Σε θετικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, μετά τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν την εβδομάδα 9-13 Αυγούστου.
Τα νέα ύψη στα οποία βρέθηκε η Wall Street συνιστούν τη γρηγορότερη bull market από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 βρίσκεται σε διπλάσια επίπεδα από τα ιστορικά χαμηλά του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.
Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ανεβάζουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό ρίσκο, ενώ η μεταλλαξη Delta γίνεται όλο και πιο μεταδοτική.
Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ επίσης διαμόρφωσαν μια αρνητική εικόνα, με τον μεταποιητικό δείκτη New York Empire State να εμφανίζει σημαντική επιδείνωση τον Αύγουστο, χάνοντας σχεδόν το σύνολο της βελτίωσης που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα όταν διαμορφώθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης των επιχειρηματικών συνθηκών κατρακύλησε κατά 24,7 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 18,3 μονάδες τον Αύγουστο.
Αρνητικά ήταν τα νέα και από την Ασία, όπου η κινεζική οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται περισσότερο από το αναμενόμενο.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ωστόσο κυμαίνονται κάτω από το 11,5% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι οι οποίοι ρωτήθηκαν από το Reuters.
Στον τομέα της μεταποίησης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,4%, κάτω από την εκτίμηση του 7,8%.
Ωστόσο, οι αμερικανικές μετοχές, ενώ αρχικά υποχωρούσαν, διέγραψαν τις απώλειες τους και συνέχισαν με ήπια κέρδη σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,3%, στις 35.625 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέδη 0,3%, στις 4.479 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq βρέθηκε στο -0,2%, στις 14.793 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, πτώση άνω του 1,7% κατέγραψαν οι τιμές του αμερικανικού, καθώς έχουν επανέλθει στο προσκήνιο οι φόβοι για υποχώρηση της ζήτησης στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν επιβράδυνση του ρυθμού διύλισης αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα.
Επίσης, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο 1,248%.
Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές
Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν να ανεβάζουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό ρίσκο, ενώ η μεταλλαξη Delta γίνεται όλο και πιο μεταδοτική.
Επίσης, δεν είναι λίγοι οι δείκτες που διορθώνουν μετά το δεκαήμερο ανοδικό σερί, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να κινείται με απώλειες 0,9%.
Παράλληλα, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά -0,3%, στα επίπεδα των 15.925 μονάδων,
Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έχασε -0,8%, στις 6.838 μονάδες
Ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 1%, στις 7.153 μονάδες.
Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,8% στις 26.448 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,81% πέριξ των 8.926 μονάδων.
Πτωτικά και οι ασιατικές αγορές
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι ασιατικοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την οικονομία της Κίνας έδειξαν σαφή σημάδια επιβράδυνσης.
Τα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος ήταν όλα κατώτερα των εκτιμήσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών