Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος στο ανοδικό σερί για τη Wall Street λόγω πτώσης στις πωλήσεις λιανικής - Στο -0,8% ο Dow Jones

Τέλος στο ανοδικό σερί για τη Wall Street λόγω πτώσης στις πωλήσεις λιανικής - Στο -0,8% ο Dow Jones
Mε αρνητικά πρόσημα οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες
Σχετικά Άρθρα

Aρνητικά πρόσημα εμφάνισαν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες την Τρίτη 17 Αυγούστου, καθώς οι πωλήσεις λιανικής του Ιουλίου υποχώρησαν, κάτι το οποίο αποτελεί άλλο ένα σημάδι ότι η οικονομία μπορεί να επιβραδυνθεί ενόψει της αναζωπύρωσης της Covid-19.
Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν κατά 1,1% τον Ιούλιο, έναντι εκτίμησης για ήπια «βουτιά» 0,3%.
Παράλληλα, αύξηση 0,9% σημείωσε τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, μετά την αναθεωρημένη άνοδο του Ιουνίου κατά 0,2%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve.
Η τελευταία μέτρηση είναι η υψηλότερη από τον περασμένο Μάρτιο και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow υποχώρησε -0,8%, στις 35.343 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 απώλεσε -0,7%, στις 4.448 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq Composite σημείωσε πτώση -0,9%, στις 14.656

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των UnitedHealth (+1%) και Merck & Co (+0,9%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (-4,3%) και Boeing (-3,1%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε για τέταρτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 1% στα 66,59 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση μόλις 0,1% στα 1.787 δολ./ουγγιά.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,26% και στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1710 δολ.

Κατά τ’ άλλα, ο πρόεδρος της Fed Βοστώνης Rosengren είπε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει επιτύχει τους στόχους της σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό ενώ η αγορά εργασίας είναι πιθανό να επιτύχει τον στόχο τους μέχρι τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, είπε ότι, εάν ο πληθωρισμός επιταχυνθεί πάνω από 2,1% ή 2,2% το επόμενο έτος, τότε αυτό θα είναι λόγος να υπάρξει συζήτηση για περισσότερες αυξήσεις.
Όσον αφορά τις τελευταίες στο Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος Biden δήλωσε σε χθεσινή ομιλία του ότι στηρίζει την απόφαση να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις.
Από την άλλη, ο πρόεδρος Jay Powell δήλωσε ότι ακόμη είναι αβέβαιος ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Delta στην οικονομική δραστηριότητα.
Όσον αφορά τις τελευταίες στο Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος Biden δήλωσε σε χθεσινή ομιλία του ότι στηρίζει την απόφαση να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις.
Και ενώ αυτή η απόφαση μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα τις ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ δαπανήθηκαν περί το 1 τρισεκ. δολ.για τη συντήρηση των εκεί αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος είναι ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει καταφύγιο για τρομοκρατικές ομάδες οι επιθέσεις των οποίων ιστορικά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά.
Σε σχέση με τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη Pfizer, τα ερευνητικά αποτελέσματα «δείχνουν ότι η τρίτη δόση εμβολίου εμφάνισε σημαντικά υψηλότερα αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2 (άγριου τύπου) σε σύγκριση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν μετά την αρχική σειρά των δύο δόσεων, καθώς και ενάντια στην παραλλαγή Beta και την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Delta».

Με απώλειες ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν να ανεβάζουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό ρίσκο, ενώ η μεταλλαξη Delta γίνεται όλο και πιο μεταδοτική.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,1%, με τους περισσότερους κλαδικούς να είναι σε αρνητικά εδάφη.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι ασιατικοί δείκτες, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για το βαθμό ρύθμισης του τεχνολογικού κλάδου από την κινεζική κυβέρνηση.
Οι Tencent, Alibaba και JD.com έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν τους φόβους τους για τις αποφάσεις της κινεζικής κυβέρνησης αναφορικά με τον διαδικτυακό ανταγωνισμό.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,36%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -2%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,9% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,89%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης