Με το Τόκιο να έχει μπει ξανά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της εκτός ελέγχου αύξησης των κρουσμάτων, όλοι ήταν προετοιμασμένοι για τις ανακοινώσεις των διοργανωτών που επιβεβαίωσαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες (που ξεκινούν στις 22 Ιουλίου) θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία θεατών στις κερκίδες.
Η απόφαση πάρθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση μαζί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους οργανωτές των αγώνων, με τον κορωνοϊό να ευθύνεται για τον θάνατο 4 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ έχει μολύνει πάνω από 185 εκατομμύρια ανθρώπους.
Την ίδια στιγμή έντονες αντιδράσεις για το επικείμενο άνοιγμα της Αγγλίας στις 19 Ιουλίου εκφράζουν περισσότεροι από 4.000 Βρετανοί γιατροί και επιστήμονες, οι οποίοι σε επιστολή τους προς το ιατρικό περιοδικό Lancet, κάνουν λόγο για μια «επικίνδυνη και πρόωρη» απόφαση, για ένα ανήθικο πείραμα καλώντας την κυβέρνηση Johnson να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της και να λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 185.350.264 και οι νεκροί σε 4.005.774
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.781.353 κρούσματα και 606.384 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.709.557 και τρίτη σε νεκρούς με 405.028
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 528.540 και τρίτη σε κρούσματα με 18.909.037
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.861.124
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.638.901 και έκτη η Τουρκία με 5.459.923
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.040.287 και όγδοη η Αργεντινή με 4.593.763
• Ένατη η Κολομβία με 4.426.811 και δέκατη η Ιταλία με 4.267.105
Χωρίς θεατές για πρώτη φορά στην Ιστορία οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
Με το Τόκιο να έχει μπει ξανά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της εκτός ελέγχου αύξησης των κρουσμάτων, όλοι ήταν προετοιμασμένοι για τις ανακοινώσεις των διοργανωτών που επιβεβαίωσαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες (που ξεκινούν στις 22 Ιουλίου) θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία θεατών στις κερκίδες.
Η απόφαση πάρθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση μαζί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τους οργανωτές των αγώνων, καθώς οι προβλέψεις των ειδικών αναφέρουν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yosihide Suga, είπε ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν απαραίτητη ώστε να "εμποδιστεί" η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα από το Τόκιο και να γίνει η ιαπωνική πρωτεύουσα μια ακόμα "πηγή" νέων μολύνσεων που θα οδηγήσει σε νέο κύμα κρουσμάτων παγκοσμίως.
Φρενάρουν τον ιό τα εμβόλια
Τα εμβόλια κατά της covid όχι μόνο αποτρέπουν την αρρώστια και τον θάνατο, αλλά μπορεί και να βάζουν «φρένο» στην ταχεία εξέλιξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, περιορίζοντας τον αριθμό των νέων μεταλλάξεων αναφέρει μια μικρή επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέλυσαν γενετικά δείγματα του κορωνοϊού από 30 ασθενείς με Covid-19 που δεν είχαν εμβολιαστεί και άλλους 23 εμβολιασμένους που, παρόλα αυτά, είχαν μολυνθεί.
Η μελέτη εστίασε στην αναζήτηση γονιδίων που σχετίζονται με μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και η οποία αποτελεί το βασικό στόχο των εμβολίων και των παραγομένων αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.
Όσο συχνότερα και πιο εκτεταμένα μεταλλάσσεται η εν λόγω πρωτεΐνη, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται τα αντισώματα των εμβολίων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, οι εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, εμφάνιζαν σημαντικά λιγότερες μεταλλάξεις στην ακίδα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η μελέτη παρουσιάζει τις πρώτες γνωστές ενδείξεις πως τα εμβόλια Covid-19 περιορίζουν θεμελιωδώς τις εξελικτικές και αντιγονικές οδούς διαφυγής του ιού SARS-CoV-2.
Το κοινωνικό όφελος του μαζικού εμβολιασμού συνεπώς είναι πολύ μεγαλύτερο από τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό και της μετάδοσης στην κοινότητα, καθώς περιλαμβάνει επίσης τον περιορισμό της αχαλίνωτης εξέλιξης του ιού».
Όσοι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, κυρίως επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει ο κορωνοϊός να μεταλλαχθεί, να πολλαπλασιάζεται ευκολότερα μέσα στο σώμα λόγω μικρότερης ανοσολογικής αντίστασης που συναντά, καθώς επίσης να μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο λόγω του μεγαλύτερου ιικού φορτίου όσων μη εμβολιασμένων έχουν μολυνθεί.
Πάνω από 4 εκατομμύρια οι νεκροί
Το όριο των 4 εκατομμυρίων ξεπέρασε ο αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως λόγω του κορωνοϊού, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 185 εκατομμύρια μολύνσεις.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη, με περισσότερους από 606.000 θανάτους και περίπου 34 εκατομμύρια κρούσματα, αριθμοί που αντιπροσωπεύουν το 15% των θανάτων και το 18% των κρουσμάτων παγκοσμίως.
Υπενθυμίζεται πως ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο νεκρούς την 28η Σεπτεμβρίου του 2020, τα 2 εκατομμύρια την 15η Ιανουαρίου του 2021 και τα 3 εκατομμύρια τη 17η Απριλίου του 2021.
Μ. Βρετανία: Όχι στο άνοιγμα στις 19 Ιουλίου – Είναι επικίνδυνο
Την έντονη αντίδραση τους στο επικείμενο άνοιγμα της Αγγλίας στις 19 Ιουλίου και στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων εκφράζουν πάνω από 4.000 Βρετανοί γιατροί και επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη και ανήθικη απόφαση, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση Johnson να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.
Οι Βρετανοί επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα και καλεί την κυβέρνηση Johnson να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για άρση των μέτρων τουλάχιστον έως ότου «είναι δυνατό να εμβολιαστούν όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των εφήβων».
Οι ειδικοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι σκοπίμως εκθέτει τα παιδιά σε μαζική λοίμωξη αντί να τα προστατεύσει ή να τα εμβολιάσει, κάνοντας λόγο για ένα απαράδεκτο πείραμα.
Οι αντιδράσεις αυτές δείχνουν πως η βρετανική επιστημονική κοινότητα είναι αντίθετη στα σχέδια του πρωθυπουργού Boris Johnson να ανοίξει την Αγγλία στις 19 Ιουλίου, αίροντας ταυτόχρονα όλους τους περιορισμούς.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής το 86,4% των Βρετανών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ το 64,6% έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Γαλλία: Αποφύγετε τις διακοπές σε Ισπανία, Πορτογαλία
Να αποφύγουν να κάνουν διακοπές στην Ισπανία και στην Πορτογαλία κάλεσε τους Γάλλους πολίτες, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Clement Beaune.
Ο Beaune απέδωσε τη σύσταση του αυτή στην κυριαρχία της παράλλαξης Δέλτα στις δύο αυτές χώρες, αν και η εν λόγω παράλλαξη ήδη ευθύνεται για το 40% των νέων μολύνσεων στη Γαλλία.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι πλήρως ανοσοποιημένο έναντι της covid το 47% των ενηλίκων Ευρωπαίων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το 63,3% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.
Συνολικά, έχουν διανεμηθεί 476 εκατομμύρια δόσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 386 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Σε δηλώσεις της η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen εξέφρασε τη βεβαιότητα της ότι έως τα τέλη Ιουλίου, θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% των ενήλικων Ευρωπαίων με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, αν και επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση η ΕΕ δεν θα πρέπει να εφησυχάσει.
HΠΑ: Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού κατά 11% τις τελευταίες επτά ημέρες
Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 11% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, με τις νέες λοιμώξεις να αφορούν κυρίως άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Περίπου το 93% των λοιμώξεων καταγράφηκε σε κομητείες με ποσοστά εμβολιασμού κάτω του 40%, δήλωσε η επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Rochelle Wallenski, προσθέτοντας ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι σε εθνικό επίπεδο είναι μεταξύ ατόμων που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Οι αριθμοί κρουσμάτων της Covid-19 αυξάνονται σε κομητείες με συνολικό πληθυσμό 9 εκατομμύριων ανθρώπων, είπε η Wallenski.
Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να συγκεντρώσει ομοσπονδιακή βοήθεια για εμβολιασμούς και θεραπεία της Covid-19 σε Πολιτείες όπως το Μιζούρι, η Νεβάδα και το Ιλινόις, τόνισε από την πλευρά του ο συντονιστής του Λευκού Οίκου κατά της Covid-19, Jeff Zayenz.
Πορτογαλία: Με αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού η διαμονή
Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, στην προσπάθειά της να θέσει υπό έλεγχο την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.
Στο εξής όσοι θέλουν να καταλύσουν σε ξενοδοχεία θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό ή να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης.
Στα εστιατόρια, στους δήμους όπου είναι υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου, όσοι θέλουν να δειπνήσουν σε κλειστούς χώρους θα πρέπει επίσης να επιδείξουν τα ίδια πιστοποιητικά, αλλά μόνο το βράδυ της Παρασκευής και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανέφερε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Το μέτρο αυτό θα ισχύσει σε 60 δήμους, στους οποίους περιλαμβάνονται η πρωτεύουσα Λισαβόνα και το Πόρτο.
«Για πολύ καιρό, το μόνο μέτρο που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας», είπε η ντα Σίλβα.
«Με το ψηφιακό πιστοποιητικό και τη διαθεσιμότητα των τεστ, έχουμε άλλους τρόπους να εγγυηθούμε την ασφάλεια», πρόσθεσε.
Οι τουρίστες και οι πελάτες των εστιατορίων μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ. Επίσης, θα γίνονται δεκτά τα τεστ αντιγόνου (rapid), τα οποία θα μπορούν να γίνονται ακόμη και στα ξενοδοχεία, κατά το τσεκ-ιν.
Η ένωση εστιατόρων της Πορτογαλίας σχολίασε όμως ότι «υπήρχαν ήδη υπερβολικά πολλοί κανόνες και περιορισμοί» και τα νέα μέτρα μπορεί να αποτρέψουν τους πελάτες.
Με τα νέα μέτρα πάντως τα εστιατόρια θα επαναλειτουργήσουν από αυτό το Σαββατοκύριακο στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπου τα δυο προηγούμενα Σαββατοκύριακα αναγκάζονταν να παραμείνουν κλειστά.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, που ίσχυε ήδη σε 45 δήμους, θα επεκταθεί σε άλλους 15, στους οποίους περιλαμβάνεται και το Φάρο, η μεγαλύτερη πόλη στη δημοφιλή, τουριστική περιφέρεια του Αλγκάρβε.
Σήμερα στην Πορτογαλία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, αναφέρθηκαν περισσότερα από 3.000 κρούσματα της Covid-19. Σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων αφορά την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και εντοπίζονται μεταξύ νέων, ανεμβολίαστων ανθρώπων.
Έξι από τις πιο εμβολιασμένες χώρες έχουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης Covid - Πέντε από αυτές βασίζονται σε κινεζικά εμβόλια
Iδίαιτερη ανησυχία αλλά και ερωτηματικά προκαλούν τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης σε έξι χώρες που έχουν σημειώσει τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού εναντίον της Covid 19.
Τα ευρήματα έρχονται καθώς η αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων αντιμετωπίζει εντεινόμενους ελέγχους, σε συνδυασμό με την έλλειψη δεδομένων σχετικά με την προστασία τους έναντι της πιο μεταδοτικής παραλλαγής δέλτα.
Σύμφωνα με τα κρούσματα Covid, βάσει του πληθυσμού, παρέμειναν αυξημένα σε τουλάχιστον έξι από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο - και πέντε από αυτές βασίζονται σε εμβόλια από την Κίνα.
Το CNBC εντόπισε 36 χώρες με περισσότερες από 1.000 εβδομαδιαίες νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού ανά εκατομμύριο άτομα από τις 6 Ιουλίου, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Our World in Data, το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες από πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κυβερνήσεις και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στη συνέχεια, το CNBC εντόπισε χώρες μεταξύ αυτών των 36 όπου περισσότερο από το 60% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Covid.
Αυτές οι χώρες αριθμούσαν έξι, και πέντε από αυτές χρησιμοποιούν κινεζικά εμβόλια ως σημαντικό μέρος των εθνικών τους προγραμμάτων εμβολιασμού: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεϋχέλλες, Μογγολία, Ουρουγουάη και Χιλή . Η μία από αυτές που δεν εξαρτάται από τα κινεζικά εμβόλια είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Μογγολικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Montsame ανέφερε τον Μάιο ότι η χώρα έλαβε 2,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από την κρατική εταιρεία Sinopharm της Κίνας .
Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τις 80.000 δόσεις του ρωσικού Sputnik V και περίπου 255.000 δόσεις του Pfizer-BioNTech που έλαβε η Μογγολία από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Χιλή χορήγησε 16,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από το Sinovac Biotech με έδρα το Πεκίνο - σε σύγκριση με 3,9 εκατομμύρια δόσεις Pfizer-BioNTech και μικρότερες ποσότητες δύο άλλων εμβολίων, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα .
Τα ΗΑΕ και οι Σεϋχέλλες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εμβόλιο Sinopharm στην αρχή των εκστρατειών εμβολιασμού τους, αλλά το καθένα πρόσφατα εισήγαγε άλλα εμβόλια. Στην Ουρουγουάη, το εμβόλιο του Sinovac είναι ένα από τα δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εμβόλια, μαζί με το Pfizer-BioNTech’s.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών