Η Lamda, είναι η τελευταία παραλλαγή του κορωνοϊού που προκαλεί ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και του επιστήμονες λόγω του «ασυνήθιστου» συνόλου των μεταλλάξεων.
Παλαιότερα γνωστή ως C.37, η παραλλαγή Lambda εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2020 στο Περού και έκτοτε εξαπλώθηκε σε 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αγγλία έχει αναφέρει, πως η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται σε ολόκληρη τη χώρα, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ακόμη σχετικά μικρός.
Ο Pablo Tsukayama, γιατρός μοριακής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Cayetano Heredia στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, δήλωσε στους Financial Times πως όταν οι γιατροί εντόπισαν για πρώτη φορά την παραλλαγή τον Δεκέμβριο, αντιπροσώπευε «μόνο ένα στα 200 δείγματα».
Εξαπλώνεται ταχύτατα
«Μέχρι τον Μάρτιο, ωστόσο, αντιπροσώπευε περίπου το 50% των δειγμάτων στη Λίμα και τώρα είναι περίπου το 80%.
Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός μετάδοσης είναι υψηλότερος από άλλες μεταλλάξεις», είπε.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Lamda αντιπροσώπευε το 82% των νέων περιπτώσεων Covid-19 τον Μάιο και τον Ιούνιο στο Περού, το οποίο έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κοροναϊού στον κόσμο.
Στη γειτονική Χιλή, αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, παραμένουν αβέβαιοι εάν οι μεταλλάξεις στη Lambda την καθιστούν πιο μεταδοτική.
Παράγει ασυνήθιστες μεταλλάξεις
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές », δήλωσε ο Jairo Méndez Rico, σύμβουλος για τις αναδυόμενες ιογενείς ασθένειες στον Παν-Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας.
«Είναι πιθανό να έχει υψηλότερο ποσοστό μετάδοσης, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά πάνω του», πρόσθεσε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Ιούνιο χαρακτήρισε τη Lamda ως την έβδομη «παραλλαγή» με ενδιαφέρον μέχρι στιγμής.
Εκτιμά, πως τέτοια στελέχη είναι λιγότερα απειλητικά τα τέσσερα άλλα, Alpha, Beta, Gamma και Delta που εντοπίστηκαν αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδία αντίστοιχα.
Ωστόσο προσθέτει, πως πρέπει να παρακολουθούνται από κοντά,
Στις 23 Ιουνίου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε την Lambda ως παραλλαγή υπό διερεύνηση «λόγω διεθνούς επέκτασης και αρκετών αξιοσημείωτων μεταλλάξεων».
Μέχρι στιγμής, σημειώνει, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Lambda προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από Covid ή καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.
«Ένας λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την απειλή από τη Lambda, χρησιμοποιώντας υπολογιστικά και εργαστηριακά δεδομένα, είναι ότι έχει μάλλον ένα ασυνήθιστο σύνολο μεταλλάξεων, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές», εξήγησε ο Jeff Barrett, διευθυντής του Covid-19 Genomics.
Ο Barrett πρόσθεσε ότι η έλλειψη εγκαταστάσεων γενετικού προσδιορισμού αλληλουχίας στη Λατινική Αμερική δυσχεραίνει την προσπάθεια κατανόησης της επικράτησης της Lamda.
Υψηλή μολυσματικότητα και αντοχή στα εμβόλια
Η Lamda έχει ένα μοναδικό μοτίβο επτά μεταλλάξεων στην ακίδα πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για μια μετάλλαξη που ονομάζεται L452Q, η οποία είναι παρόμοια με τη μετάλλαξη L452R που πιστεύεται ότι συμβάλλει στην υψηλή μολυσματικότητα της παραλλαγής Delta.Η Monica Acevedo και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Χιλής στο Σαντιάγο, μελέτησαν την επίδραση της Lambda στη ιογενή μολυσματικότητα χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου CoronaVac από την Κίνα.
Αντοχή στον εμβολιασμό
Τα στοιχεία υποδηλώνουν πως η Lamda είναι πιο μολυσματική από τα στελέχη Gamma και Alpha και είναι σε θέση να ξεφύγει από τα αντισώματα που παράγονται με τον εμβολιασμό.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι μεταλλάξεις που υπάρχουν στην ακίδα πρωτεΐνης της παραλλαγής Lambda παρέχουν διαφυγή στα εξουδετερωτικά αντισώματα και στην αυξημένη μολυσματικότητα», ανέφερε.Στη Βραζιλία, όπου η παραλλαγή Gamma έχει προκαλέσει λοιμώξεις, μια ομάδα ερευνητών σε νοσοκομείο στη νότια πόλη του Πόρτο Αλέγκρε εξέτασε έναν ασθενή που είχε μολυνθεί με τη Lamda.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η παραλλαγή έχει εξαπλωθεί γρήγορα στο Περού, τον Ισημερινό, τη Χιλή και την Αργεντινή, πιστεύουμε ότι η Lamda έχει σημαντικές δυνατότητες να γίνει μια παραλλαγή ανησυχίας» αποφάνθηκαν οι ερευνητές.
Η Λατινική Αμερική είναι η περιοχή του κόσμου που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία.
Έχοντας μόλις το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιπροσωπεύει το 20% των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κολομβία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη σημείωσαν άνοδο στα ιικά τους φορτία.
Να σημειωθεί ότι, σε Λατινική Αμερική και Καραιβική έχει εμβολιαστεί μόλις ένας πολίτης στους δέκα.
Σχόλια αναγνωστών