Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -1% - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -1% - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού και την παράλλαξη Δέλτα
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες για την παράλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και τη ραγδαία εξάπλωσή της στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης οδεύει προς τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο για το πρώτο εξάμηνο από το 1998, αλλά ο υψηλός πληθωρισμός καθώς και η παγκόσμια εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα επιβράδυνε τα κέρδη του.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 1% στις 15.531 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,6% στις 7.042 μονάδες.
Στις 6.513 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 0,8%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1% στις 25.118 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει απώλειες 1,1% στις 8.815 μονάδες.
Ήπιες μεταβολές καταγράφουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - διαπραγματεύεται στις 16 μονάδες.

Ευρωζώνη: Στο 1,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Στο 1,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο από 2% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και διαμορφώθηκε ακριβώς στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Οι αυξήσεις των τιμών ήταν μεγαλύτερες φέτος, κυρίως λόγω εφάπαξ παραγόντων, όπως της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου, της αύξησης φορολογικών συντελεστών στη Γερμανία και του στατιστικού αντίκτυπου από την πανδημία του κορονοϊού.
Οι παράγοντες αυτοί θα συνεχίσουν να ωθούν τον πληθωρισμό υψηλότερα και πιθανόν αυτός να κορυφωθεί πάνω από το 2,5% προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν χρειάζεται να αντιδράσει στην αύξηση αυτή και συνεπώς τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι οι υψηλότερες τιμές των διεθνών εμπορευμάτων συγκαλύπτουν τις ασθενείς υποβόσκουσες τάσεις και ότι οι αυξήσεις των τιμών υπηρεσιών και διαρκών αγαθών, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους κεντρικούς τραπεζίτες, παραμένουν ασθενείς.
Πράγματι, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 0,9% τον Ιούνιο.
Οι αυξήσεις των μισθών - που αποτελούν βασική προϋπόθεση για να έχει διάρκεια η αύξηση του πληθωρισμού - είναι επίσης αναιμικές, ενώ η πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι συνήθως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων μεταβολών στις τιμές, δίνοντας έναν επιπλέον λόγο στην ΕΚΤ να αγνοήσει τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών φέτος.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί αρκετά κάτω από τον στόχο της τόσο το επόμενο έτος όσο και το 2023.

Γερμανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση της ανεργίας

Πτώση σημαντικά υψηλότερη από τις εκτιμήσεις σημείωσαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης.
Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 38.000 τον μήνα, αφού υποχώρησαν κατά ένα αναθεωρημένο ποσοστό της τάξης των 19.000 τον Μάιο.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την Wall Street Journal είχαν προβλέψει μείωση 20.000.
Το προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας ήταν 5,9% τον Ιούνιο, αμετάβλητο από τον Μάιο.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στο 6,0%.
Ο αριθμός των εγγεγραμμένων θέσεων εργασίας ανήλθε σε 693.000 τον Ιούνιο, αυξημένος κατά 123.000 σε ετήσια βάση, ανέφερε το πρακτορείο.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 0,3% στις 3.960 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με οριακή μεταβολή 0,04%, στις 28.791 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε 0,5% στις 28.855 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε άνοδο 0,5% στις 3.591 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραφε άνοδο 0,2% στις 52.668 μονάδες.
Ήπιες μεταβολές σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 72,95 δολ. το βαρέλι με οριακή μεταβολή -0,05%, ενώ η τιμή του brent καταγράφει πτώση 0,3% στα 74,07 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης