Τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά, καθώς όπως προκύπτει από έκθεση του αμερικανικού State Department ο Πρόεδρος Biden και ο υπουργός Εξωτερικών Blinken γνώριζαν για το Αφγανιστάν και την προέλαση των Taliban.
Περίπου δώδεκα αξιωματούχοι του State Department στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν προειδοποίησαν για πιθανή κατάρρευση της χώρας μετά την προθεσμία αποχώρησης των στρατευμάτων στις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με την Wall Street Journal , επικαλούμενη «άτομο εξοικειωμένο με το θέμα».
Το State Department έστειλε στον υπουργό Εξωτερικών A. Blinken σαφή προειδοποίηση μέσω έκθεσης που ανέφερε ότι οι Taliban πολύ γρήγορα θα ελέγξουν την κατάσταση ενώ προέβλεψαν και την κατάρρευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Στην έκθεση υπήρχαν προτάσεις για το πώς θα επιταχυνθεί η εκκένωση και θα μετριαστεί η προφανής κρίση που αναμένεται να ακολουθήσει, είπαν δύο άτομα στην WSJ.
Συνολικά, 23 υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ - όλοι Αμερικανοί - υπέγραψαν την έκθεση στις 13ης Ιουλίου, το οποίο έλαβε την μορφή του κατεπείγοντος «λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στην Καμπούλ».
Τι αναφέρεται στην έκθεση;
Στην έκθεση με ημερομηνία 13 Ιουλίου, ζήτησε επίσης από το State Department να χρησιμοποιήσει πιο σκληρή γλώσσα για να περιγράψει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τους Taliban.
Η διαβαθμισμένη έκθεση αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έγκαιρα είχε προειδοποιηθεί από τους δικούς της αξιωματούχους για την προέλαση των Taliban αλλά και για τον κίνδυνο ο εθνικός στρατός του Αφγανιστάν να μην μπορεί να τους ανακόψει.
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 18.000 Αφγανοί και οι οικογένειές τους που είχαν υποβάλει αίτηση για ειδική αμερικανική βίζα για μετανάστες παρέμειναν στην Καμπούλ σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Taliban, ενώ οι προσπάθειες για να φτάσουν στο αεροδρόμιο έχουν δυσκολέψει.
Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν διαφωνήσει με τον Λευκό Οίκο για το ποιος προειδοποιούσε για τι και πότε.
Η ύπαρξη αυτής της εμπιστευτικής έκθεσης ουσιαστικά ρίχνει το βάρος των τελικών αποφάσεων στον Πρόεδρο Biden και στον υπουργό Εξωτερικών A. Blinken.
Το γιατί ο Biden και ο Blinken δεν πήραν άμεσα μέτρα είναι άγνωστο, ωστόσο ο Blinken είναι προφανώς τόσο κακός που ο Τζον Μακέιν τον αποκάλεσε «επικίνδυνο για την Αμερική» στη Γερουσία του 2014 προσθέτοντας ότι ήταν "μια από τις χειρότερες επιλογές " ως υποψήφιος για υπουργός Εξωτερικών την εποχή του Obama.
Center for Strategic and International Studies: Η προσφυγική κρίση του 2021 καθιστά… αστεία την κρίση του 2015
Μια έκθεση του Center for Strategic and International Studies προειδοποιεί ότι η προσφυγική κρίση στο Αφγανιστάν το 2021 θα μπορούσε να κάνει την προσφυγική κρίση του 2015 να μοιάζει αστεία μπροστά στο μέγεθος του χάους που καραδοκεί.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι έως και 3 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες θα μπορούσαν να καταφύγουν προς την Ευρώπη μετά την κατάληψη της χώρας από τους Taliban.
Ο ανώτερος συνεργάτης του CSIS Erol Yayboke επαναλαμβάνει αυτούς τους αριθμούς, προβάλλοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Αφγανών, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε περίπου 2,6 εκατομμύρια παγκοσμίως, θα μπορούσε εύκολα να διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια.
«Αν οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους δεν ανταποκριθούν επαρκώς στην επόμενη μεγάλη προσφυγική κρίση, εκατομμύρια εκτοπισμένοι Αφγανοί το 2021 θα μπορούσαν να κάνουν τη μεταναστευτική κρίση του 2015 να μοιάζει ως πολύ μικρή», αναφέρει η έκθεση.
Επισημαίνοντας ότι η μεταναστευτική κρίση του 2015 είχε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο να φθάνουν στην Ευρώπη από πολλές διαφορετικές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Yayboke προειδοποιεί ότι ο αριθμός των Αφγανών που κατευθύνονται δυτικά αυτή τη φορά «θα μπορούσε να αγγίξει αυτή τη φορά κορυφαία μεγέθη».
Το πού θα καταλήξουν οι «πρόσφυγες», οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στην πραγματικότητα οικονομικοί μετανάστες, παραμένει το μεγαλύτερο ερώτημα δεδομένου ότι δεν υπάρχει όρεξη να τους δεχτούμε ούτε στην Ευρώπη ούτε στις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη στην Καμπούλ , παρά τις ευρωπαϊκές χώρες που ενίσχυαν τα σύνορά τους από το 2015, «ούτε τα άρματα μάχης» δεν μπορούν να σταματήσουν την επερχόμενη εισροή εάν οι αριθμοί είναι αρκετά μεγάλοι.
Όταν ρωτήθηκαν αν θα προτιμούσαν να εγκατασταθούν σε κοντινότερες χώρες με παρόμοιες κουλτούρες, όπως η Σαουδική Αραβία, οι πρόσφυγες ξεκαθάρισαν ότι θα προτιμούσαν να κάνουν ένα πολύ μεγαλύτερο ταξίδι σε ευρωπαϊκές οδούς όπως η Γερμανία.
Η έκθεση καλεί επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανοίξουν τα σύνορά τους ούτως ή άλλως.
«Περίπου 4,5 εκατομμύρια Βιετναμέζοι εκτοπίστηκαν μετά την πτώση της Σαϊγκόν το 1975, πολλοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ και τώρα κατέχουν επιχειρήσεις, κατέχουν δημόσια αξιώματα», γράφει ο Yayboke. «Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους Αφγανούς, αν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να δουν πώς η σημερινή πρόκληση θα ήταν η ευκαιρία του αύριο».
Φυσικά, μια τέτοιά εξέλιξη δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και τη δική μας χώρα που δυστυχώς λειτουργεί ακόμα ως μια άδικη «αποθήκη» ανθρώπινων ψυχών που έχουν στοιβαχθεί σε δομές φιλοξενίας με τις χείριστες συνθήκες διαβίωσης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών