Το 34ο ρεκόρ του για το 2021 σημείωσε ο S&P 500
Σε νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του μήνα (30/6) ο S&P 500, σημειώνοντας το 34ο ρεκόρ του για το 2021, ενώ σε ανοδικό έδαφος έκλεισε και ο βιομηχανικός Dow Jones.
Με μικρές απώλειες έκλεισε ο τεχνολογικός Nasdaq μετά τα χθεσινά του υψηλά.
Σε μηνιαία βάση ο S&P 500 κέρδισε 2,2%, ο Dow σημείωσε μικρές απώλειες 0,1%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,5%
Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι δείκτες στο τρίμηνο, με τον S&P 500 να ενισχύεται 8,2%, τον Dow να κερδίζει 4,6% και τον Nasdaq να καταγράφει άνοδο 9,5%.
Από την αρχή του έτους, ο S&P 500 κερδίζει 14%, ενώ Dow και Nasdaq περίπου 12%.
Το εντυπωσιακό ράλι των δεικτών τροφοδοτεί η ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την την κρίση του κορονοϊού και η αισιοδοξία ότι η η Federal Reserve θα διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παρά την ισχυρή άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.
Η κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι θα περιμένει να δει και την αγορά εργασίας να ανακάμπτει στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 692.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, μετά την άνοδο του Μαϊού κατά 886.000 θέσεις με βάση την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση. Οι αναλυτές περίμεναν τα στοιχεία να δείξουν 550.000 θέσεις εργασίας για τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του MarketWatch.
Τα στοιχεία του Ιουνίου έδειξαν ότι η απασχόληση αυξήθηκε το περισσότερο στον κλάδο της φιλοξενίας με 332.000 θέσεις.
O δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,61% στις 34.502,51 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,13% στις 4.297,50 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,17% στις 14.503,95 μονάδες.
Οι τρεις μετοχές του Dow Jones που έχουν καταγράψει τα μεγαλύτερη κέρδη μέχρι στιγμής είναι η Goldman Sachs, η American Express και η Walgreens Boots Alliance, οι οποίες έχουν ενισχυθεί πάνω από 30%.
Η Chevron, η Microsoft και η JP Morgan έχουν κινηθεί πάνω από 20% υψηλότερα.
Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας έχουν επηρεάσει δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ η απρόβλεπτη κατάσταση του Covid-19 δεν έχει τελειώσει.
Αυτό ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett, αναγνωρίζοντας ότι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί με τρομερό τρόπο, αλλά οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες έχουν εξαιρετικά καλές επιδόσεις.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Berkshire Hathaway κατά τη διάρκεια μια συνέντευξής του στο CNBC, εκτίμησε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
«Θέλω να πω, όσον αφορά το απρόβλεπτο... ήταν πολύ απρόβλεπτο, αλλά λειτούργησε καλύτερα από τα αναμενόμενα για τους περισσότερους ανθρώπους και τις περισσότερες επιχειρήσεις.
Και απλώς, χωρίς δικό τους λάθος, αποδεκατίζει τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους».
Απειλή η παράλλαξη Δέλτα, επανέρχονται μέτρα – Νέα κύματα covid… παρά τα εμβόλια
Μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο η παράλλαξη Δέλτα να πυροδοτήσει νέα κύματα covid και εξάρσεις κρουσμάτων διατυπώνεται από πολλούς ειδικούς παγκοσμίως, τη στιγμή που ήδη γίνεται συζήτηση για την επαναφορά μέτρων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά και περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Στη Γαλλία κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο και μετά, αν και υποστηρίζουν πως δεν θα έχει την ίδια ένταση με τα προηγούμενα κυρίως χάρη στον αριθμό των εμβολιασμένων, ενώ στις ΗΠΑ ήδη γίνεται συζήτηση για την επαναφορά μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας.
Απέναντι σε αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις, τα αισιόδοξα νέα έρχονται και πάλι από τα εμβόλια, τα οποία (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και κατά της παράλλαξης Δέλτα.
Παρόλο αυτά σε πολλά σημεία του κόσμου, οι πληθυσμοί παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ρουμανία, η οποία αποφάσισε να πουλήσει περίπου 1,7 εκατομμύρια εμβόλια στη Δανία λόγω της απροθυμίας των Ρουμάνων να εμβολιαστούν.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα
Πτώση κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε πολλές χώρες αλλά και την αύξηση του πληθωρισμού, ωστόσο στο εξάμηνο οι ευρωαγορές σημειώνουν ισχυρά κέρδη άνω του 13%.
Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,77% την Τετάρτη στις 452,84 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να ηγείται των ζημιών με απώλειες 1,9%. και να ηγούνται των απωλειών.
Ωστόσο, ο δείκτης αναφοράς σημείωσε άνοδο άνω του 13% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 1,02% στις 15.531,04 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,91 στις 6.507,83 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,71% στις 7.037,47 μονάδες.
Στις επιμέρους μετοχές, η γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία MorphoSys σημείωσε βουτιά -4,6%.
Στον αντίποδα, η WM Morrison έκανε άλμα κατά 4,5%, αφού ένας κορυφαίος μέτοχος δήλωσε ότι η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clayton, Dubilier & Rice θα πρέπει να αυξήσει την προσφορά εξαγοράς για τη βρετανική εταιρεία σούπερ μάρκετ σε περίπου 9 δισ. δολάρια.
Στο 1,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο από 2% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και διαμορφώθηκε ακριβώς στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι λίγο κάτω από το 2%.
Οι αυξήσεις των τιμών ήταν μεγαλύτερες φέτος, κυρίως λόγω εφάπαξ παραγόντων, όπως της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου, της αύξησης φορολογικών συντελεστών στη Γερμανία και του στατιστικού αντίκτυπου από την πανδημία του κορψνοϊού.
Οι παράγοντες αυτοί θα συνεχίσουν να ωθούν τον πληθωρισμό υψηλότερα και πιθανόν αυτός να κορυφωθεί πάνω από το 2,5% προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν χρειάζεται να αντιδράσει στην αύξηση αυτή και συνεπώς τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι οι υψηλότερες τιμές των διεθνών εμπορευμάτων συγκαλύπτουν τις ασθενείς υποβόσκουσες τάσεις και ότι οι αυξήσεις των τιμών υπηρεσιών και διαρκών αγαθών, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους κεντρικούς τραπεζίτες, παραμένουν ασθενείς.
Πράγματι, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 0,9% τον Ιούνιο.
Οι αυξήσεις των μισθών - που αποτελούν βασική προϋπόθεση για να έχει διάρκεια η αύξηση του πληθωρισμού - είναι επίσης αναιμικές, ενώ η πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι συνήθως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων μεταβολών στις τιμές, δίνοντας έναν επιπλέον λόγο στην ΕΚΤ να αγνοήσει τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών φέτος.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί αρκετά κάτω από τον στόχο της τόσο το επόμενο έτος όσο και το 2023.Πτώση σημαντικά υψηλότερη από τις εκτιμήσεις σημείωσαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης.
Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 38.000 τον μήνα, αφού υποχώρησαν κατά ένα αναθεωρημένο ποσοστό της τάξης των 19.000 τον Μάιο.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την Wall Street Journal είχαν προβλέψει μείωση 20.000.
Το προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας ήταν 5,9% τον Ιούνιο, αμετάβλητο από τον Μάιο.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στο 6,0%.
Ο αριθμός των εγγεγραμμένων θέσεων εργασίας ανήλθε σε 693.000 τον Ιούνιο, αυξημένος κατά 123.000 σε ετήσια βάση, ανέφερε το πρακτορείο.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών ενισχύθηκε η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών στο α΄τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).
«Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν σημαντικά πιο κερδοφόρες το πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω των υψηλότερων εσόδων από τις συναλλαγές και τη μείωση της επιβάρυνσης από τα δάνεια», σύμφωνα με την EBA.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕBA δήλωσε στον τριμηνιαίο πίνακα ελέγχου κινδύνου ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, βασικός δείκτης κερδοφορίας, αυξήθηκε στο 7,6% το πρώτο τρίμηνο από 1,9% το έτος που έληξε το 2020, το υψηλότερο από τότε που άρχισε την καταγραφή των δεδομένων, το 2014.
Η άνοδος προκλήθηκε από τη μείωση του κόστους κινδύνου, την αύξηση των τελών και των προμηθειών και τα έσοδα από τις συναλλαγές, δήλωσε η ΕΒΑ.
Ο πίνακας ελέγχου βασίζεται σε δείγμα 131 τραπεζών που αντιπροσωπεύουν το 80% των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,3% στις 3.960 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με οριακή μεταβολή 0,04%, στις 28.791 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,5% στις 28.855 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,5% στις 3.591 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,2% στις 52.668 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών