Παρά τους εμβολιασμούς η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη εξαιτίας και της παράλλαξης Δέλτα, η οποία τείνει να γίνει κυρίαρχη σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον ανεπτυγμένο κόσμο – όπου και υπάρχει υψηλή διαθεσιμότητα εμβολίων – διστάζει ή αρνείται να εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα κράτη να αποφασίζουν να καταστήσουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, αρχής γενομένης από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Στο μεταξύ, η Κίνα πρέπει «να συνεργασθεί περισσότερο» στην έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της Covid-19, τα πρώτα κρούσματα της οποίας εντοπίσθηκαν στην πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο 2019, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adanom Gebreyesous.
Και όλα αυτά τη στιγμή που προκύπτουν νέα μεγάλα επίκεντρα της επιδημίας.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 188.718.805 και οι νεκροί σε 4.062.394
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.964.548 κρούσματα και 608.269 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.987.880 και τρίτη σε νεκρούς με 411.989
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 537.394 και τρίτη σε κρούσματα με 19.209.729
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.895.437
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.810.335 και έκτη η Τουρκία με 5.507.455
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.300.855 και όγδοη η Αργεντινή με 4.702.657
• Ένατη η Κολομβία με 4.565.372 και δέκατη η Ιταλία με 4.278.319
Το παράδειγμα των ΗΠΑ
Η περίπτωση των ΗΠΑ είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Εκεί που οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ήταν έτοιμες να σημάνουν τη νίκη των εμβολιασμών έναντι της επιδημίας, καθώς είχαν υποχωρήσει σημαντικά τα κρούσματα, τα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι, ο ρυθμός των εμβολίων έπεσε και συνέπεσε με την παράλλαξη Δέλτα, με αποτέλεσμα να αρχίσει ένα ακόμα κύμα της επιδημίας με αύξηση κρουσμάτων.
Οι ΗΠΑ έχουν πληθώρα διαθέσιμων εμβολίων, αλλά δεν υπάρχει πλέον η διάθεση στους πολίτες να εμβολιαστούν, παρά το γεγονός ότι εκτιμάται πως τα εμβόλια έσωσαν τη ζωή περίπου 280.000 Αμερικάνων και απέτρεψαν πάνω από 1,25 εκατομμύρια νοσηλείες.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσο οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν, τόσο δίνεται χώρος για νέες παραλλάξεις και τόσο υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μορφές του ιού που ενδεχομένως να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εμβόλια.
Σήμερα εκτιμάται πως σχεδόν το 59% των Αμερικάνων έχει κάνει μια δόση εμβολίου, ενώ πλήρως ανοσοποιημένο είναι το 48% του πληθυσμού.
Παρόλο αυτά υπάρχουν Πολιτείες που καταγράφουν ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών που κινούνται πάνω από το 60% αλλά υπάρχουν και Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 36% του πληθυσμού τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει πάνω από το μισό πληθυσμό τους να αναφέρουν 2,8 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες έναντι 7,8 κρουσμάτων ανά 100.000 στις Πολιτείες εκείνες που έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το μισό πληθυσμό τους.
Συνεπώς οι Πολιτείες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αναφέρουν τριπλάσια κρούσματα σε σχέση με τις καλύτερα εμβολιασμένες Πολιτείες.
Εντύπωση προκαλούν και τα στοιχεία των ειδικών.
Το 99,5% των θανάτων που καταγράφηκαν λόγω covid το πρώτο εξάμηνο του 2021 αφορούσε πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Παρόλο αυτά οι Αμερικάνοι δεν πείθονται.
Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο περισσότεροι από 282.000 πολίτες ανοσοποιούνται πλήρως κάθε ημέρα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από τα τέλη του Ιανουαρίου.
Covid 19: «Περισσότερη συνεργασία» ζητά από την Κίνα ο ΠΟΥ
Η Κίνα πρέπει «να συνεργασθεί περισσότερο» στην έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα πρώτα κρούσματα της οποίας εντοπίσθηκαν στην πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο 2019, δήλωσε την Πέμπτη 15/7 ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε συγκεκριμένα ο Tentros κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού στην Γενεύη, ζητώντας πρόσβαση στα πρωτογενή στοιχεία, πρόσβαση η οποία μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκής, σύμφωνα με το AFP
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού θα μοιραστεί με τις χώρες – μέλη του, προτάσεις για την δεύτερη φάση της μελέτης με θέμα την προέλευση του κορωνοϊού, δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων διευθυντής του ΠΟΥ Mike Ryan.
«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας πάνω σ’ αυτή τη διαδικασία και ο γενικός διευθυντής θα παρουσιάσει μέτρα στα κράτη – μέλη» του ΠΟΥ, δήλωσε ο Ryan στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ισραήλ: Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για να αναχαιτιστεί η πανδημία
Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέους περιορισμούς ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται λόγω της παραλλαγής Δέλτα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνουν ο πρωθυπουργός και τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών –και το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση– οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από την Covid-19 θα είναι οι μόνοι που θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συναθροίσεις άνω των 100 ανθρώπων σε κλειστούς χώρους.
Όλοι θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα, εκτός αν τρώνε ή πίνουν.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η υποχρεωτική καραντίνα για όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα και για τους μη εμβολιασμένους κατοίκους που επιστρέφουν από το εξωτερικό θα διαρκεί πλέον μόνο επτά ημέρες, αντί για δέκα, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τεστ και θα βγει αρνητικό.
Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε, στα μέσα Δεκεμβρίου 2020, μια εκστρατεία εμβολιασμού. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί δύο δόσεις του εμβολίου σε περισσότερους από τους μισούς κατοίκους (55%) και στο 85% του ενήλικου πληθυσμού.
Έτσι ξανάνοιξαν οι καφετέριες, τα μπαρ και τα εμπορικά καταστήματα ενώ μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων σε λιγότερα από 100 ημερησίως, από 10.000 που ήταν στην κορύφωση της πανδημίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο τα κρούσματα αυξάνονται και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 600, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν περίπου 200 την ημέρα.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε του Ισραηλινούς να φορούν μάσκα στους κλειστούς δημόσιους χώρους και να αποφεύγουν τα ταξίδια.
Προέτρεψε επίσης τους εφήβους ηλικίας 12-16 ετών να εμβολιαστούν.
Μεγάλη Βρετανία: Ξεπέρασαν τις 48.000 τα κρούσματα, στους 49 οι νεκροί
Στα 48.553 ανέρχονται τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία, ενώ άλλοι 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Χθες είχαν ανακοινωθεί 42.302 κρούσματα και 49 θάνατοι.
Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά εδώ και έναν μήνα αλλά χάρη στο πρόγραμμα εμβολιασμού φαίνεται ότι έχουν μειωθεί οι θάνατοι.
Μέχρι στιγμής 46,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου και 35,3 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Ανοίγει στις 19/7 η Αγγλία αλλά η μάσκα παραμένει στα μέσα μεταφοράς στο Λονδίνο
Αν και η κυβέρνηση του Boris Johnson έχει αποφασίσει το άνοιγμα της Αγγλίας στις 19 Ιουλίου με την πλήρη άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, κάποια μέτρα αυτοπροστασίας θα παραμείνουν σε ισχύ.
Με απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan, ο οποίος προέρχεται από τους Εργατικούς, η χρήση μάσκας θα παραμένει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένο να φορούν μάσκες σε λεωφορεία, τρένα, μετρό και σε όλα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να άρει όλους τους περιορισμούς στις 19 Ιουλίου, με το επιχείρημα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει προκαλέσει σοβαρές ενστάσεις από επιστήμονες και ειδικούς.
Κάποιοι από αυτούς προειδοποιούν ακόμα και για τον κίνδυνο ο ημερήσιος αριθμός λοιμώξεων να φτάσει τις 100.000.
«Δεν είμαι διατεθειμένος να παραμείνω αδρανής και να θέσω τους Λονδρέζους και την ανάκαμψη της πόλης μας σε κίνδυνο.
Γι 'αυτό τον λόγο, μετά από προσεκτική εξέταση, αποφάσισα να ζητήσω από την υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) να διατηρήσει την απαίτηση στους επιβάτες να φορούν κάλυμμα προσώπου σε όλες τις υπηρεσίες της TfL όταν αλλάξουν οι εθνικοί κανονισμοί» υπογράμμισε ο Khan.
Αυστραλία: Σε lockdown η μισή χώρα
Τάσεις σταθεροποίησης καταγράφουν τα κρούσματα στο Σίδνεϊ, το οποίο θα παραμείνει σε lockdown για ακόμα δύο εβδομάδες στην προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Οι αρχές στην Αυστραλία ανέφεραν σήμερα μείωση στα νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 στο Σίδνεϊ, όπου και καταγράφηκαν 65 νέα κρούσματα έναντι 97 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Υπενθυμίζεται πως το lockdown στο Σίδνεϊ άρχισε στις 26 Ιουνίου και θα εφαρμοστεί τουλάχιστον μέχρι την 30η Ιουλίου.
Οι αρχές ανακοινώνουν ότι οι περιορισμοί θα αρθούν μόνο όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης που κινούνται μέσα στην κοινότητα, ενώ έχουν μολυνθεί, θα πλησιάσει κοντά στο μηδέν.
Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων σε όλη την πόλη έχει τώρα ξεπεράσει τα 900 περιστατικά, ενώ έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, που είναι οι πρώτοι για την Αυστραλία στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
Την ίδια στιγμή πάντως φόβοι για έξαρση κρουσμάτων καταγράφονται και στην Πολιτεία της Βικτόρια, με τις αρχές να επιβάλλουν ένα πενθήμερο lockdown από σήμερα 15/7 και στη Μελβούρνη.
Οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και να εξέρχονται μόνο για τα απαραίτητα.
Με τα lockdown σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας τελεί υπό περιορισμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών