Απώλειες στη Wall, «βαρίδι» και οι δηλώσεις Bullard
Σε αυτο το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε με πτώση -1,58% στις 33.290,08 μονάδες.
Ο ευρύτερος S&P 500 τερμάτισε με απώλειες -1,31% στις 4.166,45 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση- 0,92% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 14.030,38 μονάδες.
Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones οδεύει για συνολικές απώλειες 1,9%, στη δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση. Ο τεχνολογικός Nasdaq οδεύει για κέρδη 0,7% στην εβδομάδα, στην πέμπτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου, ενώ ο S&P 500 χάνει 0,6% στην εβδομάδα.
Η αγορά συνεχίζει να κινείται στο κλίμα που διαμόρφωσαν οι ανακοινώσεις της Fed.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας αναθεώρησαν ανοδικά στις προβλέψεις τους την πορεία του πληθωρισμού και έφεραν νωρίτερα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κάνοντας λόγο για δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023.
Ταυτόχρονα, συζήτησαν και την σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων της κεντρικής τράπεζας που σήμερα φτάνει τα 120 δισ. δολ. το μήνα.
Την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης από την Fed προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της St. Louis Federal, Jim Bullard, ο οποίος μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια της -που σήμερα είναι στο ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25%- ακόμα και από τα τέλη του 2022.
Μιλώντας στο CNBC, ο Bullard ανέφερε πως «η ανάκαμψη της οικονομίας είναι σημαντικά ταχύτερη από αυτό που περιμέναμε για το 2021, άρα είναι φυσιολογικό να είμαστε συντηρητικοί στη νομισματική μας πολιτική».
Ακόμα, ο ίδιος σχολίασε ο διοικητής της Fed, Jerome Powell, με την ομιλία του την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 ξεκίνησε τη συζήτηση για το πότε θα αρχίσει ο περιορισμός των υποστηρικτικών μέτρων (tappering) της τράπεζας, ενώ σχετικά με τον πληθωρισμό, ο ίδιος ανέφερε πως «υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού» στην αμερικανική οικονομία.
«Νομίζω ότι είναι φυσικό να αναλάβουμε μεγαλύτερη δράση προκειμένου να περιορίσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις», σημείωσε.
Για το 2021, η επιτροπή αύξησε τις προσδοκίες της για τον βασικό πληθωρισμό, όπως καταγράφεται από τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που ανήλθε σε 3% από την εκτίμηση του Μαρτίου για 2,2%.
Έφερε επίσης τη μέση εκτίμησή του για τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε έως και 3,4%, με άνοδο 1% υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προηγούμενες προβλέψεις.
Σημειώνεται ότι οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα την ταυτόχρονη λήξη σε ένα ευρύ φάσμα παράγωγων συμβολαίων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας.
Πρόκειται για το λεγόμενο
quadruple witching, ήτοι την ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές που συχνά οδηγεί σε αυξημένη μεταβλητότητα.
Σύμφωνα με την Goldman Derivatives Research Group η σημερινή λήξη θα μπορούσε να είναι σημαντική για μετοχές με μεγάλο ανοιχτό ενδιαφέρον στις επιλογές at-the-money (ATM).
Οι διαμορφωτές της αγοράς θα αντισταθμίσουν τα ασυνήθιστα μεγάλα χαρτοφυλάκια επιλογών τους.
Αυτή η ροή είναι πιθανό να μειώσει την αστάθεια σε ορισμένους τίτλους, αλλά και να επιδεινώνει τις κινήσεις των τιμών των μετοχών σε άλλα.
Και σύμφωνα με την Goldman, τα ονόματα που πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές περιλαμβάνουν τις HLT, VLO, IBM, GM, GOOGL και CRM.
Σε μεγάλες εκπνοές, οι traders στα option παρακολουθούν καταστάσεις όπου ένα μεγάλο ποσό ανοιχτού ενδιαφέροντος πρόκειται να λήξει.
Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ένα σημαντικό ποσό με χρήματα (τιμές προειδοποίησης στην ή πολύ κοντά στην τρέχουσα τιμή της μετοχής), η δραστηριότητα αντιστάθμισης Δέλτα μπορεί να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση των υποκείμενων μετοχών εκείνη την ημέρα.
Στις επιμέρους μετοχές άνοδο άνω του 2% καταγράφουν οι Nvidia και Adobe, με την τελευταία να ανακοινώνει κέρδη και έσοδα καλύτερα του αναμενόμενου..
Πτωτικά κινούνται οι μετοχές της Chevron -1,78% και της Walgreens Boots -1,79%,, ενώ απώλειες άνω του -2% καταγράφει η JPMorgan Chase.
Πιέσεις για Intel -2,77% και Goldman Sachs -2,45%.
Ισχυρή πτώση στις τιμές εμπορευμάτων λόγω... Κίνας
Σημαντική υποχώρηση σημειώθηκε στις τιμές εμπορευμάτων την Πέμπτη 17/6 που οδηγεί σε πτώση τον κλάδο πρώτων υλών και παράλληλα ασκεί ελεγχόμενες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι τιμές των εμπορευμάτων κατέγραψαν ισχυρή πτώση, μειώνοντας τα κέρδη μηνών καθώς η Κίνα λαμβάνει νέα μέτρα αντιμονοπωλιακής πολιτικής και το δολάριο των ΗΠΑ ενισχύεται.
Η πτώση των εμπορευμάτων ήταν ευρέως διαδεδομένη, με τις προθεσμιακές τιμές για το παλλάδιο και την πλατίνα να πέφτουν περισσότερο από 11% και 7%, αντίστοιχα, μαζί με μειώσεις σχεδόν 6% για το καλαμπόκι και 4,8% σε όσα συνδέονται με τον χαλκό . Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν επίσης περισσότερο από 1%.
Η κίνηση της Πέμπτης συνέχισε μια πτώση που ξεκίνησε νωρίτερα από την αρχή της εβδομάδας, με αφορμή τις ενέργειες των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών.
Επιπλέον, η Art Cashin της UBS δήλωσε στο CNBC ότι η κινεζική κυβέρνηση που σφίγγει τις νομισματικές και φορολογικές πολιτικές της θα μπορούσε να δημιουργήσει περιατέρω πίεση πωλήσεων στα εμπορεύματα.
Ελπίδες από νέα θεραπεία κατά της covid – Στο 1 δις οι εμβολιασμοί στην Κίνα, χάος στη Μόσχα
Ελπίδες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέσω του συνδυασμού δύο φαρμάκων που φαίνεται να φρενάρει σε ποσοστό 99,5% την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη στιγμή που στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Biden αποφάσισε να αποδεσμεύσει το ποσό των 3,2 δισ. δολαρίων για την επιτάχυνση προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανάπτυξη αντιικών χαπιών.
Πάντως, οι ειδικοί τόσο από τη Μεγάλη Βρετανία όσο και από τις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσει κανείς για θεραπευτικά σχήματα, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή το μόνο διαθέσιμο όπλο κατά του κορωνοϊού είναι τα εμβόλια.
Στην Αγγλία από σήμερα 18/6 προχωρούν στον εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 18 ετών με στόχο εντός του επόμενου μήνα να έχει εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας, ενώ στην Κίνα οι αρχές προχωρούν ολοταχώς προς το μοναδικό ορόσημο του να έχουν χορηγήσει 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων, στόχος που εκτιμάται πως θα έχει επιτευχθεί εντός του Σαββατοκύριακου.
Εν τω μεταξύ, χάος επικρατεί στη Μόσχα, η οποία καταγραφεί σωρεία κρουσμάτων – τα περισσότερα από την έναρξη της πανδημίας – γεγονός που αποδίδεται στην επικράτηση της ινδικής παράλλαξης.
Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνοντας τις απώλειες τους καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να χωνεύουν την πρόσφατη αλλαγή στάσης της αμερικανικής Fed όσον αφορά τα επιτόκια και τον πληθωρισμό και ενώ τα μάκρο που ανακοινώθηκαν από Βρετανία και Γερμανία δεν βοήθησαν το κλίμα.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,58% στις 452,05 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο και τον κλάδο ενέργειας να ηγούνται των απωλειών, καταγράφοντας ζημιες περίπου στο 3%.
Στα επιμέρουςταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 1,78% στις 15.448,04 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,46% στις 6.569,16 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,90% στις 7.017,47 μονάδες.
Η παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα εξαιτίας του κορωνοϊού, σημαίνει ότι η ανάγκη της νομισματικής και δημοσιονομικής επέκτασης παραμένει επιτακτική δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021.
Ο Draghi, μιλώντας σε οικονομικό forum στη Βαρκελώνη, τόνισε πως στόχος θα πρέπει να είναι η επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας «τουλάχιστον» στην πορεία στην οποία βρισκόταν πριν την πανδημία.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας υψηλότερα των προσδοκιών κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Μάιο του 2021, καθώς σημείωσαν αύξηση 7,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Συγκριτικά με τον Απρίλιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,5%.
Ισχυρή ήταν η άνοδος των τιμών ενέργειας, καθώς αυξήθηκαν κατά 14,9%, ενώ οι τιμές κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν 1,2% σε ετήσια βάση.
Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν σχεδόν στο μισό το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική Οµοσπονδία Τροφίµων και Ποτών (FDF).
Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας έδειξαν ότι οι πωλήσεις προς την Ε.Ε. υποχώρησαν κατά 47%, όπως μεταδίδει το BBC.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αλλαγές που έχουν γίνει στις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. ενώ και η πανδημία αποτελεί έναν παράγοντα.
Η κυβέρνηση έχει αναφέρει πάντως ότι είναι ακόμα "πολύ νωρίς για να αντλήσουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα" για τον αντίκτυπο του Brexit σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας η Tesco, η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία λιανικής, ανακοίνωσε κατακόρυφη επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο στο α΄ τρίμηνο 2021, αποτυπώνοντας μια δύσκολη σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown.
Ο όμιλος τόνισε πως οι συγκρίσιμες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός καυσίμων και ΦΠΑ, αυξήθηκαν 0,5% στις 13 εβδομάδες μέχρι τις 29 Μαΐου -υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για πτώση 1%, αλλά χαμηλότερα από την αύξηση 8,8% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Η Tesco, με ποσοστό της αγοράς 27%, διατήρησε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης 2021-2022.
«Ενώ οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν αβέβαιες, είμαι ικανοποιημένος με την ισχυρή έναρξη που έχουμε κάνει στο έτος και συνεχίζουμε να είμαστε ενθουσιασμένοι για τις πολλές ευκαιρίες που έχουμε για να δημιουργήσουμε αξία μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Ken Murphy.
H Tesco αναμένει ότι τα λειτουργικά κέρδη στο σύνολο της χρήσης για τη χρήση 2021-2022 θα είναι σε αντίστοιχο ποσό με το 2019-2020.
Μικτή εικόνα στην Ασία, τα βλέμματα στις ανακοινώσεις της BOJ
Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν το τελευταίο μήνυμα της Fed για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023.
Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στην Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) η οποία κράτησε αμετάβλητη την πολιτική της και ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα, η BOJ διατήρησε το τεράστιο πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και παρέτεινε την προθεσμία για τις αγορές χρεογράφων και τα δανειακά προγράμματα που δρομολόγησε το προηγούμενο έτος για να διοχετεύσει κεφάλαια σε επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την πανδημία.
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι περιμένει να ξεκινήσει το πρόγραμμα της για την κλιματική αλλαγή μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα δημοσιεύσει ένα προκαταρκτικό σχέδιο στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο.
«Τα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να έχουν εξαιρετικά μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, τις τιμές και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει η BOJ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να διαθέσει κεφάλαια σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα που αυξάνουν τα δάνεια και τις επενδύσεις σε δραστηριότητας που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε απώλειες -0,2% στις 28.964,08 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο +0,7%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai κινήθηκε με μικρές απώλειες -0,1%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο +0,2%, ενώ στην Αυστραλία S&P/ASX 200 κατέγραψε κέρδη +0,1%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών