Εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές ανά τον κόσμο, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ετοιμάζονται για τη νέα σχολική περίοδο.
Ωστόσο, οι επιφυλάξεις είναι πολλές, καθώς τα κρούσματα της παράλλαξης Delta αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό.
Στο Ισραήλ, που είναι ένα από τα πιο εμβολιασμένα κράτη στον κόσμο και που θεωρητικά οι κίνδυνοι είναι πιο περιορισμένοι, περίπου 120.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε απομόνωση ή είναι θετικοί στον ιό, ενώ 65 πόλεις είναι στο… κόκκινο.
Σε εκείνες τις περιοχές, οι μαθητές των τάξεων θα αναγκαστούν για άλλη μια φορά να «καταφύγουν» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Ωστόσο, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας λένε ότι έχουν δεσμευτεί να επιτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να παραστούν στις σχολικές αίθουσες, αφού χάθηκαν περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο σχολικές ημέρες ως αποτέλεσμα του αριθμού των ημερών απομόνωσης που απαιτούνταν από τους μαθητές.
Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο έδειξε μείωση περίπου 30% στις βασικές δεξιότητες μεταξύ μαθητών πρώτης έως τρίτης τάξης, μείωση 25% στις μαθηματικές και γλωσσικές ικανότητες μεταξύ των μαθητών της τέταρτης και της έκτης τάξης δημοτικού και ένα χάσμα περίπου 30% σε βασικά θέματα (γλωσσικές τέχνες, μαθηματικά, αγγλικά και φυσικές επιστήμες).
Επίσης, παρατηρήθηκαν μειωμένες κινητικές και σωματικές δεξιότητες μεταξύ των μαθητών.
Υπήρξε αύξηση 25% στις εκτίμηση κινδύνου αυτοκτονίας, περίπου 60% των εκπαιδευτικών συμβούλων δήλωσαν ότι οι μαθητές τους ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά ενώ εκπαιδευτικοί σύμβουλοι είπαν ότι είδαν σημαντική αύξηση των επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως η χρήση ναρκωτικών και η βία.
Έξαρση διαπιστώνεται στις διαταραχές άγχους και τις μεταβολές της διάθεσης, ενώ και πολλοί μαθητές πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία.
Ταυτόχρονα, πολλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά από την COVID είναι μικρός, με περισσότερες από τις μισές από τις λοιμώξεις να είναι ασυμπτωματικές.
Πολλοί είναι επίσης οι ειδικοί οι οποίοι διατείνονται ότι τα σχολεία δεν αποτελούν απαραίτητα εστίες σημαντικής μόλυνσης.
«Σε κάθε τάξη υπάρχουν ένας ή δύο γονείς που λένε ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς, αλλά οι περισσότεροι καταλαβαίνουν την κατάσταση και θέλουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο σχολείο και να μάθουν», αναφέρουν στο Reuters οι αρμόδιοι.
Τι λένε οι γονείς
Μια νέα έρευνα στο Ισραήλ έδειξε ότι οι γονείς ανησυχούν για τη μετάβαση στο σχολείο, ωστόσο επιθυμούν εξίσου τα παιδιά τους να επιστρέψουν στη ρουτίνα.
Περισσότεροι από τους μισούς (52%) δήλωσαν ότι δεν αισθάνονταν ασφαλείς για την επιστροφή των παιδιών τους στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Περίπου το 34% των γονέων δήλωσαν ότι φοβούνται ότι το παιδί τους θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό στο σχολείο και το 36% δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η οικογένεια θα κολλήσει κορωνοϊό από τα παιδιά τους που μπορεί να μολυνθούν στο σχολείο.
Όμως Οι μισοί (53%) ανησυχούν ότι θα υπάρξουν διαταραχές στη μαθησιακή διαδικασία και την ποιότητα της διδασκαλίας ή ότι η ποιότητα της διδασκαλίας και τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των παιδιών τους θα υποστούν βλάβη λόγω της εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
www.bankingnews.gr
Mπορούν μαθητές και φοιτητές να αισθάνονται ασφαλείς σε σχολεία και πανεπιστήμια εν μέσω Covid;
Εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές ανά τον κόσμο ετοιμάζονται για τη νέα σχολική περίοδο, αλλά...
Σχόλια αναγνωστών