H Wendy Sherman θα συζητήσει τα θέματα για τα οποία έχουμε μεγάλες ανησυχίες ως προς τη συμπεριφορά της Κίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του State Department
Στην Κίνα θα μεταβεί την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα 24 - 25 Ιουλίου 2021 η δεύτερη στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Wendy Sherman, προκειμένου να συναντήσει Κινέζους ηγέτες – και έτσι θα καταστεί η πιο υψηλόβαθμη διπλωμάτις της κυβέρνησης του Joe Biden που μεταβαίνει στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την τατάρτη 21 Ιουλίου 2021.
Η ατζέντα
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί σε αυτή την πόλη της βόρειας Κίνας με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, «στο πλαίσιο των προσπαθειών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να υπάρξουν ειλικρινείς ανταλλαγές» ώστε να "προωθήσουμε τα αμερικανικά συμφέροντα και τις αξίες διαχειριζόμενοι παράλληλα με υπεύθυνο τρόπο τη σχέση» με την αντίπαλη δύναμη, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση το State Department.
Στην επαρχία Τιαντζίν την οποία θα επισκεφτεί, η Wendy Sherman «θα συζητήσει τα θέματα για τα οποία έχουμε μεγάλες ανησυχίες στο θέμα της συμπεριφοράς της Κίνας, αλλά και τα θέματα για τα οποία τα συμφέροντά μας συγκλίνουν», σημείωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Οι πιέσεις από τον Kerry
Μέχρι σήμερα, μόνο ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα John Kerry έχει μεταβεί στην Κίνα μετά την ανάληψη της προεδρίας από τονJoe Biden,
Οι δύο μεγάλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μια έντονη αντιπαράθεση, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζει ως παγκόσμιο ανταγωνισμό ανάμεσα σε απολυταρχικά καθεστώτα και στις δημοκρατίες.
Ορυκτά καύσιμα
Όσον αφορά την Κίνα, ο Kerry σημείωσε σε ομιλία του την Τετάρτη 21 Ιουλίου ότι «ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο» της ανάπτυξής της προήλθε από «τη χρήση εκπληκτικής ποσότητας ορυκτών καυσίμων» και το κάλεσε να εντείνει όταν πρόκειται για τη μείωση των εκπομπών.
Σε ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε ότι η χώρα του στοχεύει τις μέγιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και την ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το έτος 2060.
Από την πλευρά του, ο Kerry ισχυρίστηκε ότι η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα.
Εκπομπές αερίων ρύπων
«Ως μια μεγάλη χώρα και ο μεγαλύτερος μοχλός της κλιματικής αλλαγής, η Κίνα μπορεί απολύτως να βοηθήσει να οδηγήσει σε επιτυχία την παγκόσμια προασπάθεια, αρχίζοντας να μειώνει τις εκπομπές στις αρχές αυτής της κρίσιμης δεκαετίας του 2020 έως το 2030», συνέχισε να προσθέτει .
«Χωρίς επαρκή μείωση των εκπομπών από την Κίνα, μαζί με τους υπόλοιπους από εμάς, ο στόχος της μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι ουσιαστικά αδύνατος».
To ζήτημα των Ουιγούρων
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Antony Blinken συναντήθηκε τον Μάρτιο με τους Κινέζους ομολόγους του στην Αλάσκα, στη διάρκεια μιας τεταμένης συνάντησης που έδωσε χώρο στο ξετύλιγμα όλων των σοβαρών διαφορών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τύχη των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ.
Η κυβέρνηση Biden δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το Πεκίνο για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις όπως η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ή θέματα που συνδέονται με τον αφοπλισμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών