Η Λιουμπλιάνα ανέλαβε την Πέμπτη 1 Ιουλίου την προεδρία της ΕΕ και θα προεδρεύει στις συνόδους κορυφής, έχοντας ως προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια
Ο σύμμαχος του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Jansa, η χώρα του οποίου ανέλαβε από χθες την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες ότι αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, τασσόμενος κατά μιας πολιτικής «δύο μέτρων και δύο σταθμών», όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021.
Οι πρώτες εντάσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση χωρίς την κεντρική Ευρώπη, δήλωσε ο 62χρονος συντηρητικός πρωθυπουργός μιας χώρας δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
Η Λιουμπλιάνα ανέλαβε την Πέμπτη την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο και θα προεδρεύει στις συνόδους κορυφής, έχοντας ως προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία διεύρυνσης στα δυτικά Βαλκάνια.
Όμως η πρώτη ημέρα της προεδρίας της ήταν τεταμένη και σημαδεύτηκε από τις επικρίσεις των Βρυξελλών για την ελευθερία του Τύπου και από ένα επεισόδιο με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans', με αφορμή την ανεξαρτησία των δικαστών.
«Χώρες δεύτερης ζώνης».
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επαληθεύσει ο καθένας ό,τι θέλει: το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης», απάντησε ο Jansa σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους.
Όμως «η Σλοβενία δεν είναι αποικία (…)
Επιμένουμε να έχουμε πλήρως ίση μεταχείριση», συνέχισε, εκτιμώντας ότι οι Βρυξέλλες επιχειρούν να μεταχειριστούν «τις μικρότερες χώρες» ως «χώρες δεύτερης ζώνης».
Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ
Ο Jansa προειδοποίησε ότι η πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» θα μπορούσε να οδηγήσει στην «κατάρρευση» της ΕΕ.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις τους που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, υπονομεύουν την ανεξαρτησία των δικαστών, αλλά και γιατί δεν σέβονται τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Οι επικρίσεις
Στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας ο Σλοβένος πρωθυπουργός δεν ένωσε τη φωνή του με εκείνες που επέκριναν τον Ούγγρο ομόλογό του Viktor Orban για τον αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει τη «διαφήμιση» της ομοφυλοφιλίας στους ανήλικους.
Απέρριψε επίσης τα σχόλια του Timmermans' ο οποίος χθες αρνήθηκε να παραστεί στην παραδοσιακή «οικογενειακή» φωτογραφία με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας από τη Σλοβενία. Ο Ολλανδός πολιτικός, πρώην Επίτροπος αρμόδιος για το κράτος δικαίου, θέλησε με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για «την απαράδεκτη και δυσφημιστική επίθεση» του Jansa εναντίον δύο Σλοβένων δικαστών.
Ανεξαρτησία
Σε μια συνάντησή του με τους Επιτρόπους ο Jansa είχε αμφισβητήσει την ανεξαρτησία των συγκεκριμένων δικαστών, δείχνοντας τους σε μια φωτογραφία στο πλευρό ευρωβουλευτών της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
"Εγιναν συγκεκριμένες ερωτήσεις για το κράτος δικαίου και απαντήσαμε.
Αν ένας Επίτροπος αισθάνεται προσβεβλημένος, οφείλω να πω ότι δεν ξεκινήσαμε εμείς τη συζήτηση, απλώς διευκρινίσαμε ορισμένα σημεία.
Αν δεν σας αρέσει η αλήθεια, είναι δικό σας πρόβλημα, όχι της αλήθειας», είπε ο Jansa.
«Γουρούνι»
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας ενώπιον των δημοσιογράφων, εξαπέλυσε μια συγκαλυμμένη επίθεση εναντίον ενός Ευρωπαίου αξιωματούχου τον οποίο δεν κατονόμασε.
«Ίσως, μετά από όσα άκουσα χθες, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω γουρούνι ένα κάποιο πρόσωπο». είπε, αναφερόμενος σε κάποιον υψηλά ιστάμενο στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
Στη συνέχεια διέψευσε, μέσω του Twitter, ότι αναφερόταν στον Timmermans .
Κατά του τύπου
Ο Jansa κατηγόρησε επίσης τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στη συνέντευξη για μεροληπτική στάση.
Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο για να δείξει «την άλλη πλευρά του νομίσματος» της ελευθερίας του Τύπου.
Στο βίντεο αυτό απαριθμούσε κυρίως τις περιπτώσεις δημοσιογράφων που θεωρούνταν αριστεροί και στράφηκαν στην πολιτική.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών