Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1%, ανώτερες των προβλέψεων που έκαναν λόγο για αύξηση 0,6%
Ένας δείκτης των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία τον οποίο χρησιμοποιεί η Federal Reserve ως βασικός «οδηγό» για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της αυξήθηκε 3,5% τον Ιούνιο – πρόκειται για μια απότομη επιτάχυνση η οποία ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της Wall Street, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC το οποίο επικαλείται τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ τα οποία δημοσιοποιήθηκα την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.
Ο δείκτης των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης ( PCE - Personal Consumption Expenditures Price Index), δίχως να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και την ενέργεια, προβλεπόταν να αυξηθεί κατά 3,6% εν όσω η αμερικανική οικονομία αντιμετώπιζε τις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις για διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία.
Σε ορίζοντα 30 ετών
Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από το 3,4% του Μαΐου και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επιτάχυνση του σχετικού δείκτη από τον Ιούλιο του 1991.
Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική καθώς προέρχεται κυρίως από κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από τα lockdowns, καθώς και τα σημεία που αντιμετωπίζει προβλήματα η αλυσίδα εφοδιασμού και άλλα ζητήματα η επήρεια των οποίων αναμένεται να εξασθενίσει.
Η κεντρική τράπεζα έχει στόχο το 2% ως το επιθυμητό επίπεδο του πληθωρισμού, αν και μία περαιτέρω ένταση των πληθωριστικών εντάσεων είναι αποδεκτή, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων, προκειμένου να προσεγγισθεί ο στόχος του καθεστώτος της πλήρους ανασχόλησης.
Άμβλυνση
Ο βασικός δείκτης PCE αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, που ήταν κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones γιά άνοδο κατά 0,6%, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές εντάσεις ενδέχεται να έχουν αρχίσει να αμβλύνονται τουλάχιστον λίγο.
Τα προσωπικά έσοδα και οι καταναλωτικές δαπάνες, ωστόσο, ήταν καλύτεροι από τις προσδοκίες, ενισχυμένες από τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Τα προσωπικά έσοδα αυξήθηκαν 0,1%, βελτιωμένα από την εκτίμηση για μείωση 0,2%, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν 1% έναντι πρόβλεψης 0,7%.
Ο δείκτης PCE, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιούλιο του 2008, λίγο πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 24,2% και τα τρόφιμα κινήθηκαν 0,9% υψηλότερα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών