Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν σημερα 31/8 τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street σε κλίμα νευρικότητας ενόψει των κρίσιμων στοιχείων που θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας για την απασχόληση και ενώ τα διαδοχικά ρεκόρ προηγούμενων ημερών οδήγησαν πολλούς επενδυτές να προχωρήσουν σε κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.
Ο δείκτης Dow Jones έχασε -0,11% και έκλεισε στις 35.360,73 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,13% στις 4.522,68 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq έχασε -0,04% στις 15.259,24 μονάδες.
Ο S&P 500 σημείωσε συνολικά 12 νέα ρεκόρ τον Αύγουστο κλείνοντας τον μήνα με συνολικά κέρδη 2,9%.
Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε 1,2% τον Αύγουστο, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε συνολικά κέρδη 4% από την αρχή του μήνα.
Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή για την πορεία της απασχόλησης τον Αύγουστο τα οποία αναμένεται να δώσουν νέα στοιχεία για το πότε και πώς η Fed θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων από τα επίπεδα των 120 δισ. δολ. που είναι σήμερα.
Ο πρόεδρος της Fed, J. Powell στην ομιλία του στο συμπόσιο του Jackson Hole ανέφερε ότι έχει σημειωθεί ξεκάθαρη πρόοδος προς τον στόχο της μέγιστης απασχόλησης, ανοίγοντας τον δρόμο για να ξεκινήσει προς το τέλος του έτους τη συρρίκνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Zoom Video Communications Inc. σημείωσε πτώση πάνω από 15% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β' τριμήνου και ενώ η εταιρεία εμφανίστηκε επιφυλακτική για το γ' τρίμηνο.
Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ εκτινάχτηκαν κατά 18,6% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, μετά από άλμα 16,8% τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο στην ιστορία του δείκτη, ο οποίος λανσαρίστηκε το 1987 και καταγράφει τις τιμές σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις.
Οι τιμές έχουν ενισχυθεί 41% από το 2006, τη χρονιά του μεγάλου ράλι στην αγορά κατοικιών.
Νευρικότητα στις ευρωαγορές - Στο 3% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το νέο άλμα του πληθωρισμού προκάλεσε ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας στροφής της νομισματικής πολιτικής προς μία λιγότερο διευκολυντική κατεύθυνση.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχασε 0,4% και έκλεισε στις 470,88 μονάδες.
Για τον Αύγουστο συνολικά ο δείκτης κέρδισε σχεδόν 2% συμπληρώνοντας επτά διαδοχικούς μήνες κερδών που αποτελεί το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2013.
Σε αυτό το κλίμα ο γερμανικός DAX έχασε 0,3% και έκλεισε στις 15.835,09 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 6.680,18 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,4% στις 7.119,70 μονάδες.
Να μειωθούν οι αγορές ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το επόμενο τρίμηνο ζήτησε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Robert Holzmann, προσθέτοντας ότι αναμένει πως το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο διοικητής της τράπεζας της Αυστρίας δήλωσε στο Bloomberg ότι «βρισκόμαστε τώρα σε μία κατάσταση όπου μπορούμε να σκεφτούμε πώς να μειώσουμε τα ειδικά προγράμματα της πανδημίας.
Νομίζω ότι αυτή είναι μία θεώρηση που όλοι έχουμε».
Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη συνεδρίαση της 8ης-9ης Σεπτεμβρίου θα συζητήσουν «σίγουρα» για τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω πανδημίας (PEPP) και ότι αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.Στο 5,5% διαμορφώθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Το ποσοστό είναι το πιο χαμηλό από τον Μάρτιο του 2020, όταν η χώρα έμπαινε στο πρώτο lockdown λόγω κορωνοϊού.
Ο αριθμός των ανέργων κατοίκων της χώρας υποχώρησε κατά 53.000, φτάνοντας στα 2,538 εκατ. Δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για υποχώρηση κατά 40.000.
Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γερμανία αυξάνονται από τον Ιούλιο, αλλά ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί με περισσότερο από τον μισό πληθυσμό να έχει εμβολιαστεί πλήρως, οδηγώντας την κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ποσοστό μόλυνσης από τον κορωνοϊό ως κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων.
Άλμα 2,7% έκανε η ιταλική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, σε ευθυγράμμιση με τις αρχικές προβλέψεις και με τη στήριξη να έρχεται και από τη βιομηχανία και από τις υπηρεσίες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, το ΑΕΠ επιβεβαιώθηκε ότι αυξήθηκε 17,3%.
Η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακάμψει κατά 4,5% φέτος μετά την ιστορική συρρίκνωση κατά 8,9% το 2020 λόγω πανδημίας κορωνοϊού.
Άνοδος στις αγορές της Ασίας
Με άνοδο κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, παρά την επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα.
Κέρδη +1,1% σημείωσε ο Αsia Dow στις 3.932 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,08% στις 28.089 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη 0,8% στις 25.740 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,45% στις 3.543 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,6% στις 57.248 μονάδες.
Κίνα: Υπό πίεση η οικονομία, επιβράδυνση του PMI τον Αύγουστο
Οι επιχειρήσεις της Κίνας και η ευρύτερη οικονομία δέχτηκαν αυξανόμενη πίεση τον Αύγουστο, καθώς η δραστηριότητα των εργοστασίων επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε συρρίκνωση, αυξάνοντας την πιθανότητα πιο βραχυπρόθεσμης πολιτικής υποστήριξης για την τόνωση της ανάπτυξης.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη από την ύφεση από τον κορωνοϊό, αλλά η δυναμική έχει αποδυναμωθεί πρόσφατα λόγω των εστιών της covid -19, των υψηλών τιμών πρώτων υλών, της επιβράδυνσης των εξαγωγών, των αυστηρότερων μέτρων για τη μείωση στις τιμές των ακινήτων και της εκστρατείας μείωσης εκπομπές άνθρακα.
Ο επίσημος δείκτης PMI υποχώρησε στο 50,1 τον Αύγουστο από 50,4 τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου (NBS).
Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν ότι θα υποχωρήσει στο 50,2.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών