Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναδιανομή κεφαλαίων και στροφή στο συνάλλαγμα προτείνει η GS

tags :
Αναδιανομή κεφαλαίων και στροφή στο συνάλλαγμα  προτείνει η GS
Οι πιέσεις στις τράπεζες για αυστηρότερους ελέγχους εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ενδεχόμενα κατάρρευσης μιας από αυτές στο μέλλον πιέζουν αυτές τις μέρες σύσσωμο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Οι μετοχές των τραπεζών υποχωρούν και συμπαρασύρουν μαζί τους το ευρώ. Η Bank of Japan κάνει ό,τι μπορεί για να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της και να ρίξει το γιεν. H Standard & Poor's προτείνει στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου να προβεί στην αγορά ενός μεγάλου μέρους κρατικών ομολόγων για να αποφύγει τον αποπληθωρισμό. Το ελβετικό φράγκο περιβάλλεται με όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη από τους επενδυτές και ισχυροποιεί σταδιακά τη θέση του έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων.
Ο David Clark, οικονομολόγος της Goldman Sachs τάσσεται υπέρ των κινήσεων swaps στις αγορές συναλλάγματος για λογαριασμό του χρηματοπιστωτικού κολοσσού που εκπροσωπεί. Ίδια στρατηγική προτείνει όμως και στους επενδυτές. Σύμφωνα με τον Clark, η αγορά χρήματος είναι μια πολύ αξιόπιστη εναλλακτική των χρηματιστηρίων. “Δεν αξίζει να χωθείς εκεί που η κατάρρευση συνεχίζεται”, λέει ο Clark και εκτιμά ότι το τοπίο για το μέλλον των χρηματιστηρίων είναι ακόμα πολύ θολό και οι επενδύσεις εκεί ενέχουν μεγάλο ρίσκο. Προτείνει συνεπώς αναδιανομή των διαθέσιμων κεφαλαίων για επενδύσεις.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι οι αγορές συναλλάγματος έχουν καταδείξει σαφέστερες τάσεις. “Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου με το που θα υπάρξει η παραμικρή αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές αγορές ή αν ληφθεί κάποια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδέχεται διαφορετικών αναλύσεων. Η κρίση χρέους της ευρωζώνης επηρέασε το ευρώ στους πρώτους μήνες του 2010 και εκτιμώ ότι αυτή η εύθραυστη σχέση του με το δολάριο θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα”, υποστηρίζει ο Clark, κλείνοντας το μάτι στους επενδυτές. Ουσιαστικά παραδέχεται ότι οι τρόποι πίεσης του ευρώ είναι πολύ συγκεκριμένοι και οι αντιδράσεις του προβλέψιμες και άρα ενισχύουν τις πιθανότητες κέρδους από την αγορά συναλλάγματος.
“Μια άλλη τάση είναι η διαρκής ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Δεν περιμένω αντίστοιχη τάση στην ισοτιμία με το δολάριο, παρότι βραχυπρόθεσμα μοιάζει να δημιουργείται μια τέτοια “μόδα”, επειδή ακριβώς περιμένω ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα κάνει κίνηση που θα χαλαρώσει την πίεση του ελβετικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού. Το ευρώ, από την άλλη, αναμένεται να αντέξει λιγότερο”. Ο Clark αναλύει διεξοδικά το διαμορφούμενο status quo στην αγορά συναλλάγματος βάσει παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων και μεταβολών.
Πράγματι, οι μεταβλητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τόσο πολλές που αυξάνονται και πληθύνονται οι απόψεις ότι μια επιστροφή του ενός ευρώ στα 1,5 δολάρια είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί, τουλάχιστον όχι σύντομα. Αυτή την άποψη συμμερίζεται η γεωπολιτική αναλυτής της Goldman Sachs, Natacha Valla, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Γαλλίας. “Αν βγουν 3 εκατομμύρια Γάλλοι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, ή αν δούμε 400.000 Ρομά για να διαδηλώσουν κατά της βίαιης εκδίωξής τους από τη χώρα, το κλίμα βαραίνει απότομα. Κι όχι μόνο το γαλλικό, αλλά το ευρωπαϊκό. Αν αρχίσει να υποχωρεί το χρηματιστήριο του Παρισιού, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δε θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες; Το ευρώ, σ' αυτή την περίπτωση, πόσες πιθανότητες έχει να μείνει στάσιμο; Θα υποχωρήσει κι αυτό, όπως είναι λογικό”, τονίζει.
Αυτό οφείλεται στο ότι όλες οι χώρες εμφανίζουν μεγάλο δημόσιο χρέος, σύμφωνα με την αναλυτή της Goldman Sachs. Η κοινή αντίληψη είναι ότι η πολιτική λιτότητας εφαρμόζεται σε μια χώρα επειδή το κράτος δεν μπορεί να ξοδέψει άλλα χρήματα. Προς το παρόν, οι αγορές έχουν συμπεριφερθεί με το... γάντι στη Γαλλία. Το spread του γαλλικού ομολόγου έναντι του γερμανικού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Ο Σαρκοζί έχει εξασφαλίσει τον χρόνο που χρειάζεται για μεταρρυθμίσεις. Μια αντίδραση δημιουργεί τη σκέψη αδιεξόδου. “Οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στη σκέψη και μόνο. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στην Ευρώπη, λόγω και του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Στις ΗΠΑ και την Ασία δεν υπάρχει τόσο άμεση σχέση”, επισημαίνει η Natacha Valla.
Το ευρώ θεωρείται ισχυρό νόμισμα. Με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, βρέθηκε η... αχίλλειος πτέρνα του. Αν ισχύουν τα λεγόμενα της Valla, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα “άγεται και θα φέρεται” όσο υπάρχει αβεβαιότητα στην Ευρώπη. Προς το παρόν, η ΕΚΤ ασχολείται ακόμη με την αγορά κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες και τη δέσμευση των collaterals. Ίσως όμως κι αυτό να μην μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας. Αν υποχωρεί και το ευρώ, τότε πρόκειται για έναν ακόμη πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης