Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) «ενέκριναν» το Σάββατο (10/7/2021) στη Βενετία την «ιστορική συμφωνία για μια πιο σταθερή και πιο δίκαιη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική», με την οποία επιβάλλεται ένας παγκόσμιος φόρος «τουλάχιστον 15%» στα κέρδη των πολυεθνικών/
Οι υπουργοί Οικονομικών απηύθυναν επίσης έκκληση στις δύστροπες χώρες, καθώς η δήλωση έχει υπογραφεί μέχρι τώρα από 131 από τα 139 μέλη της ομάδας εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στον οποίο μετέχουν προηγμένες και αναδυόμενες χώρες.
Η συμφωνία
«Καλούμε όλα τα μέλη» αυτής της ομάδας, που «δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει τη διεθνή συμφωνία, να το πράξουν», αναφέρουν οι υπουργοί.
Οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν επίσης αυτή την ομάδα «να αντιμετωπίσει γρήγορα τα εναπομείναντα ζητήματα» και να παρουσιάσει «ένα λεπτομερές σχέδιο για την εφαρμογή των δύο πυλώνων» της συμφωνίας μέχρι την επόμενη σύνοδο της G20 τον Οκτώβριο.
Ο «πυλώνας 1» της συμφωνίας έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών, που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές, στις λεγόμενες χώρες «της αγοράς», δηλαδή τις χώρες στις οποίες οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους. Ο φόρος δεν θα καταβάλλεται συνεπώς πλέον αποκλειστικά εκεί όπου οι εταιρείες έχουν εγκαταστήσει τις έδρες τους.
Στο στόχαστρο είναι οι επιχειρήσεις που πραγματοποούν παγκόσμιο τζίρο άνω των 20 δισεκ. ευρώ και των οποίων η αποδοτικότητα είναι μεγαλύτερη του 10%.
Ο στόχος είναι, οι πολυεθνικές και κυρίως οι GAFA (ακρωνύμιο για τις γιγάντιες εταιρείες Google, Amazon, Facebook και Apple), οι οποίες είχαν μεγάλα κέρδη κατά την πανδημία του Covid-19 και τα lockdown, να μην πληρώνουν φόρους, το ύψος των οποίων είναι αστείο έναντι των κερδών τους.
Ο «πυλώνας 2» αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των πολυεθνικών.
Ένα κράτος θα μπορεί να φορολογεί τα κέρδη εξωτερικού μιας από τις εθνικές επιχειρήσεις του, τα οποία έχουν φορολογηθεί στο εξωτερικό με ποσοστό κατώτερο αυτού του ελάχιστου ποσοστού, ώστε να αντισταθμίσει τη διαφορά.
Ο κίνδυνος των μεταλλάξεων
Οι G20 προειδοποίησαν ότι οι μεταλλάξεις του Covid παρουσιάζουν συνεχείς κινδύνους για την ανάπτυξη, ακόμη και όταν η συνολική προοπτική διαγράφεται φωτεινή.
Οι διαφορές στα επίπεδα εμβολιασμού μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών κρατών στον κόσμο παραμένουν τεράστιες.
Πρόκειται για μία κατάσταση που υπονομεύει επίσης τις ευρύτερες προσπάθειες εξάλειψης του ιού.
Ενώ ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες έχουν τώρα εμβολιάσει πάνω από τα 2/3 των πολιτών τους με τουλάχιστον μία δόση, το ποσοστό αυτό πέφτει πολύ κάτω από το 5% για πολλά αφρικανικά κράτη.
Ο Brandon Locke, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «The ONE Campaign», απέρριψε αυτό που περιγράφεται ως αδράνεια των G20, κάνοντας λόγο περί «απωλειών» για όλους.
«Όχι μόνο θα κοστίσει ζωές σε φτωχότερες χώρες, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο νέων μεταλλάξεων που θα προκαλέσουν καταστροφή σε πλουσιότερες», σημείωσε.
Το τελικό ανακοινωθέν
Στο τελικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τις συνομιλίες των G20 τον Απρίλιο χάρη στην ανάπτυξη εμβολίων και τα πακέτα οικονομικής στήριξης, αλλά αναγνωρίζει την ευθραυστότητά τους απέναντι στις μεταλλάξεις όπως το ταχέως διαδεδομένο στέλεχος Delta.
«Η ανάκαμψη χαρακτηρίζεται από μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ και εντός των χωρών και παραμένει εκτεθειμένη σε κινδύνους, ιδίως από την εξάπλωση νέων παραλλαγών του ιού Covid - 19 και τους διαφορετικούς ρυθμούς εμβολιασμού», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
«Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για όσο διάστημα απαιτείται για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών του Covid -1 9», επισημαίνεται στο τελικό ανακοινωθέν.
Το ανακοινωθέν, ενώ τονίζει τη υποστήριξη για «δίκαιη παγκόσμια κατανομή» εμβολίων, δεν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, απλώς ενσωματώνει μια σύσταση για τη χρηματοδότηση εμβολίων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Να αποφευχθούν νέοι περιορισμοί
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Daniele Franco δήλωσε πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού αποτελούν μείζονα πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία, όμως πρόσθεσε πως ο κόσμος πρέπει να αποφύγει να επιβάλει νέους περιορισμούς στη ζωή των ανθρώπων για να καταπολεμήσει την πανδημία.
«Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να αποφύγουμε να εφαρμόσουμε ξανά οποιουσδήποτε περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και στον τρόπο ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Franco σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των G20.
Η Ιταλία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G20 μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σχόλια αναγνωστών