Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεφαλαιακή «ένεση» στις κρατικές τράπεζες εξετάζει η Τουρκία - Οι επιλογές

Κεφαλαιακή «ένεση» στις κρατικές τράπεζες εξετάζει η Τουρκία - Οι επιλογές
Στο τραπέζι η δημιουργία εταιρείας  διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή bad bank
Σχετικά Άρθρα

Το ενδεχόμενο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών εξετάζει η Τουρκία για τις κρατικές τράπεζες, χρειάζονται ωστόσο και ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του επίμονου επισφαλούς χρέους, καθώς οι δανειστές εξάντλησαν τους πόρους τους, βοηθώντας τη μάχη της Άγκυρας ενάντια στην πανδημία της COVID-19, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ανώτεροι τραπεζίτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες είναι πιο φειδωλές, οι κρατικές τράπεζες σχεδόν διπλασίασαν τον δανεισμό τους πέρυσι, βοηθώντας την οικονομία των 720 δισ. δολαρίων να αποφύγει τη συρρίκνωση και να ωθήσει μια ισχυρή ανάκαμψη που ενισχύθηκε από μια ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού.

Εν αναμονή πιστωτικής έκρηξης

Οι αρχές στοχεύουν οι τράπεζες να είναι έτοιμες για ακόμα μία πιστωτική έκρηξη αργότερα εντός του έτους ή το επόμενο για να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση από κατασκευαστές και άλλους δανειολήπτες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Όμως, τα κεφάλαια των τραπεζών εξαντλήθηκαν και χρειάζονται αναζωογόνηση, ειδικά από τη στιγμή που χρειάζονται προβλέψεις, πριν από την προθεσμία του Σεπτεμβρίου, όταν τα περισσότερα δάνεια - συμπεριλαμβανομένων αυτών του τομέα υπηρεσιών που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα - θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).
«Οι κρατικές τράπεζες ξεπέρασαν τα όρια το προηγούμενο έτος χρηματοδοτώντας μεγάλα έργα.
Υπήρξε υπερβολική χρήση πόρων και πρέπει να ενισχυθούν κεφαλαιακά», δήλωσε αξιωματούχος με γνώση του θέματος.
«Καθώς κάποια από τα προηγούμενα δάνεια έχουν αποπληρωθεί, θα υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω πιστωτική ανάπτυξη για ορισμένους τομείς της οικονομίας τουλάχιστον το επόμενο έτος», ανέφερε πηγή στο διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι τραπεζίτες και οι αξιωματούχοι δήλωσαν, ωστόσο, ότι δεν έχει ληφθεί τελική κυβερνητική απόφαση σχετικά με την κεφαλαιακή ενίσχυση, ούτε έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για τα απλήρωτα δάνεια επιπέδου 2 και τα NPLs, τα περισσότερα από τα οποία περιμένουν εκκαθάριση από την νομισματική κρίση του 2018.
Η μεταφορά τους σε μία ή περισσότερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ή σε κάποια «κακή τράπεζα», παραμένει η κορυφαία επιλογή, σύμφωνα με τις πηγές.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από το υπουργείο Οικονομικών.

«Στο κόκκινο»

Αξιωματούχος του Κρατικού Ταμείου Επενδύσεων της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών βρίσκονται  σε καλό επίπεδο.
Πρόσθεσε ότι το fund είναι πάντα έτοιμο να στηρίξει τις τράπεζες εάν υπάρχει ανάγκη.
Το ταμείο χορήγησε 21 δισ. λίρες Τουρκίας στις τρεις μεγάλες κρατικές τράπεζες στις αρχές του 2020, λίγο πριν ο δανεισμός τους αυξηθεί κατά 90%, συμπεριλαμβανομένων των δανείων χαμηλού επιτοκίου που αποσκοπούσαν στην ανακούφιση της επιδημίας.
Οι κρατικές τράπεζες καταγράφουν απώλειες λόγω του υψηλού κόστους και του επιτοκίου 19% της κεντρικής τράπεζας, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλιμακώνεται.
Τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου καταδεικνύουν ότι τα κέρδη των δύο μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών ήταν στο «κόκκινο», ενώ οι μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Garanti Bank, Is Bank, Akbank, Yapi Kredi, ήταν στο όριο.
Τα συνολικά κέρδη της της Halkbank υποχώρησαν κατά 93% στο τρίμηνο σε σχέση με πέρσι, ενώ η Vakifbank και η Ziraat Bank σημείωσαν απώλειες 56% και 49% αντίστοιχα.
Χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια για να δημιουργήσουν περαιτέρω πιστωτική επέκταση αργότερα το 2021 ή το 2022, δήλωσε Τούρκος τραπεζίτης.
«Δεν πρόκειται για θέμα κεφαλαιακής επάρκειας ή ανάγκες ρευστότητας.
Είναι θέμα της ικανότητάς τους να ενισχύουν νέα δάνεια για ανάπτυξη.
Γι 'αυτό οι κρατικές τράπεζες χρειάζονται επείγουσα ενίσχυση κεφαλαίου», πρόσθεσε ο τραπεζίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης