Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Επιτροπή παρουσίασε το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία 2021-2027

Η Επιτροπή παρουσίασε το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία 2021-2027
Η πανδημία COVID-19 έχει δείξει πόσο σημαντική είναι η υγεία και η ασφάλεια για την προστασία της υγείας
Σχετικά Άρθρα

Το στρατηγικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία παρουσίασε η Κομισιόν.
Η πανδημία COVID-19 έχει δείξει πόσο σημαντική είναι η υγεία και η ασφάλεια για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, για τη λειτουργία της κοινωνίας και για τη λειτουργία κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή ανανεώνει τη δέσμευσή της για επικαιροποίηση των κανόνων ασφάλειας και υγείας στην εργασία υιοθετώντας το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία 2021-2027. Καθορίζει τις βασικές δράσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων τα επόμενα χρόνια.
Αυτή η νέα στρατηγική εστιάζει στη διαχείριση των αλλαγών που επέφεραν η πράσινη, ψηφιακή και δημογραφική μετάβαση καθώς και οι αλλαγές στο παραδοσιακό εργασιακό περιβάλλον όπως επίσης στη βελτίωση της πρόληψης ατυχημάτων και ασθενειών και την αύξηση της ετοιμότητας για κάθε μελλοντική κρίση.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι "ο κόσμος της εργασίας αλλάζει, καθοδηγούμενος από πράσινες, ψηφιακές και δημογραφικές μεταβάσεις".
"Χρειαζόμαστε περισσότερη δράση της ΕΕ για να κάνουμε τους χώρους εργασίας μας κατάλληλους για το μέλλον" προσέθεσε.
Τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώθηκε πρόοδος - για παράδειγμα, τα δυστυχήματα στην εργασία στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 70% από το 1994 έως το 2018 - αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα στο θέμα αυτό.
Παρά την πρόοδο αυτή, σημειώθηκαν πάνω από 3.300 δυστυχήματα και 3,1 εκατομμύρια μη θανατηφόρα ατυχήματα στην ΕΕ των 27 το 2018. Περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που έχουν σχέση με την εργασία. Το επικαιροποιημένο πλαίσιο θα βοηθήσει στην κινητοποίηση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων γύρω από κοινές προτεραιότητες για την προστασία των εργαζομένων. Οι ενέργειές του θα βοηθήσουν επίσης στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και την υποστήριξη επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έτσι ώστε να γίνουν πιο παραγωγικές, ανταγωνιστικές και βιώσιμες.
Ο Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νίκολας Σμιτ ανέφερε ότι "η αρχή 10 του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων δίνει στους εργαζόμενους το δικαίωμα σε υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους στην εργασία".
Το στρατηγικό πλαίσιο επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια:

  1. Πρόβλεψη και διαχείριση αλλαγών στον νέο κόσμο της εργασίας: Για την εξασφάλιση ασφαλούς και υγιούς χώρου εργασίας κατά τη διάρκεια των ψηφιακών, πράσινων και δημογραφικών μεταβάσεων, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την οδηγία για τους χώρους εργασίας και την οδηγία για τον εξοπλισμό οθόνης προβολής και την ενημέρωση προστατευτικών ορίων στον αμίαντο και τον μόλυβδο. Θα προετοιμάσει μια πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την ψυχική υγεία στην εργασία που θα αξιολογεί αναδυόμενα ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των εργαζομένων και θα προτείνει καθοδήγηση για δράση.
  2. Βελτίωση της πρόληψης σχετικών με την εργασία ασθενειών και ατυχημάτων: Αυτό το στρατηγικό πλαίσιο θα προωθήσει προσέγγιση για την εξάλειψη των θανάτων που σχετίζονται με την εργασία στην ΕΕ.  Η Επιτροπή θα ενημερώσει επίσης τους κανόνες της ΕΕ για τις επικίνδυνες χημικές ουσίες για την καταπολέμηση του καρκίνου, των αναπαραγωγικών και αναπνευστικών ασθενειών. 
  3. Αυξανόμενη ετοιμότητα για πιθανές μελλοντικές απειλές για την υγεία: αντλώντας διδάγματα από την τρέχουσα πανδημία, η Επιτροπή θα αναπτύξει διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και καθοδήγηση για την ταχεία ανάπτυξη, εφαρμογή και παρακολούθηση μέτρων σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις υγείας, σε στενή συνεργασία με φορείς της δημόσιας υγείας.

Οι δράσεις στο στρατηγικό πλαίσιο θα υλοποιηθούν μέσω ισχυρού κοινωνικού διαλόγου, ενισχυμένη τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής, βελτιωμένη επιβολή και παρακολούθηση των υπαρχόντων νομοθεσιών της ΕΕ, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση χρηματοδότησης για επενδύσεις στην επαγγελματική ασφάλεια και την υγεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης