Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τεντωμένο σκοινί η Ιαπωνία μετά το υψηλό 15ετίας του γιεν

Σε τεντωμένο σκοινί η Ιαπωνία μετά το υψηλό 15ετίας του γιεν
Εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας γιεν δολαρίου μετά και το υψηλό 15 ετών που έφτασε χτες το ιαπωνικό νόμισμα, με την ιαπωνική κυβέρνηση να αυξάνει τις προειδοποιήσεις για επέμβαση υπό τις ανησυχίες των επιπτώσεων στην οικονομία της.
Το ιαπωνικό νόμισμα βρέθηκε χτές στα 83,34 γιεν/δολάριο, γεγονός που έχει αρχίσει να επιδρά και στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την ασθενική ανάπτυξη, σε ένα περιβάλον μάλιστα εσωτερικών αποπληθωριστικών πιέσεων. Οι μέχρι τώρα λεκτικές παρεμβάσει της κυβέρνησης και της Bank of Japan αποδείχθηκαν ότι είχαν ελάχιστη παρεμβατική ικανότητα, γεγονός που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της χώρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα μέτρα παρέμβασης ώστε να μην πλήξει εμπορικούς εταίρους της. Οι μέχρι τώρα εξαγγελίες δεν έχουν βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας, ωστόσο η Ιαπωνία, όπως έχει τονιστεί και από την ίδια την κυβέρνηση δεν μπορεί να δράσει μονομερώς παρεμβαίνοντας, αλλά θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τους εταίρους της και με τις αγορές. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι αναλυτές της Standard Chartered, οι οποίοι θεωρούν ότι η Ιαπωνία εξαρτάται και από αυτό που θέλουν και οι άλλες χώρες της ομάδας του G7.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας φέρεται να εξετάζει πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς σε πωλήσεις γεν αν συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις που ωθούν υψηλότερα το ιαπωνικό νόμισμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη της χώρας. Ο ΥΠΟΙΚ της χώρας Y. Noda εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης