Μια εβδομάδα περιθώριο προκειμένου είτε να παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα είτε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές έχει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Stefan Lofven η κυβέρνηση του οποίου καταψηφίστηκε κατά τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη σουηδική Βουλή.
Συγκεκριμένα, 181 βουλευτές (επί συνόλου 349) καταψήφισαν την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Stefan Lofven, πυροδοτώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Σουηδία και μια ακόμα πολιτική κρίση.
Πλέον ο Lofven πρέπει είτε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Τη διαδικασία της πρότασης μομφής κίνησαν οι «Σουηδοί Δημοκράτες» δράττοντας της ευκαιρίας της άρσης στήριξης του κυβερνητικού εταίρου, του «Αριστερού Κόμματος» στην πολιτική της κεντροαριστερής κυβέρνησης σχετικά με το νέο σύστημα καθορισμού των ενοικίων.
Ο Lofven είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Σουηδίας που πέφτει κατόπιν πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης.
Οι τιμές των ενοικίων πυροδότησαν την πολιτική κρίση
Το πολιτικό ζήτημα προέκυψε σχετικά με το ζήτημα του πλαισίου των κανονισμών που πρέπει να διέπει το σύστημα διαμόρφωσης των τιμών των ενοικίων.
Τα κόμματα της κεντροδεξιάς επιθυμούσαν τη χαλάρωση των κανονισμών, έτσι ώστε οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς να καθορίζουν το ύψος των ενοικίων ειδικά για τα νεόδμητα σπίτια.
Αντιθέτως ο Lofven πρότεινε η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου να προέλθει μέσα από το διάλογο και τη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών της στεγαστικής αγοράς.
Παρόλο αυτά το κόμμα της Αριστεράς απέρριψε την πρόταση του Lofven και απέσυρε τη στήριξη του.
«Δεν είναι το Κόμμα της Αριστεράς που «άφησε» τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.
Είναι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που εγκατέλειψε το Κόμμα της Αριστεράς και το σουηδικό λαό» υποστήριξε η Nooshi Dadgostar, ηγέτης του αριστερού κόμματος.
Άγνωστη η επόμενη ημέρα
Πάντως και εφόσον, ο Lofven υποβάλλει την παραίτηση του, είναι άγνωστο ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο πρόεδρος της Βουλής θα αρχίσει διαβουλεύσεις με τα κόμματα προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορεί η παρούσα Βουλή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε η λύση των πρόωρων εκλογών θα είναι μονόδρομος.
Ωστόσο, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα μπλοκ της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς λαμβάνουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά, συνεπώς μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να μην φέρει κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως Nooshi Dadgostar υποστήριξε πως ουδέποτε θα συνέδραμε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μια «κεντροδεξιά εθνικιστική κυβέρνηση».
Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία έως το Σεπτέμβριο του 2022, όταν και είναι προγραμματισμένες οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών