Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κινεζικός πειρασμός του Victor Orban

Ο κινεζικός πειρασμός του Victor Orban
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την πρότασή του να ανοίξει στη Βουδαπέστη παράρτημα του κινεζικού πανεπιστημίου του Φουντάν

Είναι μια μορφή οπισθοχώρησης, αν και είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για εγκατάλειψη.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την πρότασή του να ανοίξει στη Βουδαπέστη παράρτημα του κινεζικού πανεπιστημίου του Φουντάν.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde τους τελευταίους μήνες, το σχέδιο αυτό είχε γίνει σύμβολο της προσέγγισης της Ουγγαρίας με το Πεκίνο, μαζί με την απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια Sinopharm, παρά την απουσία έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και να κατασκευαστεί με κινεζική χρηματοδότηση μια σιδηροδρομική γραμμή προς τη Σερβία.
Με αφορμή την κρίση που προκάλεσε η Covid-19, ο μαγυάρος ηγέτης έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον της Δύσης, στην οποία η Ουγγαρία αρνείται να συμμετάσχει, προτιμώντας την «Ανατολή», η οποία αποτελείται από όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, και κυρίως το ρωσικό, το κινεζικό και το τουρκικό.
Ο Victor Orban έστρωσε επίσης το κόκκινο χαλί στο Πεκίνο αρνούμενος επανειλημμένα να συνταχθεί στις Βρυξέλλες με τις ευρωπαϊκές θέσεις για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ ή στη Σιντζιάνγκ.
«Χρειαζόμαστε συνεργασία, όχι μποϊκοτάζ, κυρώσεις, κηρύγματα και μαθήματα», δήλωσε σε μια από τις τελευταίες ανακοινώσεις του με τις οποίες υπερασπίζεται το δικαίωμά του στο βέτο.
Αυτή η «αδέσμευτη» τοποθέτηση ικανοποιεί ένα μέρος της ουγγρικής κοινής γνώμης, που είναι πεισμένη για τη μοναδικότητα της χώρας στην Ευρώπη, όπως φαίνεται και από την τόσο πρωτότυπη γλώσσα που μιλάει.
Μια δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι οι μισοί Ούγγροι διάκεινται πού θετικά απέναντι στο Πεκίνο, αδιαφορώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στα φιλοκυβερνητικά μέσα, οι σχολιαστές δεν διστάζουν, με αφορμή την υπόθεση του πανεπιστημίου του Φουντάν, να χαρακτηρίσουν το αγγλόφωνο πανεπιστήμιο της κεντρικής Ευρώπης, που αναγκάστηκε να κλείσει τις πόρτες του ύστερα από πίεση του Πεκίνου, «δίκτυο κατασκόπων του Sorow».
Το Fudan Hungary University έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2024 στα νότια της ουγγρικής πρωτεύουσας και να φιλοξενεί ως 6.000 φοιτητές και 500 καθηγητές.
Εάν το σχέδιο αυτό ευοδωθεί, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο κινεζικό πανεπιστήμιο που θα εγκατασταθεί στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ερευνητικό ιστότοπο Direkt36, το κόστος θα φτάσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, από τα οποία το 1,3 δισεκατομμύριο θα καλυφθεί με ένα δάνειο από την Κίνα.
Σε αντάλλαγμα, το Πεκίνο δέχεται να εργαστούν για το σχέδιο μόνο κινεζικές εταιρείες και αποκλειστικά εργάτες που θα έρθουν από την Κίνα.
Οι όροι αυτοί προκάλεσαν τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον δήμαρχο της Βουδαπέστης G. Karaksoni, ο οποίος κατήγγειλε τη «χρησιμοποίηση των χρημάτων των ούγγρων φορολογουμένων για μια επένδυση που δεν θα αποφέρει κανένα όφελος στην Ουγγαρία».
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο δήμαρχος έδωσε σε όλους τους δρόμους γύρω από το μελλοντικό εργοτάξιο ονόματα που ξέρει ότι εκνευρίζουν το Πεκίνο, όπως «Δαλάι Λάμα» ή «ελεύθερο Χονγκ Κονγκ».
Το Πεκίνο κατήγγειλε την προσπάθεια «ορισμένων Ούγγρων πολιτικών να υπονομεύσουν τη σινο-ουγγρική συνεργασία», αλλά ο Karaksoni στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Βουδαπέστης αντιτίθενται στο σχέδιο.
Ο Orban αποφάσισε έτσι να μην πάρει το ρίσκο και ανακοίνωσε την οργάνωση τοπικού δημοψηφίσματος στη Βουδαπέστη, το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί όμως πριν από το 2023.
Και φυσικά δεν καταθέτει τα όπλα. «Δεν φοβόμαστε τους κομμουνιστές, τους έχουμε ήδη νικήσει μια φορά», είπε, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση.
«Η Κίνα ξεκινά όλες τις διεθνείς συνόδους διαβεβαιώνοντάς μας ότι δεν θέλει να μας αναγκάσει να ακολουθήσουμε την ιδεολογία της».
Η Δύση, αντιθέτως, «δίνει συνεχώς μαθήματα».
Για τον E. Macron, η ορμπανική λογική θα μπορούσε να αποτελεί ένα επιχείρημα για την προσφιλή του «ευρωπαϊκή κυριαρχία» που θα είναι ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το σχέδιο του πανεπιστημίου του Φουντάν, όμως, δείχνει ότι η Ουγγαρία δεν έχει την πρόθεση να χτίσει μια ισχυρή και δημοκρατική ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση, παρά μόνο να υποταχθεί σε αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να υπονομεύσουν την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης