Την ώρα που η μετάλλαξη Delta καλπάζει απ' άκρου εις άκρον στον πλανήτη, όλο και περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τον ιό.
Τα στοιχεία δείχνουν ωστόσο, ότι αυτές οι λοιμώξεις είναι σπάνιες, ενώ ακόμα σπανιότερη είναι η πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου.
Περισσότερο από το 97% των νοσηλευομένων σήμερα με κορωνοϊό στις ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι.
Η δρ Celine Gounder, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Μπέλβιου της Νέας Υόρκης, διασαφηνίζει: «Το μήνυμα παραμένει σαφές: Αν έχεις εμβολιασθεί, προστατεύεσαι και δεν θα καταλήξεις στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα ή κίνδυνο θανάτου».
Με ήπια συμπτώματα οι μολυσμένοι εμβολιασμένοι ή εντελώς ασυμπτωματικοί
Συνήθως οι εμβολιασμένοι που προσβάλλονται από κορωνοϊό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή είναι εντελώς ασυμπτωματικοί.
Βέβαια, το γεγονός ότι διαγιγνώσκονται θετικοί τούς εκπλήσσει, αφού διαλύει το όνειρό τους ότι ο εμβολιασμός τούς κατέστησε πλήρως θωρακισμένους έναντι της COVID-19.
Ενα άλλο πρόβλημα που δημιουργεί αυτή η νέα κατάσταση είναι ότι οι εμβολιασμένοι, εφόσον μολυνθούν, μπορούν να μεταδώσουν την COVID σε ανεμβολίαστους.
H έκρηξη των κρουσμάτων που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό οδηγεί πολλούς ειδικούς στην εξέταση του ενδεχόμενου επαναφοράς της μάσκας στους εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους, κίνηση στην οποία προχώρησε προ εβδομάδων η κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και οπουδήποτε αλλού υπάρχει συνωστισμός, όπως είναι τα εμπορικά κέντρα και οι αίθουσες συναυλιών.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά πλέον τέτοια μέτρα μόνο στους ανεμβολίαστους, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να τροποποιήσει την οδηγία εάν δεν υπάρξει σαφής μεταβολή των επιστημονικών δεδομένων.
Στην Καλιφόρνια, η υποχρέωση για προστατευτική μάσκα στους εμβολιασμένους επέστρεψε σε πολλές κομητείες, μεταξύ των οποίων του Λος Αντζελες.
Ο δρ Scott Dryden-Peterson, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο «Brigham & Women’s» της Βοστώνης, εξηγεί ότι «οι ζώνες ασφαλείας μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε τροχαίο, αλλά και πάλι οφείλουμε να οδηγούμε με προσοχή.
Τώρα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι ακριβώς συνιστά “προσεκτική οδήγηση” στην εποχή της μετάλλαξης “Δέλτα” και τι οφείλουμε να πράξουμε».
Eίμαστε ευάλωτοι στις συμπεριφορές των άλλων
Ο δρ Eric Rubin, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης New England Journal of Medicine, καταδεικνύει και μια άλλη παράμετρο της καθημερινότητας κατά την πανδημική περίοδο, ότι δηλαδή είμαστε ευάλωτοι στις συμπεριφορές των άλλων.
«Τα εμβόλια μας προστατεύουν, όπως μια ομπρέλα ώστε να μείνουμε στεγνοί από τη βροχή.
Αν, όμως, βρεθούμε εν μέσω τυφώνα, είναι βέβαιον ότι θα βραχούμε.
Αυτή ακριβώς την κατάσταση δημιούργησε η μετάλλαξη Delta και σίγουρα, καθώς παραμένουν παρά πολλοί ανεμβολίαστοι, η διασπορά της θα είναι μεγάλη.
Ολοι, λοιπόν, θα βρεθούμε σε τυφώνα».
Για τον μέσο πλήρως εμβολιασμένο, μια λοίμωξη από κορωνοϊό δεν θα έχει ιδιαίτερες συνέπειες και θα προκαλέσει ήπια ή καθόλου συμπτώματα.
Ομως οι ειδικοί ανησυχούν μήπως οι πλήρως εμβολιασμένοι που θα μολυνθούν εμφανίσουν «μακρά COVID», ένα μυστηριώδες σύνολο συμπτωμάτων που ενδέχεται να ταλαιπωρεί τον άρρωστο επί μήνες.
Οι διαφορές της Delta
Η ιδιαίτερη ανησυχία που προκαλεί η μετάλλαξη «Δέλτα» οφείλεται κυρίως στις διαφορές που τη διακρίνουν από άλλα στελέχη του κορωνοϊού.
Παρότι μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο και εισπνέεται σε κλειστούς, κυρίως, χώρους, κάποια πρώτα στοιχεία υποδεικνύουν ότι όσοι μολύνονται από αυτή μεταφέρουν χίλιες φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο συγκριτικά με εκείνο που προκαλούν άλλες μεταλλάξεις.
Παρότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα ασθενήσουν βαρύτερα, δυστυχώς υποδεικνύει ότι τα κρούσματα της Delta έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα μετάδοσης προς τα άτομα του περιβάλλοντός τους και παραμένουν μεταδοτικοί για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Είναι θέμα ανοσοποιητικού
Το κατά πόσο θα προσβληθεί από τον ιό ένας πλήρως εμβολιασμένος εξαρτάται από το πόσα αντισώματα πυροδότησε το εμβόλιο, πόσο ισχυρά είναι αυτά έναντι της μετάλλαξης και αν τα επίπεδά τους στο αίμα μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό.
Σε κάθε περίπτωση, οι ανοσολογικές μας άμυνες, που έχουν ενισχυθεί με τα εμβόλια, πρέπει να αναγνωρίζουν τον ιό μόλις εισβάλλει στον οργανισμό και να τον καταστρέφουν προτού προκαλέσει σημαντικές βλάβες.
«Αυτό εξηγεί γιατί οι εμβολιασμένοι, παρότι προσβάλλονται, δεν νοσούν βαριά», επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος του πανεπιστημίου Rockfeller της Νέας Υόρκης, δρ Michel C. Nussenzweig.
«Η κατάσταση είναι αναπότρεπτη, εκτός αν χορηγούνται διαρκώς ενισχυτικές εμβολιαστικές δόσεις».
www.bankingnews.gr
Γιατί μολύνονται και οι εμβολιασμένοι από κορωνοϊό; - Τέσσερις επιστήμονες απαντούν
Το μήνυμα παραμένει σαφές: Αν έχεις εμβολιασθεί, προστατεύεσαι και δεν θα καταλήξεις στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα ή κίνδυνο θανάτου, τονίζει Αμερικανίδα λοιμωξιολόγος
Σχόλια αναγνωστών