Προβληματισμός στη γερμανική κυβέρνηση για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ’ και προσπάθειες για ενιαία στάση της ΕΕ και ενδεχόμενα μέτρα σε εθνικό επίπεδο
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είχαν προτείνει να καθιερωθούν για όλα τα κράτη μέλη ενιαίοι κανονισμοί για εισερχόμενους από χώρες υψηλού κινδύνου ή με υψηλή διάδοση μεταλλάξεων.
Αφορμή είναι η διεξαγωγή αγώνων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Μεγάλη Βρετανία, όπως σχολιάζεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.
Η αντίθεση του Νότου
Την αντίθεση τους με την πρόταση εξέφρασαν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Αιτία για αυτή τη στάση είναι η μεγάλη σημασία που έχει ο τουρισμός για αυτές τις χώρες.
Αποτέλεσμα της αποτυχίας της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας είναι το κάθε κράτος μέλος θα χειρίζεται το ζήτημα μόνο του.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο κυβερνητικό briefing το μεσημέρι στο Βερολίνο, ο υπουργός Horst Seehofer, δεν προγραμματίζει προς το παρόν την επιβολή συστηματικών ελέγχων στα σύνορα. Επ’ αυτού βρίσκεται όμως σε συνεχή επαφή με τα γερμανικά κρατίδια.
Κοινή προσέγγιση
Στο ίδιο briefing εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει αργότερα σε ερώτηση της Deutsche Welle, σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει μέτρα για όσους έρχονται στη Γερμανία από χώρες όπως η Ελλάδα που δεν έχουν τόσο αυστηρούς κανονισμούς για εισερχόμενους από τη Μ. Βρετανία.
Σε άλλο σημείο του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert τόνισε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες, προκειμένου να πείσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αναγκαιότητα μιας κοινής προσέγγισης σε ό,τι αφορά εισερχόμενους από χώρες με υψηλή διάδοση μεταλλάξεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επεσήμανε αυτά που είχε δηλώσει η καγκελάριος μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες: Σε συνομιλία τους ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «ευαίσθητη» σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα.
Επίσης την είχε διαβεβαιώσει ότι εισερχόμενοι στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι με παρασκευάσματα που δεν είναι αναγνωρισμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως το ρωσικό Σπούτνικ, θα υποστούν σε « επιπλέον ελέγχους και τεστ».
Αιτήματα για αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα
Στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα λόγω της αυξημένης διάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα.
Σειρά πρωθυπουργών γερμανικών κρατιδίων εισηγούνται την επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας σε εισερχόμενους από χώρες που θεωρούνται περιοχές υψηλού κινδύνου ή με υψηλό αριθμό κρουσμάτων από μεταλλάξεις - και αυτό ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Μεγάλη Βρετανία, και από το Σαββατοκύριακο η Ρωσία και η Πορτογαλία.
Ο δε πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Steffan Weil, ζητά μάλιστα για όλους, όσους έρχονται στη Γερμανία και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δύο υποχρεωτικά τεστ.
Το επιχείρημά του είναι ότι και σε χώρες με σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων θα μπορούσε να έρθει κάποιος σε επαφή με παραθεριστές που είναι μολυσμένοι με τη μετάλλαξη Δέλτα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών