Η αύξηση των τιμών των κατοικιών βρίσκεται ήδη σε ισχυρή δυναμική
Η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Σουηδία κατατάσσονται ως οι υψηλότερα αποτιμημένες αγορές κατοικιών στον κόσμο, με βάση τους βασικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται στον πίνακα ελέγχου του Bloomberg Economics.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης στην κορυφή της κατάταξης κινδύνου, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη 20αδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Πρόβλημα φούσκας
«Ένα κοκτέιλ καταλυτών στέλνει τιμές κατοικιών σε πρωτοφανή επίπεδα παγκοσμίως», αναφέρει ο οικονομολόγος Niraj Shah στην έκθεση.
«Τα χαμηλά επιτόκια, η απαράμιλλη δημοσιονομική ώθηση, οι αποταμιεύσεις λόγω lockdown που είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν, το περιορισμένο απόθεμα κατοικιών και οι προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία συμβάλλουν σε αυτές τις φούσκες», πρόσθεσε.
Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Οι εργαζόμενοι που μένουν στο σπίτι χρειάζονται περισσότερο χώρο και τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρονται από ορισμένες κυβερνήσεις σε αγοραστές ακινήτων αυξάνουν επίσης ζήτηση, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο πίνακας ελέγχου του Bloomberg Economics συγκεντρώνει πέντε δείκτες για την εκτίμηση της «κατάταξης φούσκας» μιας χώρας, με υψηλότερη ένδειξη που δείχνει μεγαλύτερο κίνδυνο διόρθωσης.
Μεταξύ των δεικτών, οι δείκτες τιμής προς ενοικίαση και τιμής προς εισόδημα συμβάλλουν στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας των τιμών.
Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι η αύξηση των τιμών των κατοικιών βρίσκεται ήδη σε ισχυρή δυναμική.
Για πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, οι δείκτες τιμών είναι υψηλότεροι από ό, τι ήταν πριν από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg Economics.
Κατάταξη στις… φούσκες
Ακόμα και όταν βελτιώνονται οι μετρήσεις κινδύνου, με τα επιτόκια να είναι ακόμη χαμηλά, τα πρότυπα δανεισμού γενικά υψηλότερα από ό, τι στο παρελθόν και οι πολιτικές μακροπροληπτικής εποπτείας σε ισχύ, η αιτία για ένα σφάλμα δεν είναι προφανής, σύμφωνα με την ανάλυση.
Αν και οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν ότι μπορεί οι πολιτικές να σταθεροποιήσουν την αγορά και να αποτρέψουν την κατάρρευση, ωστόσο, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν υπάρχει μια συγχρονισμένη έκρηξη των τιμών των κατοικιών - όπως συμβαίνει στον τρέχοντα κύκλο, σύμφωνα με τον Shah.
«Όταν το κόστος δανεισμού αρχίσει να αυξάνεται, οι αγορές ακινήτων - και τα ευρύτερα μέτρα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - θα αντιμετωπίσουν μια κρίσιμη δοκιμασία», έγραψε ο Shah.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών