Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani, που εκδιώχθηκε από τους Taliban, είναι ο τελευταίος ηγέτης που απομακρύνθηκε άρον – άρον και κατέληξε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ωστόσο και άλλοι ηγέτες άλλων χωρών έχουν καταλήξει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο πρώην βασιλιά της Ισπανίας και δύο πρωθυπουργοί της Ταϊλάνδης.
Στο κοντινό Κατάρ, εν τω μεταξύ, είχαν βρει καταφύγιο οι πολιτικοί ηγέτες των Taliban.
Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν πολλά κοινά, παρά τις έντονες πολιτικές διαφορές τους.
Τα δύο αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν στενές εταιρικές σχέσεις ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αμφότερα έχουν αποδειχθεί να φιλοξενήσουν πολιτικούς φυγάδες και εξόριστους ηγέτες.
Οι λόγοι
Οι όμορφες ακτογραμμές της Ντόχα, του Αμπού Ντάμπι και του Ντουμπάι σε συνδυασμό με τα πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ελκύουν τους φυγάδες.
Οι τεχνητές ακτογραμμές παρέχουν υπερπολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες για πολιτικούς εξόριστους που επιδιώκουν την ιδιωτικότητα και ασφάλεια στα χρήματα τους.
Αλλά το πιο σημαντικό, αυτές οι πόλεις που χτίστηκαν από τα τεράστια υπόγεια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παρέχουν σχεδόν εγγυημένη ασφάλεια σε αμφιλεγόμενες, άλλοτε ισχυρές προσωπικότητες.
Ο πρώην Αφγανός Πρόεδρος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι δέχθηκαν να φιλοξενήσουν τον Ghani και την οικογένειά του, επικαλούμενοι ανθρωπιστικούς λόγους - ακόμη και όταν μέλη της κυβέρνησής του επέκριναν τον Αφγανό πρόεδρο για τη διαφυγή του από την Καμπούλ.
Κατά τη διάρκεια του 2020, το Κατάρ φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ των Taliban και της αφγανικής κυβέρνησης και νωρίτερα, μεταξύ των Taliban και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η Ουάσινγκτον είχε καθορίσει τους όρους της αποχώρησης από το Αφγανιστάν και το τέλος του 20ετούς πολέμου.
Ο πολιτικός ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης των Taliban Mullah Abdul Ghani Baradar (Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ) επέστρεψε στο Αφγανιστάν αυτήν την εβδομάδα από την κατοικία του στο Κατάρ.
Οι φυγάδες και καταζητούμενοι
Ο ρόλος που έχουν διαδραματίσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, φιλοξενώντας καταζητούμενους ή φυγάδες πολιτικούς και κορυφαία πρόσωπα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής των χωρών αυτών.
«Το Κατάρ διαδραμάτισε ρόλο διαμεσολαβητή με τους Taliban.
Ήταν ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την οπτική στο ευρύτερο κοινό, αλλά απέδωσε», δήλωσε ο Cinzia Bianco, ερευνητής των χωρών του Περσικού Κόλπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
«Τώρα, το Κατάρ είναι σε καλή θέση για να είναι το πρώτο σημείο επαφής για περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες που θέλουν να διερευνήσουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τους Taliban ... χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους» πρόσθεσε.
Η κατάληψη της Καμπούλ από τους Taliban ήταν τόσο άμεση που οι διοικητές των Taliban με όπλα κάθονταν στο γραφείο του Ghani στο προεδρικό μέγαρο.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Αφγανοί πολίτες και ξένοι εξακολουθούν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Οι επαφές με τους αμερικανούς
Πρόσφατα, ένας ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ συναντήθηκε με τους Taliban στη Ντόχα για να διαπραγματευτεί την ασφαλή διέλευση χιλιάδων ανθρώπων που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που παίζει το Κατάρ εν μέσω της θολής εξόδου των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ αποτελούν βάσεις για στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η αεροπορική βάση al-Udeid του Κατάρ φιλοξενεί περίπου 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες.
Οι Αμερικανοί πετούν επίσης έξω από την αεροπορική βάση al-Dhafra κοντά στο Abu Dhabi.
Τι θα συμβεί μεσοπρόθεσμα;
Ενώ το στοίχημα του Κατάρ ως περιφερειακός διαμεσολαβητής φαίνεται να έχει αποδώσει, μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα.
Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στοχεύουν να δείξουν στον σύμμαχό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι επίσης αξιόπιστος συνεργάτης.
Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο εκδιωγμένος Πρόεδρος του Αφγανιστάν σε βίντεο που κοινοποίησε, για πρώτη φορά μετά την απόδραση από την Καμπούλ, τόνισε ότι αναγκάστηκε να φύγει από το Αφγανιστάν «με ένα σετ παραδοσιακών ρούχων, ένα γιλέκο και τα σανδάλια» που φορούσε διαψεύδοντας ότι πήρε μαζί του εκατ. δολάρια.
Ωστόσο, για να ζήσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από αυτά.
Το κόστος ζωής της χώρας είναι τόσο ψηλό όσο και οι ουρανοξύστες.
Ο πρέσβης του Αφγανιστάν στο Τατζικιστάν κατηγόρησε τον Ghani ότι έκλεψε 169 εκατομμύρια δολάρια από το κρατικό ταμείο και είπε ότι θα ζητήσει τη σύλληψή του μέσω της Ιντερπόλ.
Η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ ισχυρίστηκε ότι ο Ghani έφυγε από την Καμπούλ με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά.
Είχε τόσα χρήματα που δεν μπορούσε να τα χωρέσει όλα, και άφησε μετρητά στο έδαφος, ανέφερε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Το AP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η υποστηριζόμενη από τη Δύση αφγανική κυβέρνηση θεωρείται εδώ και καιρό διεφθαρμένη.
Ο Ghani εντάσσεται σε μια λίστα εξόριστων υψηλού προφίλ που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τελευταία χρόνια.
Αδέλφια και πρώην πρωθυπουργοί της Ταϊλάνδης, Thaksin Shinawatra και Yingluck Shinawatra- οι πρώτοι που εκδιώχθηκαν με στρατιωτικό πραξικόπημα λόγω κατηγοριών για διαφθορά, ενώ ο άλλος δραπέτευσε ενώ προετοιμαζόταν δίκη εναντίον του.
Για χρόνια πριν από την επιστροφή της στο Πακιστάν όπου δολοφονήθηκε το 2007, βρισκόταν και η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Benazir Bhuto.
Ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο Pervez Musharraf, διαμένει στο Ντουμπάι.
Καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία, αλλά η ποινή του αργότερα ακυρώθηκε από ανώτατο πακιστανικό δικαστήριο.
Άλλοι που διαμένουν στις χώρες του περισκού κόλπου είναι ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Karlos, ο οποίος υπόκειται σε οικονομικό έλεγχο.
Ο παλαιστίνιος Mohammed Dahlan, που εξορίστηκε από το κόμμα του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, και οAhmed Ali Abdullah Saleh, ο μεγαλύτερος γιος του πιο μακροχρόνιου ηγέτη της Υεμένης που δολοφονήθηκε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών