Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Πιο γρήγορη η covid από τα εμβόλια - Lockdown έως 19/7 στη Μεγάλη Βρετανία

ΠΟΥ: Πιο γρήγορη η covid από τα εμβόλια - Lockdown έως 19/7 στη Μεγάλη Βρετανία

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, υπάρχει ανάγκη για 11 δις δόσεις εμβολίων, προκειμένου να καταστεί εφικτό να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού

Σχετικά Άρθρα

Σαφή προειδοποίηση πως η πανδημία του κορωνοϊού κινείται πολύ ταχύτερα από τα εμβόλια απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αναφερόμενος στην απόφαση των ηγετών της G7 για τη δωρεάν διανομή 1 δις εμβολίων έως τα τέλη του 2022 στις φτωχότερες χώρες, έκανε λόγο για μια καλή απόφαση, η οποία όμως υπολείπεται των αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, χρειάζονται «περισσότερα εμβόλια και πιο γρήγορα», καθώς «ο ιός κινείται ταχύτερα από την παγκόσμια διανομή των εμβολίων», με τον επικεφαλής Tedros Adhanom Ghebreyesus να σημειώνει πως περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν την ημέρα και πως χρειάζονται εμβόλια τώρα και όχι μετά από έναν χρόνο.
Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, υπάρχει ανάγκη για 11 δις δόσεις εμβολίων, προκειμένου να καταστεί εφικτό να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή, ο Boris Johnson ανακοίνωσε πως το lockdown στην Αγγλία παρατείνεται έως τις 19 Ιουλίου λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης του ιού για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος, γεγονός που προκαλεί τριγμούς στον τουρισμό στην Ευρώπη και όχι μόνο, ενώ στις ΗΠΑ οι νεκροί προσεγγίζουν τους 600.000, «σπάζοντας» ένα ακόμα τραγικό ορόσημο.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 176.403.368 και οι νεκροί 3.814.946
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.480.811 κρούσματα και 600.159 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.570.881 και τρίτη σε νεκρούς με 377.031
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 488.228 και τρίτη σε κρούσματα με 17.452.612
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.806.247
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.342.028 και έκτη η Ρωσία με 5.176.051
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.596.987
kjhkjhjkh.JPG
Παράταση lockdown έως τις 19/7 στην Αγγλία

Την παράταση του lockdown έως τις 19 Ιουλίου στην Αγγλία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson.
Η κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης του ιού, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στη Μεγάλη Βρετανία και η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 15% την τελευταία εβδομάδα, είναι η κύρια αιτία που ανέστειλε το πλήρες άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στην Αγγλία για τις 21 Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Η ινδική παράλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται έως και 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική παράλλαξη του ιού, έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι δεν αποκλείουν και το σενάριο ενός νέου, τρίτου κύματος της επιδημίας.
Σημειώνεται πως η εν λόγω παράλλαξη αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη Μεγάλη Βρετανία.
Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές χαρακτηρίζουν «ενθαρρυντικό» το ότι η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από μια αύξηση των νοσηλειών στα ίδια ποσοστά.

64636534634664634634.JPG
 
Ισραήλ: Τέλος στη μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους από 15 Ιουνίου

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι από τις 15 Ιουνίου παύει η υποχρέωση όλων να φορούν μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ένα από τα τελευταία μέτρα που είχε παραμείνει σε ισχύ στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.
«Η υποχρέωση χρήσης μάσκας τερματίζεται από την Τρίτη, 15 Ιουνίου» ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Στις αρχές Ιουνίου το Ισραήλ χαλάρωσε τους περιορισμούς για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά διατήρησε τα δρακόντεια μέτρα για τους επισκέπτες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό: η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή για επιτακτικές οικογενειακές ανάγκες και όλοι θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών, εκτός και αν έχουν αρνητικό τεστ που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ανοσία.
Στα τέλη Δεκεμβρίου το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία ανοσοποίησης, χάρη σε μια συμφωνία που σύναψε με την εταιρεία Pfizer, η οποία παρέδωσε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε αντάλλαγμα για τα δεδομένα που θα λάμβανε από τις ισραηλινές αρχές για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού.
Το Ισραήλ διαθέτει ψηφιοποιημένες βάσεις με τα ιατρικά δεδομένα του πληθυσμού του.
Πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι (το 55% του πληθυσμού) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Από την αρχή της πανδημίας μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό περισσότεροι από 839.000 άνθρωποι και 6.428 πέθαναν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόνο τρία κρούσματα.
Συνολικά, σήμερα, οι ασθενείς ανέρχονται σε 205 και από αυτούς οι 53 νοσηλεύονται.
53242525235235235235235353.JPG

Ursula von der Leyen: Ξεπεράσαμε τους 300 εκατ. εμβολιασμούς στην ΕΕ

Τη θέση πως έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 300 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην ΕΕ διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων έως τον Ιούλιο.
«Έχουμε περάσει τα 300 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ.
Κάθε μέρα πλησιάζουμε τον στόχο μας: να παραδώσουμε αρκετές δόσεις ώστε τον επόμενο μήνα να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων στην ΕΕ» ανέφερε σε μήνυμα της στο twitter η επικεφαλής της Κομισιόν.

ΠΟΥ: Ταχύτερα η covid από τα εμβόλια

Σαφή προειδοποίηση ότι η covid κινείται ταχύτερα από την παγκόσμια διανομή εμβολίων απηύθυνε ο ΠΟΥ, ο οποίος απέδωσε την αύξηση των νέων κρουσμάτων αποδίδεται στην άνοδο του ρυθμού της μετάδοσης των νέων μεταλλάξεων όπως η Alpha και η Delta, οι οποίες έχουν αποδειχθεί πιο μεταδοτικές.
«Αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί για άτομα που δεν προστατεύονται, και αποτελούν ο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής της ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του ιού συνεχίζει να μειώνεται παγκοσμίως, ο αριθμός των θανάτων δεν μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό.
Περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από το Covid σε όλο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε για διάστημα επτά εβδομάδων, η μεγαλύτερη υποχώρηση της πανδημίας από την αρχή της.
Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν αυτήν την εβδομάδα εξακολουθεί να είναι παρόμοιος με αυτούς που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ιταλία: «Ναι» στη δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA μετά από AstraZeneca

Ύστερα από τον θάνατο της 18χρονης που έπαθε θρόμβωση εφόσον εμβολιάστηκε με AstraZeneca, ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων (AIFA) ενέκρινε τον μικτό εμβολιασμό για άτομα που ήδη έλαβαν την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου.
Ουσιαστικά, επιτρέπεται η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης με εμβόλιο mRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna.
Η απόφαση αυτή ήρθε λίγες μέρες αφού η Τεχνική Επιστημονική Επιτροπή (CTS) τοποθετήθηκε για τη χορήγηση των εμβολίων AstraZeneca μόνο για άτομα άνω των 60 ετών.
Έτσι η Επιτροπή συνέστησε τη χρήση του λεγόμενου «ετερόλογου εμβολιασμού» (αποκαλούμενο και ως mix and match στην Αγγλική γλώσσα) για άτομα κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, μεταδίδει η ΕΡΤ.
Η απόφαση αυτή για μικτό εμβολιασμό φαίνεται πως θα επηρεάσει την σχετική καμπάνια στην Ιταλία η οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια καθυστέρηση.
Η νέα στρατηγική χρειάζεται νέα εμβόλια τύπου mRNA και θα χρειαστούν νέες παραγγελίες.
Σε αυτό το σημείο ο Στρατηγός Φιλιουόλο, ο επίτροπος για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δηλώνει καθησυχαστικός και πεπεισμένος πως η κάλυψη των εμβολιαστικών στόχων είναι εφικτή.
Ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας Καμπανίας De Luca ανακοίνωσε πως απαγορεύει την χορήγηση των εμβολίων Johnson & Johnson και AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών στην περιφέρειά του. Ο Κυβερνήτης δικαιολόγησε αυτή του την απόφαση εφόσον υπάρχει ανεξαρτησία επιλογής από πλευράς των περιφερειών σχετικά με την απόφαση της ανάμειξης διαφορετικών εμβολίων (ιικού φορτίου και mRNA) αφού «η θέση του Υπουργείου (Υγείας) δεν είναι σαφώς καθορισμένη και δεσμευτική».
Επίσης, σήμερα Τρίτη, η Ένωση Οικογενειακών Ιατρών της Ιταλίας, μέσω του Εθνικού της Γραμματέα κ. Silvestro Scotti, μιλώντας στο πρακτορείο Adnkronos, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου αναμένεται η χορήγηση περίπου του 90% των δόσεων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Scotti διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις «ασαφείς ενδείξεις» του φορέα.
Στο σημείο της ασάφειας και γενικότερα των “σφαλμάτων στην επικοινωνία” της εμβολιαστικής καμπάνιας εκφράστηκε πριν από λίγο και ο Υγειονομικός Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Spallanzani της Ρώμης, κ. Francesco Vaia, παρευρισκόμενος στην Ένωση Ξένου Τύπου της πρωτεύουσας.
Ο κ. Vaia τόνισε πως «όλα τα εμβόλια (κατά του κορονοϊού) είναι καλά για την πρόληψη της σοβαρής ασθένειας, της νοσηλείας και της εντατικής θεραπείας, όπως όλα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες» και πως «είναι λάθος να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό».
Τέλος, ο Καθηγητής υπογράμμισε πως «ο κίνδυνος θρόμβωσης ήταν ήδη γνωστός σε γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης, αλλά αυτός δεν ήταν και ο σωστός λόγος να σταματήσουμε τα εμβόλια».

Κυριακίδου: Τα εμβόλια λειτουργούν, προστατεύουν και ρίχνουν τον αριθμό των μολύνσεων

Την δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό έχει κάνει πάνω από το 42% των Ευρωπαίων, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των αρμόδιων Υπουργών, στο Λουξεμβούργο.
«25.000.000 εμβολιασμοί λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και περιμένουμε να συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός» σημείωσε η κ. Κυριακίδου και επισήμανε ότι «βλέπουμε τα αποτελέσματα των εκστρατειών των μαζικών εμβολιασμών».
Την ίδια στιγμή, η Επίτροπος συμπληρώνει ότι «τα εμβόλια λειτουργούν, τα εμβόλια προστατεύουν και τα εμβόλια ρίχνουν τον αριθμό των μολύνσεων ακόμη και με την παρουσία νέων παραλλαγών» υπογραμμίζοντας ότι «είναι το πιο σημαντικό μας όπλο κατά του κορωνοϊού».
Πρόσθεσε ότι: «Πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις εξαπλώνονται κι αυτή είναι μία απειλή που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη»
Επίσης σημειώνει ότι «είναι κρίσιμο όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν και να εμβολιαστούν πλήρως το συντομότερο δυνατόν».
«Αυτή η κρίση είναι μία ευκαιρία να χτίσουμε μια ισχυρότερη ΕΕ, μία ΕΕ για την υγεία» κατέληξε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ.

Μελέτη: Βαρύ και χρόνιο το «αποτύπωμα» της Covid

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί έχουν αναζητήσει ιατρική φροντίδα για προβλήματα υγείας μετά από μόλυνση Covid, τα οποία δεν είχαν διαγνωστεί πριν να προσβληθούν από τον ιό, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη σε ό,τι αφορά τα μακροχρόνια συμπτώματα ασθενών με κορωνοϊό.
Η μελέτη, η οποία εξέτασε το ιστορικό υγειονομικής ασφάλειας περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ που μολύνθηκαν το περασμένο έτος από τον κορωνοϊό, διαπίστωσε ότι έναν ή περισσότερους μήνες μετά τη μόλυνση, περίπου το ένα τέταρτο – δηλαδή το 23% – αναζήτησαν ιατρική φροντίδα για νέα ιατρικά προβλήματα.
Ανάμεσά τους βρίσκονται άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.
Τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσίαζαν ήταν: πόνος, νευρικός και μυϊκός, δυσκολίες στην αναπνοή, υψηλή χοληστερίνη, δυσφορία και κόπωση καθώς και υψηλή πίεση.
Επιπλέον, εμφάνιζαν και γαστρεντερικές διαταραχές, ημικρανίες, δερματικά προβλήματα, καρδιακές ανωμαλίες, διαταραχές στον ύπνο καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη.
Τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται μετά από μόλυνση Covid ήταν συχνά ακόμη και ανάμεσα σε άτομα που δεν νόσησαν αφού προσβλήθηκαν από τον ιό, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ειδικότερα, ενώ οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid αντιμετώπισαν στη συνέχεια ιατρικά προβλήματα, το ίδιο ίσχυσε και για το 27% εκείνων που είχαν ελαφρά η μέτρια συμπτώματα καθώς και για το 19% εκείνων που ανέφεραν πως ήταν ασυμπτωματικοί.
«Αυτό που μας προκαλεί έκπληξη είναι το μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικών ασθενών οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία της μακράς Covid», αναφέρει ο Robin Gelbert, πρόεδρος της FAIR Health, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που διεξήγαγε τη μελέτη που βασίζεται, όπως λέει, στη μεγαλύτερη βάση δεδομένων υγειονομικής ασφάλισης στις ΗΠΑ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης