Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Παρά την επιτυχή δημοπρασία, οι αναλυτές κρούουν τον «κώδωνα κινδύνου» για άμεση ένταξη στο μηχανισμό

Ισπανία: Παρά την επιτυχή δημοπρασία, οι αναλυτές κρούουν τον «κώδωνα κινδύνου» για άμεση ένταξη στο μηχανισμό
Συνεχίζονται οι πιέσεις προς την Ισπανία για άμεση προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Παρά τη σημερινή επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων, οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για την υποβολή αιτήματος βοηθείας από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, η Lloyds bank εκτιμά ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό πριν από τον Οκτώβριο.
«Είναι προφανές ότι ο Rajoy προσπαθεί να περιορίσει την εσωτερική ζημιά ενόψει και των τοπικών εκλογών, στα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν η αγορά θα του δώσει αυτό το περιθώριο» αναφέρουν αναλυτές της Lloyds bank.
Οι πιέσεις είναι ακόμη πιο έντονες, εάν αναλογιστεί κανείς πως και τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών εμφανίζονται να καταρρίπτουν συνεχώς νέα ιστορικά ρεκόρ.
Μοναδική «ανάσα» ήταν η σημερινή δημοπρασία ομολόγων, με την κυβέρνηση να αντλεί 4,6 δις. ευρώ, υψηλότερα από τα 3,5 δις. – 4,5 δις. ευρώ που είχε θέσει ως στόχο και το επιτόκιο ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τη δημοπρασία του Αυγούστου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos επιμένει όμως ότι η χώρα θα προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Την άποψή του δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο Charles Dallara, από το IIF, ο οποίος προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων θα τεθεί σε κίνδυνο εάν η Ισπανία δεν ζητήσει βοήθεια.
«Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ήταν πολύ τολμηρή, αλλά δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εάν η Ισπανία ή η Ιταλία δεν ζητήσουν βοήθεια από ΕΕ/ ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Dallara.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης