 4,143,52 μονάδες.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,36% στις 15.729,52 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε επίσης 0,36% στις 7.172,48 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,35% στις 6,639,52 μονάδες.
Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να παρέχει άφθονη στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης και θα συζητήσει τη μετάβαση από τις έκτακτες αγορές ομολόγων «εν ευθέτω χρόνω», πιθανώς τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Olli Rehn, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.
«Είναι πιθανό ότι σε κάποιο σημείο, η εκτίμηση μου είναι τον Σεπτέμβριο, θα συζητήσουμε τα μελλοντικά μας σχέδια, αλλά τώρα είναι σημαντικό το να είμαστε ασφαλείς, παρά να στενοχωρηθούμε αργότερα», ανέφερε ο Rehn σε συνέντευξη Τύπου.
«Τώρα είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις αγορές υπό το ΡΕΡΡ, όπως συμφωνήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο Rehn.
Πρόσθεσε δε ότι το ΡΕΡΡ θα λειτουργήσει μέχρι τον επόμενο Μάρτιο τουλάχιστον, όπως έχει αποφασιστεί επανειλημμένως από την ΕΚΤ, και υποστήριζε πλήρως τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
Οι προσδοκίες είναι ότι σύντομα θα αρθεί το όριο των τραπεζικών μερισμάτων.
Αυτό ανέφερε ο Andrea Enria, επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος όμως απέφυγε να δώσει κάποιο χρονικό ορίζοντα.
«Θα βγούμε από τα όρια των μερισμάτων, ελπίζουμε σύντομα», δήλωσε η Andrea Enria.
«Καταθέσαμε μια πρόταση για το διοικητικό συμβούλιο στις 23 Ιουλίου.
Μετά από αυτό θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις», ανέφερε ο Enria.
Ο Enria, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο, επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ο πιστωτικός κίνδυνος δεν έχει μειωθεί για τις τράπεζες.
Επίσης, ορισμένες τράπεζες δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών τους μοντέλων και η ΕΚΤ θα αυξήσει την πίεση της.
Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι τα stress test της ΕΚΤ το επόμενο έτος για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «άμεση χαρτογράφηση» για τα επίπεδα κεφαλαίου που πρέπει να διατηρήσουν.
«Διευκρινίσαμε ότι το επόμενο έτος θα υπάρξει μόνο ποιοτική αντανάκλαση των αποτελεσμάτων του stress test και πιθανώς μόνο του έμμεσου αντίκτυπου μέσω των βαθμολογιών στην απαίτηση του πυλώνα 2.
Αλλά σταδιακά θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο του κλίματος ως οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο», επισήμανε ο Enria.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα ίδια σχεδόν επίπεδα με εκείνα του 2019 παρέμεινε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ, το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., Eurostat την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.
Ειδικότερα, πέρυσι οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για τις εξαγωγές της E.Ε., καθώς το 18% του συνολικού όγκου κατευθύνθηκε προς αυτή τη χώρα και ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος πίσω από την Κίνα, αναφορικά με τις εισαγωγές, καθώς οι αμερικανικές εισαγωγές αναλογούσαν στο 12% των συνολικών εισαγωγών της Ε.Ε.
Στο 2,5% -το υψηλότερο ποσοστό από το 2011- έφθασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, κυρίως λόγω των τιμών των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 27,5% και 35,4% αντίστοιχα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς που επικαλείται η Welt, οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω κατά το β΄εξάμηνο του έτους.
«Σε μερικούς μήνες, ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ακόμη και στο 4%», αναφέρεται σε σχετική έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Deutsche Bank.
Βασικός λόγος θα είναι η αντιστροφή της πτώσης των τιμών που σημειώθηκε στο β' εξάμηνο του 2020, λόγω του προσωρινά μειωμένου ΦΠΑ που εφαρμόστηκε κατά την πανδημία.
Σε ό,τι αφορά περισσότερο μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν μείωση της πίεσης των τιμών και πάλι από το επόμενο έτος.
Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομίας, «με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται συνεχής αύξηση του πληθωρισμού».
Μεικτές τάσεις στην Ασία με το βλέμμα σε Fed και πυρηνική μονάδα στην Κίνα
Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, με τις κινεζικές αγορές να χάνουν έδαφος, παρά το γεγονός ότι οι κολοσσοί της τεχνολογίας στις ΗΠΑ οδήγησαν χθες τους S&P 500 και Nasdaq σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά +0,98%, στις 29.447 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να καταγράφει άνοδο +0,23%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κατέγραψε απώλειες -0,74%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai υποχώρησε -0,78%, ενώ ο Shenzen κατέγραψε πτώση -0,66%.
Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο +0,92%.
Εκτός των γεωπολιτικών ανησυχιών, οι επενδυτές σε Χονγκ Κονγκ και ηπειρωτική Κίνα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στις ειδήσεις σχετικά με πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Taishan στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, κοντά στο Χονγκ Κονγκ.
Η ηγέτης της ημιαυτόνομης κινεζικής πόλης - κράτους, Carrie Lam, ανέφερε ότι τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κοκγκ και άλλες υπηρεσίες έδειχναν τη Δευτέρα το βράδυ ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν φυσιολογικά, με την γαλλική εταιρεία συνδιαχείρισης της πυρηνικής μονάδας να αναφέρει ότι αντιμετωπίζει ένα «λειτουργικό ζήτημα», ωστόσο η μονάδα λειτουργεί εντός των παραμέτρων ασφαλείας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών